Przepis na ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami krok po kroku
- Ryż basmati 100 g
- Piersi kurczaka bez skóry 300 g
- Cebula 100 g
- Papryka czerwona 140 g
- Pieczarki 100 g
- Jajko 2 szt.
- Olej rzepakowy 10 ml
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelnię wlej olej i podsmaż na nim pokrojone w kostkę mięso do zmiany koloru.
Dodaj do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w pół plastry pieczarki, posiekaną w kostkę cebulę i szczypiorek oraz paprykę pokrojoną w paski. Smaż, aż warzywa zmiękną.
Do podsmażonych warzyw i mięsa wbij jajka i zetnij je.
Wsyp ryż oraz dodaj 2-3 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę sosu z tamaryndowca i opcjonalnie cukier do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj.
Nie smaż długo, jedynie do połączenia składników.
Dopraw, gdy jest taka potrzeba.
Podawaj z papryczką chilli.
Często zadawane pytania
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Łosoś z piekarnika
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Filet z indyka
-
Ryż z warzywami
-
Dietetyczny obiad

(liczba kalorii)
Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami - cechy przepisu
Więcej o ryżu po tajsku z kurczakiem i warzywami
Kochasz kuchnię tajską? Spójrz na ten prosty przepis i dowiedz się jak zrobić ryż po tajsku z warzywami i kurczakiem. Szybko, zdrowo i pysznie. Ryż po tajsku to potrawa smaczna, a ponadto bardzo łatwa. Przepis na ryż po tajsku to dobry pomysł na odżywcze danie. Jest to smażony ryż z warzywami i kurczakiem z sosem tajskim do ryżu. Ma charakterystyczne przyprawy, ale jednocześnie proste składniki. Posiłek ten jest pyszny, szybki i zapewni Ci wszystkie ważne składniki. Dzięki temu będzie to bardzo wartościowa potrawa, która jest dobra dla każdego.
Smażony ryż jest bardzo znaną potrawą w kuchni tajskiej. Przepis na ryż po tajsku to kurczak z warzywami, jajko, ryż oraz przyprawy. Zrobienie smażonego ryżu charakteryzuje się użyciem bardzo dużej mocy palnika podczas gotowania. Kuchnia tajska słynie z orientalnych przypraw. Sos tajski do ryżu to dobry dodatek, chociaż nie konieczny. Jest nim sos z tamaryndowca. To gotowy sos, który można kupić w sklepie. Sos tajski do ryżu stosuje się w tej kuchni do wielu potraw. Ma kwaśny smak przełamany lekką słodyczą. Można dodać go do potrawy, ale nie jest to wymagane. Dzięki niemu ryż po tajsku ma tak specyficzny smak.
Jak zrobisz ryż po tajsku, będzie to bardzo dobra opcja dla osób, które muszą eliminować gluten. Tym prostym przepisem dostarczasz białko. Zawiera dużą ilość warzyw, więc jest bardzo sycący. Ma niski indeks glikemiczny. Z tego względu jest dobrym posiłkiem dla osób chorych na insulinooporność. Możesz jednak wymienić ryż na inny rodzaj (na przykład brązowy lub dziki), jeżeli chcesz jeszcze bardziej obniżyć wartość indeksu glikemicznego. Zamiast dosłodzić danie cukrem, możesz wykorzystać w tym celu erytrytol lub inny słodzik.
Ryż po tajsku jest pyszny i szybki. Takie potrawy każdy lubi, ponieważ to bardzo prosty przepis. Jak zrobić ryż po tajsku? Na początku ugotuj ryż. Do przepisu na ryż po tajsku przyda się duża i głęboka patelnia, najlepiej wok. Rozgrzej w niej olej. Kurczak powinien być pokrojony w kostkę. Smaż kilka minut, aż zmieni kolor. W tym czasie przygotuj warzywa. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę, paprykę oraz pieczarki pokrój. Możesz też użyć innych warzyw, według uznania (na przykład zamienić paprykę na marchewkę). Dodaj do kurczaka i smaż, by zmiękły. Wbij jajka do warzyw i mięsa, zetnij je. Czas na ryż – ugotowany wyłóż na patelnię wraz z przyprawami. Jeżeli chcesz, możesz dodać cukier do smaku. Wszystko chwilę podsmaż, jedynie do połączenia. Smażony ryż dopraw ostatecznie do smaku i podawaj z papryczką chilli.
Wartości odżywcze ryżu po tajsku z kurczakiem i warzywami
Energia i białka
(430g)
Węglowodany w ryżu po tajsku z kurczakiem i warzywami
(430g)
Tłuszcze
(430g)
Witaminy w przepisie na ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
(430g)
Składniki mineralne w przepisie na ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
(430g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ryżu po tajsku z kurczakiem i warzywami
Lista alergenów dla ryżu po tajsku z kurczakiem i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos z tamaryndowca