Dziki ryż - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
ryż dziki | 45 | 33 |
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Wskaźnik indeksu glikemicznego dzikiego ryżu
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak ryż dziki indeks glikemiczny wynosi 45, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Ryż, Ryż brązowy, Ryż basmati, Ryż jaśminowy, Ryż parboiled, Czarny ryż, Komosa ryżowa, Ryż do sushi
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze dzikiego ryżu?
Tabela informacyjna dla dzikiego ryżu
ryż dziki | |
Kategoria produktu | Produkty zbożowe |
Alergie* | b/d |
Dieta wegańska | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak |
Indeks glikemiczny | 45 (niski) |