Gołąbki z kapusty coolwrap

Opublikowano: 07.09.2022 r., 19:31 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z kapusty coolwrap
Gołąbki z kapusty coolwrap
Gołąbki z kapusty coolwrap to tradycyjne gołąbki w smacznej odmianie standardowej kapusty. Gołąbki to danie, które idealnie łączy w sobie mięso, ryż i warzywa.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
290 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ryż basmati (190 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (700 g)
  • Cebula (200 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Bulion drobiowy (500 g)
  • Kapusta biała - coolwrap, 10 liści (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, natka pietruszki świeża, kumin
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, patelnia mała, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na gołąbki z kapusty coolwrap krok po kroku

Do garnka wlej wodę, posól i doprowadź do wrzenia. Ryż dokładnie przepłucz i wsyp do wrzątku. Gotuj przez 7 minut, po czym odcedź.

Cebule obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni podgrzej olej. Usmaż na nim cebulę, aż się zeszkli.

W misce wymieszaj surowe mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulą razem z olejem.

Dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą i kuminem.

Liście kapusty sparz wrzątkiem i odetnij z nich zgrubiałą część.

Na każdy liść nałóż porcję farszu. Zawiń boki liścia do środka i zwiń całość.

Ułóż gołąbki ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem.

Piecz pod przykryciem przez 75 minut w 170 st. C.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z kapusty coolwrap
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z kapusty coolwrap

Gołąbki z kapusty coolwrap to tradycyjne, pyszne gołąbki w smacznej odmianie standardowej kapusty. Gołąbki to danie, które idealnie łączy w sobie mięso, ryż i warzywa.

Przepis na gołąbki z kapusty coolwrap jest bardzo prosty w wykonaniu. Do garnka wlej wodę, posól i doprowadź do wrzenia. Ryż dokładnie przepłucz i wsyp do wrzątku. Gotuj przez 7 minut, po czym odcedź. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej olej. Usmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. W misce wymieszaj surowe mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulą razem z olejem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą i kuminem. Liście kapusty sparz wrzątkiem i odetnij z nich zgrubiałą część. Na każdy liść nałóż porcję farszu z mięsem mielonym i ryżem. Zawiń boki liścia do środka i zwiń całość. Ułóż gołąbki ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem. Piecz pod przykryciem przez 75 minut w 170 st. C. Jeśli wiesz już jak zrobić gołąbki z kapusty coolwrap to nie czekaj i przygotuj to pyszne danie już dziś. Takie danie to super pomysł na obiad. Te gołąbki możesz podać również z sosem pomidorowym.

Wieprzowina uchodzi niestety za mięso tłuste i przez to niezdrowe. Kupowana jest ze względu na swoją cenę, ale mało kto wierzy, że nadaje ona diecie coś więcej poza tłuszczem. Nic bardziej mylnego! Odpowiednio wybrany fragment z wieprzowiny będzie smacznym i zdrowym źródłem białka. W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.

Kapusta coolwrap różni się jedynie kształtem główki. Jest bardziej spłaszczona niż okrągła, a jej duże liście świetnie pasują do przygotowania dań takich jak gołąbki. Jako warzywo jest dobrym źródłem witaminy C, a także witamin z grupy B.

Alergeny w gołąbkach z kapusty coolwrap

Lista alergenów dla gołąbków z kapusty coolwrap przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze gołąbków z kapusty coolwrap

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowane danie powinno dostarczyć składniki takie jak białko, tłuszcze i węglowodany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
145.05
290.10
Białko (g)
6.69
13.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
9.30
18.60
Węglowodany przyswajalne (g)
1.60
3.19
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
1.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.98
17.96
Tłuszcze nasycone (g)
3.45
6.90
Tłuszcze nienasycone (g)
5.53
11.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.35
8.70
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.14
2.29
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.13
48.26
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
110.81
221.62
Potas (mg)
152.16
304.32
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.09
34.18
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
0.87
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z kapusty coolwrap 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z kapusty coolwrap

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż basmati
190 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.38
Za 190 g
Mięso mielone wieprzowe
700 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 700 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Kapusta biała
500 g
coolwrap, 10 liści
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
51.00