Przepis na pastę z czerwonej fasoli krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
blender, duża miska, sitko

Do dużej miski przełóż odcedzoną fasolkę, pokrojone pomidory i oliwki.

Dodaj oliwę i przyprawy.

Całość zblenduj na gładką masę.

Pasta z czerwonej fasoli podana w słoiczku.
pasta z czerwonej fasoli
Koszt przygotowania dania
11.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
435 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Pasta z czerwonej fasoli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli jest świetnym pomysłem na pyszny dodatek do kanapek. Ma wspaniały smak, a także jest niezwykle sycąca. To świetne źródło białka. Idealnie sprawdzi się dla wszystkich miłośników roślinnej kuchni. Pozwala na stworzenie dodatku, tak prostego, a przy okazji naprawdę ciekawego. Ta pasta świetnie sprawdza się na grzankach, w tortilli, ale również w naleśnikach.

Przepis na pastę z czerwonej fasoli to świetny sposób na zwiększenie spożycia fasolki w codziennym menu. Warzywa strączkowe są niezwykle zdrowe i korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową, ale również cukrową organizmu, jednak wciąż nie je się ich zbyt często. Jak pokazują najnowsze badania już jedna filiżanka fasoli, może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia. Dlatego niezwykle warto szukać sposobu na włączenie jej do swojego menu. Świetnie sprawdzi się w tym ta pasta. Jej głównym składnikiem jest oczywiście czerwona fasolka. Najlepiej i najłatwiej jest użyć konserwowej, gdyż jest od razu gotowa do spożycia i nie trzeba męczyć się, żeby ją podgrzać. To świetna opcja zwłaszcza dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu i poszukują czegoś na szybko. Fasolka jest nie tylko smaczna i bardzo sycąca, ale również niezwykle zdrowa. Dostarcza sporo białka, co w tym wege posiłku jest niezwykle istotne. Dodatkowo to również wspaniałe źródło błonnika, który jest niezwykle korzystny dla zdrowia. Poprawia on perystaltykę jelit, przez co wspiera cały układ trawienny. Obniża również ilość złego cholesterolu w organizmie. Fasolka to również bogate źródło wapnia i żelaza roślinnego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę z czerwonej fasoli, która świetnie sprawdzi się do kanapek, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. To smarowidło do chleba charakteryzuje się tak wspaniałym smakiem ze względu na dodatek suszonych pomidorów, ale również oliwek. Dzięki temu jest odpowiednio słona. To dobra opcja zwłaszcza na śniadanie, gdyż jest niezwykle pyszna, ale również szybka w przygotowaniu. Ten prosty przepis pozwala stworzyć ją w kilka minut.

Wartości odżywcze pasty z czerwonej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(136g)
Energia (kalorie)
320.18 kcal
435.45 kcal
Białko
18.66 g
25.38 g
Fenyloalanina
0.95 mg
1.30 mg

Węglowodany w paście z czerwonej fasoli

Na 100g
Na porcję
(136g)
Węglowodany
53.73 g
73.07 g
Węglowodany przyswajalne
40.62 g
55.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
13.11 g
17.83 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(136g)
Tłuszcz
4.97 g
6.75 g
Tłuszcze nasycone
1.18 g
1.61 g
Tłuszcze nienasycone
3.79 g
5.15 g
Tłuszcze jednonasycone
2.84 g
3.86 g
Tłuszcze wielonasycone
0.94 g
1.28 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pastę z czerwonej fasoli

Na 100g
Na porcję
(136g)
Witamina A
8.02 µg (mcg)
10.90 µg (mcg)
Witamina B6
0.34 mg
0.47 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
9.07 mg
12.33 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.70 mg
0.96 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.53 mg
0.71 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.32 mg
Niacyna
2.88 mg
3.92 mg
Foliany
299.16 µg (mcg)
406.85 µg (mcg)
Beta karoten
95.08 µg (mcg)
129.31 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę z czerwonej fasoli

Na 100g
Na porcję
(136g)
Sód
92.00 mg
125.12 mg
Potas
1501.97 mg
2042.68 mg
Wapń
85.17 mg
115.82 mg
Fosfor
350.51 mg
476.70 mg
Magnez
130.13 mg
176.97 mg
Żelazo
6.84 mg
9.30 mg
Cynk
2.36 mg
3.21 mg
Miedź
0.75 mg
1.01 mg
Mangan
1.09 mg
1.48 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z czerwonej fasoli 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z czerwonej fasoli

Lista alergenów dla pasty z czerwonej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z czerwonej fasoli

Cena przygotowania pasty z czerwonej fasoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
400 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Suszone pomidory
80 g
4 szt
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.56
Za 80 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
50 g
10 szt
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 50 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
41.00
Jak oceniasz przepis na pastę z czerwonej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób