Przepis na babeczki z serem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, forma na muffiny

Do miski wbij jajka.

Wsyp cukier i zmiksuj do powstania puszystej piany.

Wlej olej rzepakowy i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.

Dodaj twaróg i zmiksuj do połączenia składników.

Formę na muffinki wyłóż papilotkami.

Napełnij papilotki ciastem do 2/3 objętości.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.

Podawaj babeczki na małym talerzyku.

Babeczki z serem dekorowane przez cukiernika.
Babeczki z serem
Koszt przygotowania dania
13.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
356 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Babeczki z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babeczkach z serem

Babeczki z serem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne babeczki pieczone w piekarniku można przygotować na słono i na słodko. Babeczki udekorować można kremem na bazie serka mascarpone lub masła. Przepis na babeczki z serem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, twaróg tłusty, jajka, olej rzepakowy, kakao.

Jak zrobić babeczki z serem? Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i zmiksuj do powstania puszystej piany. Wlej olej rzepakowy i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj twaróg i zmiksuj do połączenia składników. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Napełnij papilotki ciastem do 2/3 objętości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Podawaj babeczki na małym talerzyku.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do ciasta najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Jajka są bardzo dobrym źródłem białka oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Białko jest niezbędne do procesów regeneracji naszego organizmu. Zawierają także niezbędne minerały. Pamiętaj, aby kupować jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując: domowe babeczki będą idealne dla dzieci. Prosty przepis sprawdzi się dla osób niemających dużo czasu na gotowanie. Pyszne babeczki sprawdzą się także jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Wartości odżywcze babeczek z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
285.25 kcal
356.57 kcal
Białko
9.92 g
12.39 g

Węglowodany w babeczkach z serem

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
41.95 g
52.44 g
Węglowodany przyswajalne
40.80 g
51.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.16 g
1.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
9.60 g
12.01 g
Tłuszcze nasycone
3.03 g
3.78 g
Tłuszcze nienasycone
6.58 g
8.22 g
Cholesterol
97.89 mg
122.37 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babeczki z serem

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.51 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.34 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.31 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.85 mg
2.32 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
52.82 µg (mcg)
66.03 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babeczki z serem

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
108.38 mg
135.48 mg
Potas
218.62 mg
273.27 mg
Wapń
76.02 mg
95.02 mg
Fosfor
159.07 mg
198.84 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
28.29 mg
35.36 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.44 mg
3.05 mg
Cynk
0.83 mg
1.04 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.23 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z serem 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babeczkach z serem

Lista alergenów dla babeczek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania babeczek z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Ser twarogowy tłusty
250 g
1 kostka
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Koszt składników
27.60
Jak oceniasz przepis na babeczki z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób