Przepis na żur z grzybami krok po kroku

Składniki
  • Żeberka wieprzowe 500 g
  • Kiełbasa polska 300 g
  • Marchewka 200 g 2 małe sztuki
  • Seler korzeniowy 200 g 1 mała sztuka
  • Chrzan 100 g
  • Zakwas na żurek 600 g
  • Śmietana 18% 300 g
  • Jajko 6 szt.
  • Cebula 200 g 2 duże sztuki
  • Ziemniaki średnie 300 g
  • Suszone grzyby 150 g
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W garnku umieść 4 litry wody, włóż do niej żeberka, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.

Marchew, seler i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, umieść w zupie wraz z grzybami i gotuj 15 minut.

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do zupy.

Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do zupy.

Chrzan wymieszaj ze śmietaną i zakwasem, wlej do zupy i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Jajka ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki i umieść w zupie.

Żur z grzybami podany w wysokiej bulionówce.
Żur z grzybami
Koszt przygotowania dania
101.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
339 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
57

Żur z grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o żurze z grzybami

Żur z grzybami to pyszny sycący posiłek dla całej rodziny. Żur jest tradycyjną potrawą podawaną na Wielkanocnym stole. Postawą zupy jest zakwas przygotowany z mąki żytniej, czosnku, wody, liścia laurowego i ziela angielskiego. Taki zakwas musi stać w ciepłym miejscu około 4 dni aby nabrał odpowiednich właściwości i smaku. Możesz także kupić gotowy zakwas w sklepie, tylko koniecznie sprawdź jego skład. Ma być bez dodatku substancji konserwujących i zbędnych dodatków. Sprawdzony przepis na żur z grzybami jest prosty do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia żuru z grzybami będą Ci potrzebne następujące składniki spożywcze: żeberka wieprzowe, kiełbasa wędzona, marchew, seler korzeń, cebula, czosnek, ,ziemniaki, jajka, śmietana, majeranek, chrzan, grzyby suszone, liść laurowy i ziele angielskie oraz zakwas na żurek.

Jak zrobić żur z suszonymi grzybami? Na początek do dużego garnka wlej wodę i włóż liść laurowy, ziele angielskie oraz żeberka wieprzowe, gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Następnie obierz marchew, seler, ziemniaki i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Dodaj warzywa i grzyby do zupy i gotuj 15 minut. Kiełbasę pokrój w talarki i umieść w zupie. Jajka ugotowane na twardo pokrój w ćwiartki i dodaj do zupy. Wymieszaj chrzan ze śmietaną i zakwasem i wlej do zupy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem i zagotuj.

Żeberka wieprzowe są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Marchew zawiera także cenny beta karoten, który jest barwnikiem roślinnym oraz substratem do powstawania witaminy A. Warzywa korzeniowe takie jak marchew i ziemniaki są źródłem cennego błonnika pokarmowego, który pomaga regulować perystaltykę jelit i chroni przed występowaniem zaparć.

Podsumowując pyszny żur z grzybami to doskonała zupa na chłodne dni. Grzyby leśne, które najlepiej nadają się do żuru to podgrzybki. Smaczny wielkanocny żur możesz przechowywać w lodówce przez tydzień. Żur tradycyjnie spożywa się na święta. My proponujemy dobry żur także na co dzień.

Wartości odżywcze żuru z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (250g)
Energia (kalorie)
135.92 kcal
339.81 kcal
Białko
7.69 g
19.23 g

Węglowodany w żurze z grzybami

Na 100g
Na porcję (250g)
Węglowodany
8.95 g
22.37 g
Brak danych dla: żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (250g)
Tłuszcz
7.59 g
18.99 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.14 g
10.34 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.46 g
8.64 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
2.41 g
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na żur z grzybami

Na 100g
Na porcję (250g)
Witamina B6
0.17 mg
0.43 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.34 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
1.08 mg
2.70 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żur z grzybami

Na 100g
Na porcję (250g)
Sód
162.22 mg
405.55 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Potas
200.99 mg
502.47 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
31.88 mg
79.70 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Fosfor
94.92 mg
237.30 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
12.66 mg
31.65 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
1.07 mg
2.67 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cynk
0.85 mg
2.12 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żuru z grzybami 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żurze z grzybami

Lista alergenów dla żuru z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania żuru z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Kiełbasa polska
300 g
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Chrzan
100 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Zakwas na żurek
600 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 600 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ziemniaki średnie
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Suszone grzyby
150 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 8
52.50
Za 150 g
Liczba porcji:
Razem
133.40
Łączny koszt
101.25
Jak oceniasz przepis na żur z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób