Przepis na ryż po indyjsku krok po kroku
- Ryż basmati 100 g 1 woreczek
- Natka pietruszki 10 g 1 garść
- Cebula dymka 10 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Podczas gotowania dodaj do wody odrobinę oleju i curry.
Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Na patelnię dodaj ryż i przesmaż chwilkę.
Ugotowany ryż posyp posiekaną natką pietruszki.
Często zadawane pytania
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Kurczak po tajlandzku
-
Currywurst
-
Kurczak z ananasem
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Marynowana cukinia
-
Curry z dyni
-
Zupa curry
-
Dahl z soczewicy
-
Curry z tofu
-
Dania z curry

(liczba kalorii)
Ryż po indyjsku - cechy przepisu
Więcej o ryżu po indyjsku
Znudził Ci się zwykły biały ryż na każdy obiad czy kolację? Koniecznie musisz poznać przepis na ryż po indyjsku. Jest tak samo prosty i szybki w przygotowaniu ale zdecydowanie bardziej aromatyczny i wyrazisty. Głównym składnikiem jest oczywiście ryż, który jest źródłem węglowodanów, witamin i szerokiej gamy składników mineralnych.
Zdecyduj, który ryż wybierzesz i poznaj mój przepis na ryż po indyjsku.
Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.
Przejdźmy do gotowania. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i ugotuj ryż. W trakcie gotowania dodaj odrobinę oleju rzepakowego lub innego tłuszczu i zamieszaj. Po chwili dodaj curry. Co ciekawe ta przyprawa łatwiej rozpuszcza się w tłuszczu dlatego wcześniejszy dodatek tłuszczu. Jeśli byśmy tego nie zrobili curry zlepiło by się w kulkę i ciężej byłoby je rozpuścić. W tym czasie na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym zeszkli drobno pokrojoną cebulę i czosnek, najlepiej przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony. Dopiero teraz wszystkie jego prozdrowotne właściwości zaczynają działać. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Na rozgrzaną patelnię dodaj ryż i przyprawy, może to być odrobina chili lub wędzona papryka, które dodatkowo podbiją smak potrawy. Zamieszaj i podsmażaj chwilę. To koniec, pyszny pomysł na obiad w kilka minut gotowy. Sam widzisz, że to prosty przepis. Jeśli chcesz przygotować ryż z warzywami, nic nie stoi na przeszkodzie. Dodaj je podczas smażenia. Z warzywami czy bez smażony ryż po hindusku jest pyszny.
Skoro już wiesz jak zrobić ryż po indyjsku koniecznie spróbuj i przygotuj bardzo dobry obiad dla całej rodziny.
Wartości odżywcze ryżu po indyjsku
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w ryżu po indyjsku
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na ryż po indyjsku
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ryżu po indyjsku
Lista alergenów dla ryżu po indyjsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ryż po indyjsku