Apple pie
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 szklanki + 1 łyżka (420 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
- Jabłko - przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych (1500 g)
- Kasza manna - 2 niepełne łyżki (20 g)
- Cukier trzcinowy - 0,25 szklanki (50 g)
Przepis na apple pie krok po kroku
Mąkę przesyp do miski, dodaj zimne, pokrojone masło oraz cukier puder.
Za pomocą miksera, noża lub siekaczki zrób kruszonkę.
Do kruszonki dodaj wodę i połącz je.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 20 minut.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
Do jabłek dodaj 1 łyżeczkę cynamonu, cukier trzcinowy i kaszę manną. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto podziel na 2 części.
Pierwszą cześć rozwałkuj na grubość około 2-3 milimetrów, tak aby wystawało poza formę 1 cm. Nie odcinaj nadmiaru.
Na ciasto ułóż równo plasterki jabłek.
Drugą część ciasta również rozwałkuj i pokrój w paseczki.
Paseczki ułóż w kratkę, nadmiarem ciasta z dolnej warstwy zamknij boki.
Ciasto piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni z włączoną funkcją grzałki góra i dół.
Więcej informacji na temat apple pie
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Apple pie to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Szarlotka amerykańska jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Dobry i łatwy jabłecznik amerykański wykonasz w parę minut. Prosta szarlotka american pie jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Tanie ciasto na szybko zachwyci swoim smakiem każdego. Przepis na ciasto jest super prosty w przygotowani, tak samo jak nasze kruche ciasto. Cały przepis na apple pie jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić apple pie dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Łatwa i szybka amerykańska tarta z jabłkami jest świetną na deser pod koniec lata oraz w czasie jesieni.
Alergeny w apple pie
Lista alergenów dla Apple pie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze apple pie
Apple pie to wyśmienite ciasto kuchni amerykańskiej. Tak jak nasza szarlotka zawiera mało cukru i składa się głównie z jabłek a ciasto jest jedynie małym dodatkiem. Jest to jedna ze zdrowszych propozycji tradycyjnych deserów i wypieków.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.