Przepis na ryż po indyjsku krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, curry
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Podczas gotowania dodaj do wody odrobinę oleju i curry.

Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Na patelnię dodaj ryż i przesmaż chwilkę.

Ugotowany ryż posyp posiekaną natką pietruszki.

ryż po indyjsku
Ryż po indyjsku
Koszt przygotowania dania
3.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
350 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
70

Ryż po indyjsku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ryżu po indyjsku

Znudził Ci się zwykły biały ryż na każdy obiad czy kolację? Koniecznie musisz poznać przepis na ryż po indyjsku. Jest tak samo prosty i szybki w przygotowaniu ale zdecydowanie bardziej aromatyczny i wyrazisty. Głównym składnikiem jest oczywiście ryż, który jest źródłem węglowodanów, witamin i szerokiej gamy składników mineralnych.

Zdecyduj, który ryż wybierzesz i poznaj mój przepis na ryż po indyjsku.

Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.

Przejdźmy do gotowania. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i ugotuj ryż. W trakcie gotowania dodaj odrobinę oleju rzepakowego lub innego tłuszczu i zamieszaj. Po chwili dodaj curry. Co ciekawe ta przyprawa łatwiej rozpuszcza się w tłuszczu dlatego wcześniejszy dodatek tłuszczu. Jeśli byśmy tego nie zrobili curry zlepiło by się w kulkę i ciężej byłoby je rozpuścić. W tym czasie na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym zeszkli drobno pokrojoną cebulę i czosnek, najlepiej przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony. Dopiero teraz wszystkie jego prozdrowotne właściwości zaczynają działać. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Na rozgrzaną patelnię dodaj ryż i przyprawy, może to być odrobina chili lub wędzona papryka, które dodatkowo podbiją smak potrawy. Zamieszaj i podsmażaj chwilę. To koniec, pyszny pomysł na obiad w kilka minut gotowy. Sam widzisz, że to prosty przepis. Jeśli chcesz przygotować ryż z warzywami, nic nie stoi na przeszkodzie. Dodaj je podczas smażenia. Z warzywami czy bez smażony ryż po hindusku jest pyszny.

Skoro już wiesz jak zrobić ryż po indyjsku koniecznie spróbuj i przygotuj bardzo dobry obiad dla całej rodziny.

Wartości odżywcze ryżu po indyjsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
350.38 kcal
350.38 kcal
Białko
5.16 g
5.16 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w ryżu po indyjsku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
53.74 g
53.74 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.13 g
2.13 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
13.00 g
13.00 g
Tłuszcze nasycone
1.06 g
1.06 g
Tłuszcze nienasycone
11.94 g
11.94 g

Składniki mineralne w przepisie na ryż po indyjsku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
11.62 mg
11.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu po indyjsku 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ryżu po indyjsku

Lista alergenów dla ryżu po indyjsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ryż po indyjsku

Cena przygotowania ryżu po indyjsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż basmati
100 g
1 woreczek
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Natka pietruszki
10 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Cebula dymka
10 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
20.50
Jak oceniasz przepis na ryż po indyjsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób