Przepis na babeczki z serem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 350 g
- Proszek do pieczenia 10 g 1 płaska łyżka stołowa
- Cukier 250 g
- Ser twarogowy tłusty 250 g 1 kostka
- Jajko 6 szt.
- Olej rzepakowy 70 ml
- Kakao 16% (proszek) 40 g 4 płaskie łyżki stołowe
Do miski wbij jajka.
Wsyp cukier i zmiksuj do powstania puszystej piany.
Wlej olej rzepakowy i zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.
Dodaj twaróg i zmiksuj do połączenia składników.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
Napełnij papilotki ciastem do 2/3 objętości.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.
Podawaj babeczki na małym talerzyku.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki

(liczba kalorii)
Babeczki z serem - cechy przepisu
Więcej o babeczkach z serem
Babeczki z serem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne babeczki pieczone w piekarniku można przygotować na słono i na słodko. Babeczki udekorować można kremem na bazie serka mascarpone lub masła. Przepis na babeczki z serem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, twaróg tłusty, jajka, olej rzepakowy, kakao.
Jak zrobić babeczki z serem? Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i zmiksuj do powstania puszystej piany. Wlej olej rzepakowy i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj twaróg i zmiksuj do połączenia składników. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Napełnij papilotki ciastem do 2/3 objętości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Podawaj babeczki na małym talerzyku.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do ciasta najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Jajka są bardzo dobrym źródłem białka oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Białko jest niezbędne do procesów regeneracji naszego organizmu. Zawierają także niezbędne minerały. Pamiętaj, aby kupować jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując: domowe babeczki będą idealne dla dzieci. Prosty przepis sprawdzi się dla osób niemających dużo czasu na gotowanie. Pyszne babeczki sprawdzą się także jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Wartości odżywcze babeczek z serem
Energia i białka
(125g)
Węglowodany w babeczkach z serem
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy w przepisie na babeczki z serem
(125g)
Składniki mineralne w przepisie na babeczki z serem
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w babeczkach z serem
Lista alergenów dla babeczek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko