Przepis na krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, papryczka chilli świeża, bazylia, sos rybny
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Krewetki rozmróź, następnie oczyść z pancerzy i jelit.

Gdy krewetki się rozmrożą, ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Wlej olej na patelnię, rozgrzej go.

Dodaj pastę curry i podsmaż przez minutę.

Posiekaj cebulę w kostkę oraz paprykę w nieduże paski.

Dodaj na patelnię mleczko kokosowe razem z łyżką sosu sojowego, łyżką sosu rybnego, odrobiny cukru oraz pokrojonej papryczki. Duś wszystko do zgęstnienia sosu.

Jak sos się zagęści, dodaj krewetki i gotuj całość maksymalnie 4 minuty, aż krewetki staną się białe.

Podawaj sos z ryżem. Posyp świeżą bazylią.

Krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym
Krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym
Koszt przygotowania dania
50.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
569 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
47

Krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o krewetkach po tajsku z mlekiem kokosowym

Masz krewetki mrożone albo świeże i brakuje Ci pomysłu na ich wykorzystanie? Oto odpowiedź, jak zrobić krewetki po tajsku z ryżem, warzywami i mlekiem kokosowym. Smażone krewetki wychodzą niezwykle soczyste. Bardzo aromatyczne danie na ostro w tajskim klimacie. To genialny pomysł na znakomite danie. Przepis na krewetki po tajsku jest bardzo szybki i łatwy. Świetna inspiracja na orientalną potrawę. Krewetki po tajsku z sosem z mleka kokosowego podawaj z ryżem. W ten sposób powstaje pyszne, zdrowe i proste danie.

Krewetki po tajsku to pyszna potrawa na ostro, która jest kolejną propozycją na danie kuchni tajskiej. Są to smażone krewetki w sosie z mleczkiem kokosowym. Sos jest też zrobiony z warzyw (papryki i cebuli). Koniecznie do krewetek po tajsku należy dodać ostre przyprawy, dzięki którym smak potrawy jest tak aromatyczny i pikantny. Pamiętaj o tym, by ostrożnie dodawać pastę curry i papryczkę chilli.

Przepis na krewetki po tajsku jest bardzo zdrowy i wartościowy. Ma niski indeks glikemiczny. Jak zrobisz krewetki po tajsku, spokojnie możesz podać tę potrawę osobie chorej na celiakię. Pozbawiona jest ona glutenu. To dobry pomysł również na danie bez nabiału.

Krewetki po tajsku z warzywami są naprawdę ekspresowym daniem. By krewetki były soczyste, należy je dobrze przyrządzić. Jak zrobić krewetki po tajsku, by były idealne? Zacznij od rozmrożenia krewetek mrożonych. Jeżeli masz krewetki świeże, możesz od razu je zacząć obierać. Krewetki mrożone potrzebują około 2 godziny na całkowite rozmrożenie. Do przepisu na krewetki po tajsku należy dobrze oczyścić owoce morza. Zacznij od zdjęcia pancerza, usunięcia głowy oraz ogona (w zależności od tego, jaki rodzaj krewetek masz). Kolejna rzecz to usunięcie jelita. Najlepiej jest przeciąć nożem wzdłuż od zewnętrznej strony krewetki, a następnie usunąć jelito. Umyte krewetki odstaw, je dodasz do dania na końcu. Gdy krewetki są już przygotowane, wstaw do gotowania ryż. Na oleju podsmaż chwilę pastę curry. Dodaj do niej pokrojone warzywa. Podsmaż kilka minut, a następnie dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy. Wszystko trzeba dusić kilka minut, by sos nabrał dobrej konsystencji. Spróbuj, czy smak sosu jest odpowiedni. Jeżeli chcesz potrawę na ostro, możesz dodać więcej pasty curry. W momencie, gdy sos jest lekko zagęszczony, dodaj krewetki. Ważne jest to, by smażyły się maksymalnie 4 minuty. Gdy się zaokrąglą i staną się białe to oznaka, że są już gotowe. Sos z mlekiem kokosowym, z warzywami i krewetkami dodaj do ryżu ugotowanego al dente. Potrawę posyp świeżymi listkami bazylii.

Wartości odżywcze krewetek po tajsku z mlekiem kokosowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
142.38 kcal
569.53 kcal
Białko
7.38 g
29.53 g

Węglowodany w krewetkach po tajsku z mlekiem kokosowym

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
21.35 g
85.39 g
Węglowodany przyswajalne
7.86 g
31.45 g
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.89 g
3.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
3.20 g
12.82 g
Tłuszcze nasycone
1.04 g
4.14 g
Tłuszcze nienasycone
2.17 g
8.68 g
Tłuszcze jednonasycone
1.44 g
5.78 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry, ryż basmati.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.59 g
2.35 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry, ryż basmati.
czytaj dalej
Cholesterol
43.92 mg
175.67 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, ryż basmati.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
349.88 mg
1399.53 mg
Potas
145.78 mg
583.13 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, ryż basmati.
czytaj dalej
Wapń
52.07 mg
208.27 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, ryż basmati.
czytaj dalej
Żelazo
0.25 mg
0.99 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, ryż basmati.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetek po tajsku z mlekiem kokosowym 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krewetkach po tajsku z mlekiem kokosowym

Lista alergenów dla krewetek po tajsku z mlekiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Cena przygotowania krewetek po tajsku z mlekiem kokosowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
300 g
obrane
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
36.67
Za 300 g
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Czerwona pasta curry
40 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 40 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ryż basmati
200 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Koszt składników
78.50
Jak oceniasz przepis na krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób