Ryż po indyjsku

Opublikowano: 24.11.2021 r., 12:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ryż po indyjsku
Ryż po indyjsku
Znudził Ci się zwykły biały ryż na obiad? Koniecznie poznaj przepis na niezwykle aromatyczny ryż po indyjsku. Przygotujesz go tak samo jak zwykły ryż.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
350 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Ryż basmati 1 woreczek (100 g)
  • Natka pietruszki 1 garść (10 g)
  • Cebula dymka 1 sztuka (10 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, curry
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ryż po indyjsku krok po kroku

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Podczas gotowania dodaj do wody odrobinę oleju i curry.

Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Na patelnię dodaj ryż i przesmaż chwilkę.

Ugotowany ryż posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na ryż po indyjsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób

Więcej informacji na temat ryżu po indyjsku

Znudził Ci się zwykły biały ryż na każdy obiad czy kolację? Koniecznie musisz poznać przepis na ryż po indyjsku. Jest tak samo prosty i szybki w przygotowaniu ale zdecydowanie bardziej aromatyczny i wyrazisty. Głównym składnikiem jest oczywiście ryż, który jest źródłem węglowodanów, witamin i szerokiej gamy składników mineralnych.

Zdecyduj, który ryż wybierzesz i poznaj mój przepis na ryż po indyjsku.

Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.

Przejdźmy do gotowania. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i ugotuj ryż. W trakcie gotowania dodaj odrobinę oleju rzepakowego lub innego tłuszczu i zamieszaj. Po chwili dodaj curry. Co ciekawe ta przyprawa łatwiej rozpuszcza się w tłuszczu dlatego wcześniejszy dodatek tłuszczu. Jeśli byśmy tego nie zrobili curry zlepiło by się w kulkę i ciężej byłoby je rozpuścić. W tym czasie na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym zeszkli drobno pokrojoną cebulę i czosnek, najlepiej przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony. Dopiero teraz wszystkie jego prozdrowotne właściwości zaczynają działać. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Na rozgrzaną patelnię dodaj ryż i przyprawy, może to być odrobina chili lub wędzona papryka, które dodatkowo podbiją smak potrawy. Zamieszaj i podsmażaj chwilę. To koniec, pyszny pomysł na obiad w kilka minut gotowy. Sam widzisz, że to prosty przepis. Jeśli chcesz przygotować ryż z warzywami, nic nie stoi na przeszkodzie. Dodaj je podczas smażenia. Z warzywami czy bez smażony ryż po hindusku jest pyszny.

Skoro już wiesz jak zrobić ryż po indyjsku koniecznie spróbuj i przygotuj bardzo dobry obiad dla całej rodziny.

Alergeny w ryżu po indyjsku

Lista alergenów dla ryżu po indyjsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ryż po indyjsku

Wartości odżywcze ryżu po indyjsku

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz przygotować ryż po indyjsku w nieco bardziej dietetycznej wersji opuść etap podsmażania.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
350.38
350.38
Białko (g)
5.16
5.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
53.74
53.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
2.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.00
13.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.06
1.06
Tłuszcze nienasycone (g)
11.94
11.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
11.62
11.62
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu po indyjsku 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryżu po indyjsku

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż basmati
100 g
1 woreczek
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Natka pietruszki
10 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Cebula dymka
10 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
20.50