Baba ganoush

Opublikowano: 04.05.2022 r., 10:28 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny baba ganoush, zbliżenie
Baba ganoush
Baba ganoush to arabska pasta z bakłażana i sezamu. Ten pyszny dip będzie świetny nie tylko do pieczywa.
Przygotowanie 35 min
Pieczenie i Opiekanie 15 min
89 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Bakłażan (1000 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Tahini (pasta sezamowa) - 3 łyżki (36 g)
  • Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, kumin, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, palnik do creme brûlée

Przepis na babbę ganoush krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.

Opal umyte i osuszone bakłażany palnikiem, aż skóra zrobi się zwęglona. Możesz również ułożyć je na palnikach kuchenki gazowe i w ten sposób opalić. Bakłażan ma być czarny, zwiotczały i zwęglony.

Umieść bakłażany na blasze wyłożonej papierem i piecz przez 15 minut.

Gorące bakłażany obierz ze skórki. Pokrój miąższ w bardzo drobną kostkę. Umieść w misce.

Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do bakłażana.

Dodaj tahini, sok z cytryny i dopraw dużą szczyptą soli, 1/3 łyżeczką kuminu. Dokładnie wymieszaj.

Przed podaniem schłodź w lodówce i podaj z dodatkiem oliwy.

Jak oceniasz przepis na babbę ganoush
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat babby ganoush

Baba ganoush to popularny w Arabii dodatek do pieczywa. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kanapki, to ta pasta będzie naprawdę smacznym wyborem.

Ten prosty przepis na baba ganoush zrobisz w kilka minut. Wystarczy, że bakłażany najpierw bardzo dokładnie opalisz ogniem. Możesz zrobić to palnikiem lub z użyciem kuchenki gazowej. Wszystko po to by dosłownie spalić zewnętrzną skórkę. Następnie takiego czarnego bakłażana należy upiec w piekarniku. Jeszcze ciepłego bakłażana obierz z czarnej skórki. Miękki miąższ pokrój w drobną kostkę. Teraz wystarczy wymieszać z pastą tahini, oliwą i sokiem z cytryny. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić baba ganoush. Taki dodatek do pieczywa sprawi, że przygotowana kanapka będzie nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Jeśli zastanawiasz się, z czym podawać pastę to w tym miejscu będzie to świetny dip z krakersami, świeżym pieczywem lub świeżymi czy pieczonymi warzywami.

Bakłażan zwany jest gruszką miłości. I choć traktujemy je jako warzywo, to z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Jego charakterystyczny wygląd zwraca uwagę na sklepowych półkach. Warto sięgać po bakłażana i często włączać go do swojej diety. To dobre źródło potasu, miedzi, magnezu, a także witaminy C, K i witamin z grupy B.

Sezam jest bardzo bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ m.in. na pracę serca. Jest również bogaty w błonnik- miotełkę oczyszczającą układ pokarmowy. W sezamie znajdzie również duże pokłady witaminy E oraz magnezu i cynku.

Domowa, arabska pasta z bakłażana to dobra w smaku i zdrowa przekąska. Szczególnie że jej skład to tylko bardzo wartościowe dla zdrowia produkty. Taką pastę spokojnie możemy wliczyć do zalecanych 400 g warzyw dziennie.

Jeśli wiecie już, jak zrobić pastę z bakłażana po arabsku to koniecznie sami się przekonajcie jak jest pyszna.

Alergeny w babbie ganoush

Lista alergenów dla babby ganoush przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)

Wartości odżywcze babby ganoush

na 100g gotowej potrawy

Bakłażan to dobre źródło potasu, miedzi, magnezu, a także witaminy C, K i witamin z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
44.65
89.31
Białko (g)
1.53
3.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.55
13.10
Węglowodany przyswajalne (g)
3.42
6.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.13
6.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.98
3.97
Tłuszcze nasycone (g)
0.41
0.83
Tłuszcze nienasycone (g)
1.57
3.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.70
1.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
1.74
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
1.03
2.07
Witamina B6 (mg)
0.09
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.28
6.57
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.29
0.58
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Ryboflawina (mg)
0.05
0.11
Niacyna (mg)
0.80
1.59
Foliany (µg (mcg))
24.41
48.82
Beta karoten (µg (mcg))
14.47
28.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
5.84
11.68
Potas (mg)
232.49
464.98
Wapń (mg)
23.74
47.47
Fosfor (mg)
47.95
95.90
Magnez (mg)
16.55
33.10
Żelazo (mg)
0.53
1.05
Cynk (mg)
0.31
0.62
Miedź (mg)
0.13
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny babby ganoush 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babby ganoush

Koszt składników
22.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
1000 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
7.78
Za 1000 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Tahini (pasta sezamowa)
36 g
3 łyżki
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 36 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
22.40