Ajran
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 2 opakowania (400 g)
- Sól - 1 szczypta (3 g)
Przepis na ajran krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 2 szklanki wody.
Jogurt przełóż do blendera i wlej wodę.
Wsyp sól i miksuj do momentu pojawienia się pianki.
Ajran podawaj schłodzony, wtedy jest najlepszy.
Więcej informacji na temat ajran
Ajran to nic innego jak napój mleczny jest to jeden z najpopularniejszych napoi w Turcji. Podawany jest na zimno, dzięki czemu przynosi ukojenie podczas upalnych dni, które przeważają w tym kraju.
Poznaj mój szybki i łatwy przepis na ajran i przygotuj go samodzielnie w swoim domu. Będziesz potrzebować takie składniki jak: jogurt naturalny, woda i sól.
Zatem, jak zrobić ajran?
W pierwszej kolejności jogurt przełóż do blendera i wlej wodę. Wsyp sól i miksuj do momentu pojawienia się pianki. W kilku minutach Twój domowy, jogurt do picia jest gotowy. Ajran podawaj schłodzony, wtedy jest najlepszy.
Nasz turecki napój powstał z jogurtu naturalnego, który zawiera laktozę w swoim składzie, dlatego, jeśli Twój organizm źle reaguje na jej obecność w nabiale, skorzystaj z wersji bez laktozy.
Weź pod uwagę, że produkty bez laktozy charakteryzują się wyższą słodkością, dlatego będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób, które zmagają się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność i cukrzyca typu II.
Produkty mleczne to wysokowartościowe produkty będące źródłem węglowodanów, białek, tłuszczu oraz witamin i soli mineralnych (wapnia i fosforu). W porównaniu do mleka krowiego jogurt naturalny zawiera więcej wapnia, aminokwasów i witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Jogurt to także duża zawartość wapnia należy pamiętać, że wapń jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. To główny składnik budulcowy naszych kości, zębów, ale także zapewnia wytrzymałość naszych mięśni, uczestniczy w procesach skurczu i rozkurczu mięśni.
Zawiera on także bakterie Lactobacillus, które odpowiedzialne są za odbudowę flory bakteryjnej, dodatkowo niwelują wzdęcia. Warto wspomnieć, że jogurt charakteryzuje się niską kalorycznością i jest polecany w diecie lekkostrawnej.
Jego zastosowanie jest niezwykle szerokie, możesz z niego przygotować nie tylko ajran, ale też drugie śniadanie. Wystarczy, że dodasz domowe musli i owoce. Z jogurtu potrafimy też przygotowywać potrawy pieczone takie jak ciasta i wypieki.
Turecki napój to najlepszy pomysł na orzeźwiający napój, dlatego koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis.
Alergeny w ajran
Lista alergenów dla ajran przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
Wartości odżywcze ajran
Do przygotowania ajranu możesz wykorzystać zwykły jogurt naturalny lub kremowy.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.