Ryż basmati - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w ryżu basmati oraz jakie alergie mogą powodować.
Ryż basmati - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
basmati 58 45
basmati 58 45
ryż basmati 58 45
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego ryżu basmati

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak basmati indeks glikemiczny wynosi 58, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak basmati indeks glikemiczny wynosi 58, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak ryż basmati indeks glikemiczny wynosi 58, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z ryżem basmati
Ryż, Ryż brązowy, Ryż jaśminowy, Ryż parboiled, Czarny ryż, Dziki ryż, Komosa ryżowa, Ryż do sushi

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla ryżu basmati

basmati basmati Ryż basmati
Kategoria produktu Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe
Alergie* b/d b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak Tak
Indeks glikemiczny 58
(średni)
58
(średni)
58
(średni)

Przepisy z ryżem basmati

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto