Zupa ze świeżych grzybów
- Świeże leśne grzyby (600 g)
- Ziemniaki późne - 3 szt (210 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 2 łyżki (50 ml)
- Masło - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na zupę ze świeżych grzybów krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj do niej opłukane i podzielone na mniejsze kawałki grzyby. Następnie wrzuć na patelnię obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Całość zalej bulionem. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Gotuj zupę przez 30 minut do pełnej miękkości ziemniaków.
Odrobinę zupy przelej do miseczki i dodaj do niej jogurt. Całość wymieszaj i wlej do garnka z zupą. Poczekaj aż zupa zagotuje się.
Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa kurkowa
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Krem z kurek
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa grzybowa krem
-
Klasyczna zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa
Więcej informacji na temat zupy ze świeżych grzybów
Zupa ze świeżych grzybów to wspaniała opcja na naprawdę aromatyczny posiłek, który idealnie sprawdzi się na co dzień. Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a ze względu na dużą ilość grzybów i ziemniaków jest bardzo smaczna i sycąca. To naprawdę dobry wybór na rozgrzewające jesienne danie, które można przygotować w kilka chwil. Całość smakuje po prostu fantastycznie, zwłaszcza z niewielkim dodatkiem gęstego jogurtu. Zupę można również podawać z grzankami czosnkowymi z piekarnika. To naprawdę smaczna zupa grzybowa, która sprawdzi się na posiłek dla całej rodziny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę ze świeżych grzybów, która będzie smaczna, zdrowa i sycąca ten przepis sprawdzi się idealnie. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również bardzo szybka. Do jej przygotowania wystarczy tylko minut. A efekt końcowy zaskakuje wspaniałym smakiem, aromatem i wyglądem. Jej wykonanie jest niezwykle proste, więc będzie idealnym wyborem dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu, albo nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni.
Głównym składnikiem tej zupy są grzyby leśne, które nadają jej charakterystycznego smaku i aromatu. Do tej zupy świetnie nadadzą się zwłaszcza borowiki czy maślaki. To grzyby o wyjątkowym smaku, dzięki którym to danie nabiera zupełnie nowego wymiaru. Całość połączona z pysznym bulionem i śmietanką tworzy naprawdę fantastyczne danie. Najlepiej używać do przygotowania tej zupy grzybów świeżych, gdyż to właśnie one są najbardziej aromatyczne. Dlatego ta zupa najlepiej sprawdzi się zwłaszcza w sezonie jesiennym. Poza sezonem można przygotować ją również na bazie grzybów mrożonych, całość będzie smakowała podobnie.
Przepis na zupę ze świeżych grzybów jest bardzo prosty, więc spokojnie mogą z niego skorzystać osoby, które przygotowują ją po raz pierwszy. Na pewno się nie zawiodą, gdyż wychodzi naprawdę smaczna, aksamitna i kremowa. To świetny wybór na pyszny posiłek dla całej rodziny. Ten sprawdzony przepis, dzięki któremu powstaje najlepsza domowa zupa grzybowa, obok której ciężko jest przejść obojętnie.
Alergeny w zupie ze świeżych grzybów
Lista alergenów dla zupy ze świeżych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze zupy ze świeżych grzybów
To niezwykle zdrowa zupa, która dostarcza wielu cennych składników prozdrowotnych.
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.