Przepis na apple pie krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, miska, forma do tarty 27 cm

Mąkę przesyp do miski, dodaj zimne, pokrojone masło oraz cukier puder.

Za pomocą miksera, noża lub siekaczki zrób kruszonkę.

Do kruszonki dodaj wodę i połącz je.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 20 minut.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

Do jabłek dodaj 1 łyżeczkę cynamonu, cukier trzcinowy i kaszę manną. Delikatnie wymieszaj.

Ciasto podziel na 2 części.

Pierwszą cześć rozwałkuj na grubość około 2-3 milimetrów, tak aby wystawało poza formę 1 cm. Nie odcinaj nadmiaru.

Na ciasto ułóż równo plasterki jabłek.

Drugą część ciasta również rozwałkuj i pokrój w paseczki.

Paseczki ułóż w kratkę, nadmiarem ciasta z dolnej warstwy zamknij boki.

Ciasto piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni z włączoną funkcją grzałki góra i dół.

Apple pie na desce drewnianej, obok jabłka, laski cynamonu, szara ściereczka ze sztućcami, na szarym blacie
Apple pie
Koszt przygotowania dania
13.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
284 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Apple pie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Apple pie

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Apple pie to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Szarlotka amerykańska jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Dobry i łatwy jabłecznik amerykański wykonasz w parę minut. Prosta szarlotka american pie jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Tanie ciasto na szybko zachwyci swoim smakiem każdego. Przepis na ciasto jest super prosty w przygotowani, tak samo jak nasze kruche ciasto. Cały przepis na apple pie jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić apple pie dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Łatwa i szybka amerykańska tarta z jabłkami jest świetną na deser pod koniec lata oraz w czasie jesieni.

Wartości odżywcze Apple pie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - apple pie kcal
Białko
1.90 g
2.56 g
Fenyloalanina
0.09 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cukier trzcinowy.
czytaj dalej

Węglowodany w apple pie

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany
26.64 g
35.97 g
Węglowodany przyswajalne
24.74 g
33.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.90 g
2.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz
10.80 g
14.57 g
Tłuszcze nasycone
7.28 g
9.83 g
Tłuszcze nienasycone
3.52 g
4.75 g
Cholesterol
27.92 mg
37.69 mg

Witaminy w przepisie na apple pie

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A
90.78 µg (mcg)
122.55 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Witamina E
0.42 mg
0.57 mg
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol
87.14 µg (mcg)
117.64 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.14 mg
Niacyna
1.33 mg
1.79 mg
Foliany
36.80 µg (mcg)
49.68 µg (mcg)
Beta karoten
36.75 µg (mcg)
49.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na apple pie

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód
3.72 mg
5.03 mg
Potas
91.65 mg
123.73 mg
Wapń
11.51 mg
15.54 mg
Fosfor
26.33 mg
35.54 mg
Magnez
7.02 mg
9.47 mg
Żelazo
1.44 mg
1.95 mg
Cynk
0.16 mg
0.22 mg
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Mangan
0.15 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Apple pie 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Apple pie

Lista alergenów dla Apple pie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania Apple pie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
420 g
3 szklanki + 1 łyżka
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 420 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Jabłko
1500 g
przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Kasza manna
20 g
2 niepełne łyżki
2.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 20 g
Cukier trzcinowy
50 g
0,25 szklanki
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Koszt składników
25.80
Jak oceniasz przepis na apple pie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób