Baba ghanoush
- Bakłażan (900 g)
- Sok cytrynowy (30 ml)
- Czosnek (15 g)
- Tahini (pasta sezamowa) (45 g)
- Oliwa z oliwek (80 ml)
- Pietruszka (45 g)
Przepis na baba ghanoush krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i umieść bakłażany na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia. Piecz, od czasu do czasu obracając szczypcami, aż bakłażany będą całkowicie miękkie i dobrze przyrumienione ze wszystkich stron, 30 do 40 minut.
Użyj ostrego noża do obierania, aby rozciąć każdy bakłażan wzdłuż. Ostrożnie wybieraj miękki miąższ dużą łyżką i przełóż na sitko umieszczone w dużej misce.
Odcedź wodę z bakłażana i przełóż go do miski.
Dodaj sok z cytryny i czosnek i mieszaj energicznie widelcem, aż bakłażan rozpadnie się na grubą pastę.
Ciągle mieszając, dodaj tahini, a następnie cienkim, stałym strumieniem oliwę z oliwek.
Wymieszaj z pietruszką i dopraw do smaku solą.
Więcej informacji na temat baba ghanoush
Baba ghanoush to trudna nazwa dla najpyszniejszej pasty z pieczonego bakłażana. Choć wydaje się skomplikowana, jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Do jej przygotowania używa się tylko kilku prostych składników. Głównym z nich jest oczywiście bakłażan. W tym wypadku najlepiej wybierać okazy, które nie są zbyt dojrzałe, gdyż może to negatywnie wpłynąć na ich obróbkę termiczną i sprawić, że będą się rozpadać. Dobrze wybierać również takie, które są dość chude, ale też długie. To ułatwienie, które pozwoli przygotować roladki w dużo prostszy sposób. Bakłażan to warzywo, które cechuje się naprawdę wieloma właściwościami zdrowotnymi. Jest niskokaloryczny, dlatego wspaniale sprawdza się na diecie. Dostarcza on organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika. W skórce bakłażana zawarte są związki fenolowe, poprawiające funkcjonowanie organizmu. Wśród tych związków znajdują się m.in. antocyjany, które działają silnie antyutleniająco
Przepis na baba ghanoush pozwala na stworzenie tego doskonałego dania w swojej własnej, kuchni, bez użycia specjalnego sprzętu. Ta pasta przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom arabskiej kuchni, gdyż to właśnie stamtąd się wywodzi. Ma wspaniały smak, który zawdzięcza nie tylko dużej obecności bakłażana, ale również pasty tahini. Pochodzi z Libii, ale bardzo często gości również na stołach w Egipcie. A można ją zrobić z zaledwie dwóch składników.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić baba ghanoush w kilka chwil, ten przepis będzie idealnym wyborem. Ta pasta jest idealnym rozwiązaniem na wprowadzenie do swojego menu większej ilości warzyw. Jej bazą jest bakłażan, warzywo, które nie jest zbyt lubiane. Głównie ze względu na swój gorzki posmak po obróbce termicznej. Jednak podanie go w taki sposób sprawia, że jest niezwykle smaczny i aromatyczny. To tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej można przyrządzić tak, by było, jak najbardziej domowe. To również doskonały pomysł na wspaniały dip. Ta pasta stanowi pyszne połączenie sezamu z bakłażanem. Ten przepis to dobre rozwiązanie dla każdego, kto zastanawia się jak przyrządzać bakłażana i z czym podawać to wspaniałe warzyw, by było pyszne.
Alergeny w baba ghanoush
Lista alergenów dla baba ghanoush przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tahini (pasta sezamowa)
Wartości odżywcze baba ghanoush
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(279g)
Węglowodany
(279g)
Tłuszcze
(279g)
Witaminy
(279g)
Składniki mineralne
(279g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.