Żółte curry
- Ryż basmati (100 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Groszek zielony mrożony (200 g)
- Mleczko kokosowe (300 ml)
- Żółta pasta curry (20 g)
- Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na żółte curry krok po kroku
Ryż ugotuj według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Ugotowany ryż przecedź na sicie.
Mięso z piersi kurczaka umyj, pokrój na niedużą kostkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka przez około 5 minut.
Następnie na patelnię dodaj mrożony groszek, gotuj chwilę i dodaj pastę curry.
Zawartość patelni dokładnie wymieszaj, aby pasta curry przykryła kurczaka oraz groszek.
Na patelnię dodaj mleko kokosowe, wymieszaj i zmniejsz moc palnika na średnią. Patelnię przykryj i całość duś przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Gotowe curry podawaj ozdobione listkami świeżej kolendry z dodatkiem ugotowanego ryżu.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Kurczak po tajlandzku
-
Currywurst
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Kurczak z ananasem
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Massaman curry
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Marynowana cukinia
-
Curry z dyni
-
Dania z curry
Więcej informacji na temat żółtego curry
Żółte curry z kurczakiem to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Żółte curry możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej z warzywami. Sprawdzony przepis na żółte curry jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ryż basmati, pierś z kurczaka, groszek zielony, mleko kokosowe, żółta pasta curry, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz kolendra.
A jak zrobić żółte curry? Ryż ugotuj według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Ugotowany ryż przecedź na sicie. Mięso z piersi kurczaka umyj, pokrój na niedużą kostkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka przez około 5 minut. Następnie na patelnię dodaj mrożony groszek, gotuj chwilę i dodaj pastę curry. Zawartość patelni dokładnie wymieszaj, aby pasta curry przykryła kurczaka oraz groszek. Na patelnię dodaj mleko kokosowe, wymieszaj i zmniejsz moc palnika na średnią. Patelnię przykryj i całość duś przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Gotowe curry podawaj ozdobione listkami świeżej kolendry z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Mleko kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Mleko stanowi dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nim również potas, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminę C. Mleczko kokosowe jest produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Pamiętaj aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.
Podsumowując żółte curry z kurczakiem stanowi doskonałą propozycję na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze curry jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podane na ciepło. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w żółtym curry
Lista alergenów dla żółtego curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na żółte curry nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- żółta pasta curry
Wartości odżywcze żółtego curry
Żółte curry to doskonała propozycja na smaczny obiad. Mięso z piersi kurczaka, wykorzystane do przygotowania potrawy, stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(475g)
Węglowodany
(475g)
Tłuszcze
(475g)
Składniki mineralne
(475g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.