Schab z morelą

Opublikowano: 12.07.2021 r., 13:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab z morelą podany na eleganckim talerzu.
Schab z morelą
Schab z morelą to idealny pomysł na uroczysty obiad. Jest niezwykle smaczny, miękki i aromatyczny. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i surówką ze świeżych warzyw.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 90 min
564 kcal
Kcal w porcji
229 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (600 g)
  • Basmati 3 garści (270 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, tymianek, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na schab z morelą krok po kroku

Schab umyj i osusz. Dopraw mięso solą i pieprzem z każdej strony i porządnie natrzyj przyprawami.

Na całej długości mięsa zrób niewielkie otwory, w które zmieszczą się morele. Następnie powciskaj owoce do środka.

Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i ułóż w nim mięso.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut.

Jak oceniasz przepis na schab z morelą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,4% osób

Więcej informacji na temat schabu z morelą

Schab z morelą to świetny pomysł na idealny i wykwintny obiad. Smakuje wspaniale i ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Przygotowany w taki sposób staje się bardzo miękki i delikatny. To idealne danie dla całej rodziny. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań obiadowych z owocami. Świetnie pasuje do ziemniaków z wody, czy kasz. Można go podawać z sosem, jednak wcale nie jest to konieczne.

Schab pieczony w aromatycznych przyprawach wspaniale kruszeje. Mięso staje się wyjątkowo miękkie i soczyste, dlatego nie trzeba do niego żadnego sosu. W otoczeniu czosnku i słodkiej papryki mięso nabiera wspaniałego aromatu. Można do mięsa użyć swoich ulubionych ziół, które podkreślą całą kompozycję, jednak mieszanka podana w przepisie sprawdza się idealnie.

Schab nadziewany morelami smakuje naprawdę dobrze. To mięso bardzo delikatne w smaku, dlatego owoce świetnie się sprawdzają w jego towarzystwie. Suszone morele charakteryzują się niezwykłą słodyczą, która idealnie współgra z pieczonym mięsem. Do całości można dodać również suszonych śliwek, które równie dobrze będą współgrać z mięsem.

Schab faszerowany to wybór idealny na wszelkie przyjęcia czy wykwintne obiady, ze względu na wspaniały smak, a także niezwykle efektowny wygląd. Pięknie prezentuje się dzięki kolorowym owocom, które kontrastują z barwą mięsa.

W taki sposób można też przygotować schab z morelą w rękawie. Wystarczy całość włożyć do rękawa i upiec, pod koniec można przeciąć rękaw, by mięso ładnie się przypiekło na wierzchu. W takiej wersji całość jest bardziej zdrowa i ma mniej kalorii. Do pieczenia w rękawie nie jest konieczne użycie tłuszczu dlatego mięso, choć równie smaczne, jest bardziej lekkostrawnym i dietetycznym wyborem.

Przepis na schab pieczony z morelami jest niezwykle łatwy i można go przygotować w naprawdę ekspresowym tempie. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się tym wspaniałym daniem, które doceni każdy miłośnik tradycyjnej kuchni polskiej. Jeśli zastanawiasz się jaki sos do schabu z morelami wybrać, to najlepszym rozwiązaniem będzie sos pieczeniowy, który świetnie współgra z suszonymi owocami.

Alergeny w schabie z morelą

Lista alergenów dla schabu z morelą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab z morelą

Wartości odżywcze schabu z morelą

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy wybór, jednak należy pamiętać, że czerwone mięso nie powinno zbyt często gościć w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(229g)
Energia (kcal)
246.62
564.77
Białko (g)
16.08
36.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(229g)
Węglowodany (g)
23.02
52.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
1.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(229g)
Tłuszcz (g)
9.65
22.09
Tłuszcze nasycone (g)
2.89
6.62
Tłuszcze nienasycone (g)
6.76
15.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(229g)
Sód (mg)
33.93
77.71
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z morelą 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu z morelą

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
600 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 600 g
Basmati
270 g
3 garści
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 270 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
43.00