Zupa ziemniaczana krem
- Ziemniaki późne - 5 sztuk (400 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Marchewka - 1 sztuka (120 g)
- Czosnek - 2 ząbki (5 g)
- Por - 1 sztuka (100 g)
- Bulion warzywny - 4 szklanki (2000 ml)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
Przepis na zupę ziemniaczaną krem krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej masło. Po chwili dodaj cebulę i czosnek.
Dodaj pokrojoną marchewkę i pora, smaż dalej przez kilka minut, aż warzywa będą delikatnie zeszklić.
Dodaj pokrojone ziemniaki do garnka. Do garnka wlej bulion, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Dodaj przyprawy.
Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie.
Zupę zblenduj na gładki krem. Zupę podawaj ze śmietaną.
Więcej informacji na temat zupy ziemniaczanej krem
Zupa ziemniaczana krem, znana też jako kartoflanka, to sycąca i pyszna potrawa, która nie tylko jest tania, ale też szybka w przygotowaniu.
Jej głównym składnikiem są oczywiście ziemniaki, które nadają zupie kremową konsystencję. Pamiętaj tylko, że ziemniaki charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego nie będzie to dobra potrawa dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Koniecznie poznaj mój przepis na krem ziemniaczany i przekonaj się, jak smaczna jest ta zupa na obiad. Będziesz potrzebować tylko takie składniki jak:
- 4-5 średnich ziemniaków, cebula, czosnek, marchew, por, bulion, śmietana, masło.
Zatem, jak ugotować zupę?
W dużym garnku rozgrzej masło. Po chwili dodaj cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną marchewkę i pora, smaż dalej przez kilka minut, aż warzywa będą delikatnie zeszklić. Dodaj pokrojone ziemniaki do garnka.
Do garnka wlej bulion, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie. Zupę zblenduj na gładki krem. Zupę podawaj ze śmietaną.
Nasza zupa jest dobra do podania, sam widzisz jak szybka i łatwa jest w przygotowaniu. Skoro już wiesz jak zrobić kartoflankę przygotuj ją w swoim domu.
Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.
Nie będzie to jednak dobre rozwiązanie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, ponieważ głównym składnikiem są tutaj ziemniaki, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Ta informacja będzie niezwykle ważna dla wszystkich osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), których dieta powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Skoro już znasz mój przepis na tę pyszną i sycącą zupę, koniecznie przygotuj ją w swoim domu dla całej rodziny. Będzie to dobry pomysł na posiłek dla całej rodziny.
Alergeny w zupie ziemniaczana krem
Lista alergenów dla zupy ziemniaczanej krem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze zupy ziemniaczanej krem
Jeśli nie chcesz zupa nie musi być zblendowana na krem.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.