Zupa z topinamburu
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Por - 1 sztuka (100 g)
- Topinambur (200 g)
- Ciecierzyca konserwowa - 1/2 szklanki (125 g)
- Pestki dyni - 5 łyżek (50 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
Przepis na zupię z topinamburu krok po kroku
Pestki dyni podpraż na patelni i odstaw do ostygnięcia.
W garnku rozpuść masło.
Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Topinambur dokładnie oczyść i obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy wraz z ciecierzycą.
Wlej bulion i gotuj przez 20 minut.
Zmiksuj zupę na krem, podawaj z pestkami dyni.
Więcej informacji na temat zupy z topinamburu
Topinambur to warzywo, które staje się coraz bardziej popularne i nie ma się co dziwić. Jego właściwości są niezwykłe, a smak ciekawy i delikatny.
Topinambur to bogate źródło wartościowych składników, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawiera on między innymi wiele witamin, w tym A, B6, C, E, K oraz tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy.
Jest również bogaty w minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Jego właściwości są niezwykle wszechstronne. Między innymi jest odpowiedzialny za obniżenie poziomu cukru we krwi, obniżenie cholesterolu. Oprócz tego reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega chorobom jelita grubego, wspiera działanie układu nerwowego, a także oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się jak szybka w przygotowaniu i pyszna w smaku jest.
Zatem, jak zrobić zupę z topinamburu?
W pierwszej kolejności pestki dyni podpraż na patelni i odstaw do ostygnięcia. W garnku rozpuść masło. Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Topinambur dokładnie oczyść i obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy wraz z ciecierzycą. Wlej bulion i gotuj przez 20 minut. Zmiksuj zupę na krem, podawaj z pestkami dyni. Nasza zupa jest dobra do spożycia. Dodatek dyni idealnie podkreśli smak zupy.
Moja zupa z topinamburu powstała z dodatkiem ciecierzycy. Ciecierzyca w naszym przepisie będzie dobrą alternatywą mięsa, dlatego warto dodawać ją do przepisów wegetariańskich, jako źródło białka.
Dodatkowo zapewni ona gęstą konsystencję kremu.
Zupa może powstać też z ziemniakami, pamiętaj jednak, że pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.
Skoro już znasz mój przepis na zupę z topinamburu, wykorzystaj go i przekonaj się, jak smaczna jest to zupa. Będzie to dobry pomysł na szybkie i pożywne danie dla całej Twojej rodziny.
Alergeny w zupie z topinamburu
Lista alergenów dla zupy z topinamburu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy z topinamburu
Pamiętaj o obraniu topinamburu, skórka nada mocny ziemisty posmak.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
-
masło,
cebula,
czosnek,
topinambur,
ciecierzyca,
dynia,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.