Przepis na żur z grzybami krok po kroku
- Żeberka wieprzowe 500 g
- Kiełbasa polska 300 g
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Seler korzeniowy 200 g 1 mała sztuka
- Chrzan 100 g
- Zakwas na żurek 600 g
- Śmietana 18% 300 g
- Jajko 6 szt.
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Ziemniaki średnie 300 g
- Suszone grzyby 150 g
W garnku umieść 4 litry wody, włóż do niej żeberka, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.
Marchew, seler i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, umieść w zupie wraz z grzybami i gotuj 15 minut.
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do zupy.
Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do zupy.
Chrzan wymieszaj ze śmietaną i zakwasem, wlej do zupy i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Jajka ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki i umieść w zupie.
Często zadawane pytania
-
Żur
-
Żurek wielkanocny
-
Żur wielkanocny
-
Zakwas na żur
-
Żurek
-
Żurek na zakwasie
-
Żurek śląski
-
Żur na zakwasie
-
Żur w chlebie
-
Żur staropolski
-
Żurek na białej kiełbasie
-
Chleb do żurku
-
Żur śląski
-
Żur z białą kiełbasą
-
Żurek wegetariański
-
Żurek z białą kiełbasą
-
Żurek na maślance
-
Żur wielkanocny na zakwasie
-
Żur

(liczba kalorii)
Żur z grzybami - cechy przepisu
Więcej o żurze z grzybami
Żur z grzybami to pyszny sycący posiłek dla całej rodziny. Żur jest tradycyjną potrawą podawaną na Wielkanocnym stole. Postawą zupy jest zakwas przygotowany z mąki żytniej, czosnku, wody, liścia laurowego i ziela angielskiego. Taki zakwas musi stać w ciepłym miejscu około 4 dni aby nabrał odpowiednich właściwości i smaku. Możesz także kupić gotowy zakwas w sklepie, tylko koniecznie sprawdź jego skład. Ma być bez dodatku substancji konserwujących i zbędnych dodatków. Sprawdzony przepis na żur z grzybami jest prosty do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia żuru z grzybami będą Ci potrzebne następujące składniki spożywcze: żeberka wieprzowe, kiełbasa wędzona, marchew, seler korzeń, cebula, czosnek, ,ziemniaki, jajka, śmietana, majeranek, chrzan, grzyby suszone, liść laurowy i ziele angielskie oraz zakwas na żurek.
Jak zrobić żur z suszonymi grzybami? Na początek do dużego garnka wlej wodę i włóż liść laurowy, ziele angielskie oraz żeberka wieprzowe, gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Następnie obierz marchew, seler, ziemniaki i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Dodaj warzywa i grzyby do zupy i gotuj 15 minut. Kiełbasę pokrój w talarki i umieść w zupie. Jajka ugotowane na twardo pokrój w ćwiartki i dodaj do zupy. Wymieszaj chrzan ze śmietaną i zakwasem i wlej do zupy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem i zagotuj.
Żeberka wieprzowe są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Marchew zawiera także cenny beta karoten, który jest barwnikiem roślinnym oraz substratem do powstawania witaminy A. Warzywa korzeniowe takie jak marchew i ziemniaki są źródłem cennego błonnika pokarmowego, który pomaga regulować perystaltykę jelit i chroni przed występowaniem zaparć.
Podsumowując pyszny żur z grzybami to doskonała zupa na chłodne dni. Grzyby leśne, które najlepiej nadają się do żuru to podgrzybki. Smaczny wielkanocny żur możesz przechowywać w lodówce przez tydzień. Żur tradycyjnie spożywa się na święta. My proponujemy dobry żur także na co dzień.
Wartości odżywcze żuru z grzybami
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w żurze z grzybami
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na żur z grzybami
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na żur z grzybami
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w żurze z grzybami
Lista alergenów dla żuru z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko