Ryż smażony po kantońsku
- Ryż basmati 1 woreczek (100 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Grzyby shitake suszone 4 sztuki (10 g)
- Cebula dymka 2 sztuki (40 g)
- Pędy bambusa marynowane (75 g)
- Krewetki (125 g)
- Papryka czerwona 0,5 sztuki (70 g)
- Sezam nasiona (10 g)
Przepis na ryż smażony po kantońsku krok po kroku
Ugotuj ryż do miękkości.
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut.
Jajko rozbij ze szczyptą soli.
Na 10 ml oleju usmaż omlet z jajka.
Omlet zroluj i odstaw na bok, by ostygł.
2 obrane ząbki czosnku, małą papryczkę chilli i 1 cm imbiru pokrój w cienkie plastry. Dymkę posiekaj.
Paprykę pokrój w nieduże paski.
Na 20 ml oleju usmaż obrane, oczyszczone i umyte krewetki (maksymalnie 2 minuty na jedną stronę).
Krewetki zdejmij z patelni i odstaw na bok.
Na tę samą patelnię dodaj pozostały olej oraz pokrojone w paski, odsączone z wody grzyby, czosnek, imbir, chilli, pędy bambusa, paprykę. Smaż kilka minut z 2 łyżkami sosu sojowego, aż warzywa zmiękną.
Dodaj na patelnię ugotowany ryż i smaż na wysokiej mocy palnika przez 2 minuty. Dopraw do smaku.
Dodaj do potrawy krewetki oraz omlet pokrojony w paski i wymieszaj całość.
Posyp sezamem.
Więcej informacji na temat ryżu smażonego po kantońsku
Ten dobry ryż smażony po kantońsku zawiera wszystko, co najlepsze: warzywa, chińskie dodatki oraz krewetki. Cudowny pomysł na coś smacznego na obiad. Przepis na ryż smażony po kantońsku jest bardzo szybki i prosto się go przygotowuje. Jeśli przepadasz za kuchnią chińską, ta potrawa to najlepszy sposób na to, by zrobić nieco orientalne danie we własnym domu. Ryż smażony po kantońsku jest naprawdę pyszny, a zarazem niecodzienny. Zobacz, jak zrobić ryż smażony po kantońsku w bardzo prosty i ekspresowy sposób.
Ryż smażony po kantońsku to pyszne danie pochodzące z kuchni chińskiej. Jest bardzo smaczny, szybki i łatwy do zrobienia. Ryż po kantońsku jest super na obiad lub na kolację. Do przepisu na ryż smażony po kantońsku można użyć wielu składników. Dobrym pomysłem na te danie jest użycie różnego rodzaju mięsa, ryb lub owoców morza. Potrawa nie może obejść się bez charakterystycznych, chińskich dodatków: pędy bambusa czy sos sojowy to konieczność. Danie jest zdrowe i bardzo odżywcze. Syci, dostarcza witaminy i minerały.
Jak zrobić ryż smażony po kantońsku? Trzeba zacząć od ugotowania ryżu. Dobry pomysł na oszczędzenie czasu to przygotowanie reszty składników podczas gotowania ryżu. Grzyby namocz w wodzie i zrób omlet z jajka. Podsmaż na oleju oczyszczone, obrane i umyte krewetki, a następnie na tej samej patelni usmaż przyprawy (czosnek, chilli, imbir) i warzywa (grzyby shiitake, paprykę, pędy bambusa). Dodaj do nich ryż i smaż maksymalnie 2 minuty. Na końcu potrawę wymieszaj z krewetkami oraz pokrojonym w paski omletem. Potrawę dopraw do smaku (solą, sosem sojowym). Do obiadu składającego się z ryżu po kantońsku dodaj sezam. Sezam można dodatkowo podprażyć na suchej patelni. Ryż po kantońsku będzie wtedy maksymalnie smaczny.
Jak zrobisz ryż smażony po kantońsku, dobry będzie, gdy skropisz go sokiem z limonki lub cytryny. Bardzo fajnie przełamie smak potrawy.
*Przepis na ryż smażony po kantońsku będzie pyszny także ze świeżymi grzybami shiitake.
Ugotuj ryż z głową. Dlaczego prawidłowe gotowanie ryżu jest bardzo ważne? Ma to ogromny wpływ na zdrowie. Nie gotuj ryżu w plastikowych woreczkach, w których się znajduje. W woreczkach znajduje się Bisfenol A, który jest szkodliwy dla zdrowia. Podczas obróbki termicznej dostaje się do pożywienia. Jego spożywanie prowadzi do chorób nowotworowych albo zaburzeń pracy układu hormonalnego.
Jak zatem ugotować ryż? Do 1 szklanki ryżu dodaj 1,5/maksymalnie 2 szklanki wody. To najlepszy sposób na całkowite wsiąknięcie wody przez ryż.
Alergeny w ryżu smażonym po kantońsku
Lista alergenów dla ryżu smażonego po kantońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze ryżu smażonego po kantońsku
Danie jest odżywcze i pełnowartościowe. Jeżeli chcesz obniżyć indeks glikemiczny, użyj brązowego lub dzikiego ryżu.
Energia i białka
(268g)
Węglowodany
(268g)
Tłuszcze
(268g)
Składniki mineralne
(268g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.