Ryż smażony z warzywami
- Ryż basmati 2 woreczki (200 g)
- Sos sojowy 3 łyżki (36 ml)
- Olej rzepakowy 2 łyżki (24 ml)
- Cebula 1 mała (50 g)
- Czosnek 1 ząbek (6 g)
- Jajko (2 szt.)
- Groszek zielony mrożony 2 łyżki (30 g)
- Papryka czerwona 0,25 sztuki (55 g)
- Marchewka 1 średnia (70 g)
Przepis na ryż smażony z warzywami krok po kroku
Marchew obierz i pokrój w słupki. Paprykę pokrój w kostkę.
Ryż ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez 2 minuty czosnek oraz cebulę. Dodaj jajka i zetnij je na patelni.
Na patelnię dodaj warzywa i smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj ryż, sos sojowy i całość podsmażaj przez 8 minut na patelni.
Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.
Więcej informacji na temat ryżu smażonego z warzywami
Ryż smażony z warzywami to jedna z propozycji dań azjatyckich. Jest to szybki i łatwy przepis, który z łatwością wykonają osoby zaczynające przygodę z tą kuchnią.
Ryż smażony z warzywami tradycyjnie przygotowywany jest w woku. To właśnie ta patelnia oraz odpowiedni olej sprawiają, że temperatura smażenia jest na tyle wysoka, że warzywa szybko zmiękną, ale pozostając wciąż chrupiące i pełne składników odżywczych. Ryż ten możesz przygotować z kurczakiem i warzywami, ale także z wołowiną, krewetkami czy tofu. Przepis na ryż smażony z warzywami jest naprawdę szybki i łatwy w przygotowaniu. Z przepisem bez problemu poradzą sobie nawet osoby początkujące w kuchni azjatyckiej. W przepisie ważne jest aby odpowiednio ugotować ryż, który następnie zostanie podsmażany w woku z pozostałymi składnikami. Ryż powinien pozostać sypki, delikatny i odpowiednio ugotowany. Jak przygotować ryż przed dodaniem do woka? Najlepiej jakby ryż był schłodzony i sypki, ciepły i wilgotny ryż może zacząć sklejać się na patelni oraz rozgotować się. Jak zrobić ryż smażony z warzywami dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo opisany.
Ryż smażony z warzywami to fajne i szybkie danie, które urozmaici Twoje codzienne posiłki o azjatyckie smaki i aromaty.
Alergeny w ryżu smażonym z warzywami
Lista alergenów dla ryżu smażonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ryżu smażonego z warzywami
Ryż smażony z warzywami to fajna i szybka propozycja na obiad lub kolację. Z dodatkiem kurczaka, wołowiny, krewetek czy tofu będzie stanowił pełnowartościowy i zdrowy posiłek.
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.