Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami

Opublikowano: 14.12.2021 r., 11:40 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
Kochasz kuchnię tajską? Spójrz na ten prosty przepis, i dowiedz się jak zrobić ryż po tajsku z warzywami i kurczakiem. Szybko, zdrowo i pysznie.
Przygotowanie 30 min
524 kcal
Kcal w porcji
430 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Ryż basmati (100 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Pieczarki (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, papryczka chilli świeża, szczypiorek, czosnek, sos z tamaryndowca
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami krok po kroku

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelnię wlej olej i podsmaż na nim pokrojone w kostkę mięso do zmiany koloru.

Dodaj do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w pół plastry pieczarki, posiekaną w kostkę cebulę i szczypiorek oraz paprykę pokrojoną w paski. Smaż, aż warzywa zmiękną.

Do podsmażonych warzyw i mięsa wbij jajka i zetnij je.

Wsyp ryż oraz dodaj 2-3 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę sosu z tamaryndowca i opcjonalnie cukier do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj.

Nie smaż długo, jedynie do połączenia składników.

Dopraw, gdy jest taka potrzeba.

Podawaj z papryczką chilli.

Jak oceniasz przepis na ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat ryżu po tajsku z kurczakiem i warzywami

Kochasz kuchnię tajską? Spójrz na ten prosty przepis i dowiedz się jak zrobić ryż po tajsku z warzywami i kurczakiem. Szybko, zdrowo i pysznie. Ryż po tajsku to potrawa smaczna, a ponadto bardzo łatwa. Przepis na ryż po tajsku to dobry pomysł na odżywcze danie. Jest to smażony ryż z warzywami i kurczakiem z sosem tajskim do ryżu. Ma charakterystyczne przyprawy, ale jednocześnie proste składniki. Posiłek ten jest pyszny, szybki i zapewni Ci wszystkie ważne składniki. Dzięki temu będzie to bardzo wartościowa potrawa, która jest dobra dla każdego.

Smażony ryż jest bardzo znaną potrawą w kuchni tajskiej. Przepis na ryż po tajsku to kurczak z warzywami, jajko, ryż oraz przyprawy. Zrobienie smażonego ryżu charakteryzuje się użyciem bardzo dużej mocy palnika podczas gotowania. Kuchnia tajska słynie z orientalnych przypraw. Sos tajski do ryżu to dobry dodatek, chociaż nie konieczny. Jest nim sos z tamaryndowca. To gotowy sos, który można kupić w sklepie. Sos tajski do ryżu stosuje się w tej kuchni do wielu potraw. Ma kwaśny smak przełamany lekką słodyczą. Można dodać go do potrawy, ale nie jest to wymagane. Dzięki niemu ryż po tajsku ma tak specyficzny smak.

Jak zrobisz ryż po tajsku, będzie to bardzo dobra opcja dla osób, które muszą eliminować gluten. Tym prostym przepisem dostarczasz białko. Zawiera dużą ilość warzyw, więc jest bardzo sycący. Ma niski indeks glikemiczny. Z tego względu jest dobrym posiłkiem dla osób chorych na insulinooporność. Możesz jednak wymienić ryż na inny rodzaj (na przykład brązowy lub dziki), jeżeli chcesz jeszcze bardziej obniżyć wartość indeksu glikemicznego. Zamiast dosłodzić danie cukrem, możesz wykorzystać w tym celu erytrytol lub inny słodzik.

Ryż po tajsku jest pyszny i szybki. Takie potrawy każdy lubi, ponieważ to bardzo prosty przepis. Jak zrobić ryż po tajsku? Na początku ugotuj ryż. Do przepisu na ryż po tajsku przyda się duża i głęboka patelnia, najlepiej wok. Rozgrzej w niej olej. Kurczak powinien być pokrojony w kostkę. Smaż kilka minut, aż zmieni kolor. W tym czasie przygotuj warzywa. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę, paprykę oraz pieczarki pokrój. Możesz też użyć innych warzyw, według uznania (na przykład zamienić paprykę na marchewkę). Dodaj do kurczaka i smaż, by zmiękły. Wbij jajka do warzyw i mięsa, zetnij je. Czas na ryż – ugotowany wyłóż na patelnię wraz z przyprawami. Jeżeli chcesz, możesz dodać cukier do smaku. Wszystko chwilę podsmaż, jedynie do połączenia. Smażony ryż dopraw ostatecznie do smaku i podawaj z papryczką chilli.

Alergeny w ryżu po tajsku z kurczakiem i warzywami

Lista alergenów dla ryżu po tajsku z kurczakiem i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos z tamaryndowca
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ryżu po tajsku z kurczakiem i warzywami

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest bogaty w białko oraz warzywa. Jest zdrowy i pełnowartościowy. Można jeść do na diecie bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kcal)
122.06
524.85
Białko (g)
10.86
46.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany (g)
11.61
49.92
Węglowodany przyswajalne (g)
1.88
8.10
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
4.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz (g)
3.46
14.89
Tłuszcze nasycone (g)
1.19
5.10
Tłuszcze nienasycone (g)
2.28
9.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.48
6.36
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
3.23
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: ryż basmati, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.05
314.10
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A (µg (mcg))
49.16
211.40
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.38
1.62
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.82
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.89
94.14
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
1.11
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.59
2.54
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.60
101.50
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.80
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.95
17.00
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.83
89.55
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
264.49
1137.30
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód (mg)
36.49
156.90
Potas (mg)
222.47
956.60
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.95
55.69
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
117.23
504.10
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.47
66.50
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
2.17
Brak danych dla: ryż basmati.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.52
2.25
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: ryż basmati, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu po tajsku z kurczakiem i warzywami 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryżu po tajsku z kurczakiem i warzywami

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż basmati
100 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
46.50