Przepis na ryż smażony z warzywami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, drewniana łyżka, wok

Marchew obierz i pokrój w słupki. Paprykę pokrój w kostkę.

Ryż ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez 2 minuty czosnek oraz cebulę. Dodaj jajka i zetnij je na patelni.

Na patelnię dodaj warzywa i smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Dodaj ryż, sos sojowy i całość podsmażaj przez 8 minut na patelni.

Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.

Ryż smażony z warzywami podany w czarnej misce, w tle ściereczka na której umieszczone są przyprawy
Ryż smażony z warzywami
Koszt przygotowania dania
8.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
576 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
49

Ryż smażony z warzywami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ryżu smażonym z warzywami

Ryż smażony z warzywami to jedna z propozycji dań azjatyckich. Jest to szybki i łatwy przepis, który z łatwością wykonają osoby zaczynające przygodę z tą kuchnią.

Ryż smażony z warzywami tradycyjnie przygotowywany jest w woku. To właśnie ta patelnia oraz odpowiedni olej sprawiają, że temperatura smażenia jest na tyle wysoka, że warzywa szybko zmiękną, ale pozostając wciąż chrupiące i pełne składników odżywczych. Ryż ten możesz przygotować z kurczakiem i warzywami, ale także z wołowiną, krewetkami czy tofu. Przepis na ryż smażony z warzywami jest naprawdę szybki i łatwy w przygotowaniu. Z przepisem bez problemu poradzą sobie nawet osoby początkujące w kuchni azjatyckiej. W przepisie ważne jest aby odpowiednio ugotować ryż, który następnie zostanie podsmażany w woku z pozostałymi składnikami. Ryż powinien pozostać sypki, delikatny i odpowiednio ugotowany. Jak przygotować ryż przed dodaniem do woka? Najlepiej jakby ryż był schłodzony i sypki, ciepły i wilgotny ryż może zacząć sklejać się na patelni oraz rozgotować się. Jak zrobić ryż smażony z warzywami dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo opisany.

Ryż smażony z warzywami to fajne i szybkie danie, które urozmaici Twoje codzienne posiłki o azjatyckie smaki i aromaty.

Wartości odżywcze ryżu smażonego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kalorie)
Białko
5.76 g
16.40 g

Węglowodany w ryżu smażonym z warzywami

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany
30.86 g
87.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.81 g
5.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz
6.26 g
17.86 g
Tłuszcze nasycone
1.16 g
3.32 g
Tłuszcze nienasycone
5.10 g
14.54 g

Składniki mineralne w przepisie na ryż smażony z warzywami

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód
384.78 mg
1096.64 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu smażonego z warzywami 49
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ryżu smażonym z warzywami

Lista alergenów dla ryżu smażonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ryżu smażonego z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż basmati
200 g
2 woreczki
5.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Sos sojowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 150.0 ml
Liczba opakowań 1
1.68
Za 36 ml
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Cebula
50 g
1 mała
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Groszek zielony mrożony
30 g
2 łyżki
5.50
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 30 g
Papryka czerwona
55 g
0,25 sztuki
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.99
Za 55 g
Marchewka
70 g
1 średnia
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na ryż smażony z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89.6% osób