Żółte curry

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żółte curry podane w białej miseczce.
Żółte curry
Żółte curry z kurczakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na ryż z kurczakiem w sosie curry.
Przygotowanie 30 min
739 kcal
Kcal w porcji
475 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Ryż basmati (100 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Groszek zielony mrożony (200 g)
  • Mleczko kokosowe (300 ml)
  • Żółta pasta curry (20 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na żółte curry krok po kroku

Ryż ugotuj według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

Ugotowany ryż przecedź na sicie.

Mięso z piersi kurczaka umyj, pokrój na niedużą kostkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka przez około 5 minut.

Następnie na patelnię dodaj mrożony groszek, gotuj chwilę i dodaj pastę curry.

Zawartość patelni dokładnie wymieszaj, aby pasta curry przykryła kurczaka oraz groszek.

Na patelnię dodaj mleko kokosowe, wymieszaj i zmniejsz moc palnika na średnią. Patelnię przykryj i całość duś przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Gotowe curry podawaj ozdobione listkami świeżej kolendry z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Jak oceniasz przepis na żółte curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,3% osób

Więcej informacji na temat żółtego curry

Żółte curry z kurczakiem to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Żółte curry możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej z warzywami. Sprawdzony przepis na żółte curry jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ryż basmati, pierś z kurczaka, groszek zielony, mleko kokosowe, żółta pasta curry, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz kolendra.

A jak zrobić żółte curry? Ryż ugotuj według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Ugotowany ryż przecedź na sicie. Mięso z piersi kurczaka umyj, pokrój na niedużą kostkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka przez około 5 minut. Następnie na patelnię dodaj mrożony groszek, gotuj chwilę i dodaj pastę curry. Zawartość patelni dokładnie wymieszaj, aby pasta curry przykryła kurczaka oraz groszek. Na patelnię dodaj mleko kokosowe, wymieszaj i zmniejsz moc palnika na średnią. Patelnię przykryj i całość duś przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Gotowe curry podawaj ozdobione listkami świeżej kolendry z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Mleko kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Mleko stanowi dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nim również potas, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminę C. Mleczko kokosowe jest produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Pamiętaj aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.

Podsumowując żółte curry z kurczakiem stanowi doskonałą propozycję na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze curry jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podane na ciepło. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w żółtym curry

Lista alergenów dla żółtego curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na żółte curry nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • żółta pasta curry
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze żółtego curry

na 100g gotowej potrawy

Żółte curry to doskonała propozycja na smaczny obiad. Mięso z piersi kurczaka, wykorzystane do przygotowania potrawy, stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(475g)
Energia (kcal)
155.68
739.50
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Białko (g)
9.80
46.57
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(475g)
Węglowodany (g)
17.11
81.25
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
5.85
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(475g)
Tłuszcz (g)
5.24
24.88
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
1.49
7.05
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
3.75
17.83
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(475g)
Sód (mg)
115.47
548.50
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żółtego curry 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żółtego curry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż basmati
100 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Groszek zielony mrożony
200 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.44
Za 200 g
Mleczko kokosowe
300 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 ml
Żółta pasta curry
20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml