Babka dyniowa
- Puree z dyni (250 g)
- Olej rzepakowy (170 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier puder (70 g)
- Mąka pszenna typ 500 (225 g)
- Cynamon (10 g)
- Proszek do pieczenia (6 g)
- Masło (10 g)
- Bułka tarta (25 g)
Przepis na babkę dyniową krok po kroku
Do blendera włóż puree z dyni wraz z olejem i jajkami. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji i przelej do miski.
Następnie wsyp cukier puder, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Formę na babkę zabezpiecz masłem oraz bułką tartą.
Do foremki wlej ciasto. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę w 180 st. C (do tzw. suchego patyczka).
Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki dyniowej
Babka dyniowa to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych ciast. To deser, który idealnie sprawdza się na jesienne wieczory, zachwyca korzennymi przyprawami.
Przepis na babkę dyniową to szybki sposób na ciekawy deser. W dodatku zdrowy, bo robi się go z dyni. Nie wiesz, jak włączyć do swojego menu więcej warzywa? Dodaj je do ciasta. Z cynamonem i gałką muszkatołową stanowią naprawdę doskonałe połączenie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę dyniową, by była smaczna, łatwa i ciekawa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Ta domowa babka jest delikatna, krucha i puszysta. Nie wiesz, jak upiec warzywne ciasto samodzielnie w domu? Ten przepis krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces. Dowiesz się z niego jak upiec domowe ciasto, którego głównym składnikiem jest surowa dynia. To idealny sposób na przemycenie tego warzywa do swojego menu w bardzo pysznym stylu. Sprawdzi się także, jeżeli nie przepada się za tym warzywem, gdyż w cieście jest ono niewyczuwalne. Dynia, która jest głównym składnikiem tego ciasta, jest niezwykle wartościowym produktem. To źródło beta-karotenu, który dobrze wpływa na stan skóry i wzrok. Zawiera również sporo magnezu, potasu i wapnia. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem antyoksydantów. Najlepiej korzystać z niej w sezonie jesiennym, gdyż wtedy smakuje najlepiej. Ten prosty przepis jest idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te słodkości można przygotować w kilkanaście minut, są tak łatwe, że z łatwością poradzą sobie z nimi nawet dzieci. Dyniowa babka pieczona w piekarniku najlepsza jest zaraz po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepła. Ciasto z puree z dyni jest dużo lepsze i łagodniejsze niż to z tartej dyni. Puree można przygotować z pieczonej dyni, którą należy zblendować. Można również kupić gotowy mus w sklepie. Puree z pieczonej dyni można później zamrozić i użyć do zrobienia zupy czy placuszków. Warto go wtedy odrobinę podgrzać. To ciasto jest zdrowe ze względu na duży udział warzywa, jednak by było bardziej fit, wystarczy zamienić cukier na dowolny słodzik.
Alergeny w babce dyniowej
Lista alergenów dla babki dyniowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze babki dyniowej
To zdrowa opcja, która dostarczy wiele witamin.
Energia i białka
(153g)
Węglowodany
(153g)
Tłuszcze
(153g)
Witaminy
(153g)
Składniki mineralne
(153g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.