Ajran

Opublikowano: 14.10.2022 r., 0:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ajran
Ajran
Ajran to jeden z najpopularniejszych napoi bezalkoholowych w Turcji. Przynosi on ukojenie w ciągu słonecznych dni i syci podczas posiłków.
Przygotowanie 10 min
125 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 2 opakowania (400 g)
  • Sól 1 szczypta (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
mikser

Przepis na ajran krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 2 szklanki wody.

Jogurt przełóż do blendera i wlej wodę.

Wsyp sól i miksuj do momentu pojawienia się pianki.

Ajran podawaj schłodzony, wtedy jest najlepszy.

Jak oceniasz przepis na ajran
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat ajran

Ajran to nic innego jak napój mleczny jest to jeden z najpopularniejszych napoi w Turcji. Podawany jest na zimno, dzięki czemu przynosi ukojenie podczas upalnych dni, które przeważają w tym kraju.

Poznaj mój szybki i łatwy przepis na ajran i przygotuj go samodzielnie w swoim domu. Będziesz potrzebować takie składniki jak: jogurt naturalny, woda i sól.

Zatem, jak zrobić ajran?

W pierwszej kolejności jogurt przełóż do blendera i wlej wodę. Wsyp sól i miksuj do momentu pojawienia się pianki. W kilku minutach Twój domowy, jogurt do picia jest gotowy. Ajran podawaj schłodzony, wtedy jest najlepszy.

Nasz turecki napój powstał z jogurtu naturalnego, który zawiera laktozę w swoim składzie, dlatego, jeśli Twój organizm źle reaguje na jej obecność w nabiale, skorzystaj z wersji bez laktozy.

Weź pod uwagę, że produkty bez laktozy charakteryzują się wyższą słodkością, dlatego będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób, które zmagają się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność i cukrzyca typu II.

Produkty mleczne to wysokowartościowe produkty będące źródłem węglowodanów, białek, tłuszczu oraz witamin i soli mineralnych (wapnia i fosforu). W porównaniu do mleka krowiego jogurt naturalny zawiera więcej wapnia, aminokwasów i witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Jogurt to także duża zawartość wapnia należy pamiętać, że wapń jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. To główny składnik budulcowy naszych kości, zębów, ale także zapewnia wytrzymałość naszych mięśni, uczestniczy w procesach skurczu i rozkurczu mięśni.

Zawiera on także bakterie Lactobacillus, które odpowiedzialne są za odbudowę flory bakteryjnej, dodatkowo niwelują wzdęcia. Warto wspomnieć, że jogurt charakteryzuje się niską kalorycznością i jest polecany w diecie lekkostrawnej.

Jego zastosowanie jest niezwykle szerokie, możesz z niego przygotować nie tylko ajran, ale też drugie śniadanie. Wystarczy, że dodasz domowe musli i owoce. Z jogurtu potrafimy też przygotowywać potrawy pieczone takie jak ciasta i wypieki.

Turecki napój to najlepszy pomysł na orzeźwiający napój, dlatego koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis.

Alergeny w ajran

Lista alergenów dla ajran przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze ajran

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ajranu możesz wykorzystać zwykły jogurt naturalny lub kremowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
62.53
125.06
Białko (g)
5.21
10.42
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.99
13.98
Węglowodany przyswajalne (g)
6.99
13.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.54
3.08
Tłuszcze nasycone (g)
1.07
2.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.47
0.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.43
0.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.08
Cholesterol (mg)
5.96
11.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
13.90
27.79
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.79
1.59
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.06
Retinol (µg (mcg))
13.90
27.79
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.21
0.42
Niacyna (mg)
0.11
0.22
Foliany (µg (mcg))
10.92
21.84
Beta karoten (µg (mcg))
1.99
3.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
358.31
716.63
Potas (mg)
232.32
464.64
Wapń (mg)
181.82
363.63
Fosfor (mg)
142.93
285.86
Magnez (mg)
16.88
33.76
Żelazo (mg)
0.08
0.16
Cynk (mg)
0.88
1.77
Miedź (mg)
0.01
0.02
Mangan (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny ajran 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ajran

Koszt składników
4.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
400 g
2 opakowania
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
2.89
Za 400 g
Sól
3 g
1 szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Koszt składników
4.90