Baba ganoush
- Bakłażan (1000 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Tahini (pasta sezamowa) - 3 łyżki (36 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na babbę ganoush krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
Opal umyte i osuszone bakłażany palnikiem, aż skóra zrobi się zwęglona. Możesz również ułożyć je na palnikach kuchenki gazowe i w ten sposób opalić. Bakłażan ma być czarny, zwiotczały i zwęglony.
Umieść bakłażany na blasze wyłożonej papierem i piecz przez 15 minut.
Gorące bakłażany obierz ze skórki. Pokrój miąższ w bardzo drobną kostkę. Umieść w misce.
Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do bakłażana.
Dodaj tahini, sok z cytryny i dopraw dużą szczyptą soli, 1/3 łyżeczką kuminu. Dokładnie wymieszaj.
Przed podaniem schłodź w lodówce i podaj z dodatkiem oliwy.
-
Guacamole
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z makreli
-
Pasta z awokado
-
Harissa
-
Pasta z tuńczyka
-
Pasta z ciecierzycy
-
Baba ghanoush
-
Pasta kanapkowa
-
Pasta z bakłażana
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z suszonych pomidorów
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z czerwonej fasoli
-
Pasta z bobu
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta z makreli wędzonej
-
Zdrowe pasty do chleba
Więcej informacji na temat babby ganoush
Baba ganoush to popularny w Arabii dodatek do pieczywa. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kanapki, to ta pasta będzie naprawdę smacznym wyborem.
Ten prosty przepis na baba ganoush zrobisz w kilka minut. Wystarczy, że bakłażany najpierw bardzo dokładnie opalisz ogniem. Możesz zrobić to palnikiem lub z użyciem kuchenki gazowej. Wszystko po to by dosłownie spalić zewnętrzną skórkę. Następnie takiego czarnego bakłażana należy upiec w piekarniku. Jeszcze ciepłego bakłażana obierz z czarnej skórki. Miękki miąższ pokrój w drobną kostkę. Teraz wystarczy wymieszać z pastą tahini, oliwą i sokiem z cytryny. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić baba ganoush. Taki dodatek do pieczywa sprawi, że przygotowana kanapka będzie nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Jeśli zastanawiasz się, z czym podawać pastę to w tym miejscu będzie to świetny dip z krakersami, świeżym pieczywem lub świeżymi czy pieczonymi warzywami.
Bakłażan zwany jest gruszką miłości. I choć traktujemy je jako warzywo, to z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Jego charakterystyczny wygląd zwraca uwagę na sklepowych półkach. Warto sięgać po bakłażana i często włączać go do swojej diety. To dobre źródło potasu, miedzi, magnezu, a także witaminy C, K i witamin z grupy B.
Sezam jest bardzo bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ m.in. na pracę serca. Jest również bogaty w błonnik- miotełkę oczyszczającą układ pokarmowy. W sezamie znajdzie również duże pokłady witaminy E oraz magnezu i cynku.
Domowa, arabska pasta z bakłażana to dobra w smaku i zdrowa przekąska. Szczególnie że jej skład to tylko bardzo wartościowe dla zdrowia produkty. Taką pastę spokojnie możemy wliczyć do zalecanych 400 g warzyw dziennie.
Jeśli wiecie już, jak zrobić pastę z bakłażana po arabsku to koniecznie sami się przekonajcie jak jest pyszna.
Alergeny w babbie ganoush
Lista alergenów dla babby ganoush przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tahini (pasta sezamowa)
Wartości odżywcze babby ganoush
Bakłażan to dobre źródło potasu, miedzi, magnezu, a także witaminy C, K i witamin z grupy B.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.