Babka piaskowa cytrynowa

Opublikowano: 27.02.2022 r., 10:47 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cytrynowa babka piaskowa deser.
Babka piaskowa cytrynowa
Tradycyjna babka piaskowa w wersji cytrynowej to nie tylko idealny pomysł na słodki deser ale też świąteczne słodkości.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
359 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Sok cytrynowy - 1 kieliszek (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska

Przepis na babkę piaskową cytrynową krok po kroku

Masło ucieraj z cukrem, żółtkami jaj i sokiem z cytryny.

Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.

Mieszaj całość do połączenia się składników.

Dodaj drobno posiekaną skórkę cytrynową.

Białka jaj ubij ze szczyptą soli do uzyskania gęstej piany.

Delikatnie wmieszaj białka jaj do masy ciasta i przelej ciasto do foremki.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na babkę piaskową cytrynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat babki piaskowej cytrynowej

Każdy z nas zna tradycyjną piaskową babkę, dzisiaj pokaże Ci jej jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną wersję.

Poznaj mój przepis na babkę piaskową cytrynową. Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, czyli mąka, cukier, jajka, masło i sok cytrynowy. W moim przepisie użyłam zwykłego białego cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowy. Nie ma to jednak większego znaczenia. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały, pozyskiwany jest z buraków cukrowych, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru, możesz postawić na miód. Opcjonalnie, dodaj aromat waniliowy lub laskę wanilii.

Mój przepis jest bardzo łatwy i szybki, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa.

Zatem jak zrobić babkę piaskową cytrynową?

W pierwszej kolejności utrzyj masło z cukrem, sokiem cytrynowym i żółtkami jaj za pomocą miksera. Do osobnej miski wsyp mąkę przesianą wcześniej przez sito, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

Białka jaj ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

Ubite masło połącz z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek jaj. Na końcu dodaj posiekaną skórkę cytrynową, a przygotowaną masę wlej do foremki. Ważne jest, aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to, aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło. Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach. Po około 45 minutach pyszna babka piaskowa cytrynowa gotowa. Babka to idealny pomysł na słodki deser lub podwieczorek.

Mój sprawdzony przepis będzie dobry, także na święta. Może od teraz to będzie Twoja babka wielkanocna?

Alergeny w babce piaskowej cytrynowej

Lista alergenów dla babki piaskowej cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze babki piaskowej cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

Babka zamiera mąkę pszenną, dlatego jest niepolecana dla osób z chorobami glutenozależnymi. Mąkę tą możesz zastąpić inną, która naturalnie nie zawiera go w składzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
359.09
359.09
Białko (g)
6.40
6.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
51.54
51.54
Węglowodany przyswajalne (g)
50.73
50.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
0.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
14.15
14.15
Tłuszcze nasycone (g)
9.00
9.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.15
5.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.16
4.16
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
0.99
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
103.22
103.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
130.88
130.88
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.20
Witamina C (mg)
1.81
1.81
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.39
Witamina E (mg)
0.55
0.55
Retinol (µg (mcg))
128.98
128.98
Tiamina (mg)
0.43
0.43
Ryboflawina (mg)
0.30
0.30
Niacyna (mg)
3.20
3.20
Foliany (µg (mcg))
97.46
97.46
Beta karoten (µg (mcg))
23.15
23.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
30.14
30.14
Potas (mg)
84.37
84.37
Wapń (mg)
21.29
21.29
Fosfor (mg)
81.86
81.86
Magnez (mg)
10.37
10.37
Żelazo (mg)
3.78
3.78
Cynk (mg)
0.56
0.56
Miedź (mg)
0.08
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny babki piaskowej cytrynowej 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki piaskowej cytrynowej

Koszt składników
17.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Sok cytrynowy
40 ml
1 kieliszek
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Koszt składników
17.80