Zupa z topinamburu

Opublikowano: 07.10.2022 r., 13:21 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa z topinamburu
Zupa z topinamburu
Topinambur to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności. Możemy przygotować z niego wiele dań. Poznaj mój przepis na zupę z topinamburu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Miksowanie 40 min
152 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Masło 3 łyżki (30 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Por 1 sztuka (100 g)
  • Topinambur (200 g)
  • Ciecierzyca konserwowa 1/2 szklanki (125 g)
  • Pestki dyni 5 łyżek (50 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupię z topinamburu krok po kroku

Pestki dyni podpraż na patelni i odstaw do ostygnięcia.

W garnku rozpuść masło.

Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Topinambur dokładnie oczyść i obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy wraz z ciecierzycą.

Wlej bulion i gotuj przez 20 minut.

Zmiksuj zupę na krem, podawaj z pestkami dyni.

Jak oceniasz przepis na zupię z topinamburu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat zupy z topinamburu

Topinambur to warzywo, które staje się coraz bardziej popularne i nie ma się co dziwić. Jego właściwości są niezwykłe, a smak ciekawy i delikatny.

Topinambur to bogate źródło wartościowych składników, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawiera on między innymi wiele witamin, w tym A, B6, C, E, K oraz tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy.

Jest również bogaty w minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Jego właściwości są niezwykle wszechstronne. Między innymi jest odpowiedzialny za obniżenie poziomu cukru we krwi, obniżenie cholesterolu. Oprócz tego reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega chorobom jelita grubego, wspiera działanie układu nerwowego, a także oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się jak szybka w przygotowaniu i pyszna w smaku jest.

Zatem, jak zrobić zupę z topinamburu?

W pierwszej kolejności pestki dyni podpraż na patelni i odstaw do ostygnięcia. W garnku rozpuść masło. Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Topinambur dokładnie oczyść i obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy wraz z ciecierzycą. Wlej bulion i gotuj przez 20 minut. Zmiksuj zupę na krem, podawaj z pestkami dyni. Nasza zupa jest dobra do spożycia. Dodatek dyni idealnie podkreśli smak zupy.

Moja zupa z topinamburu powstała z dodatkiem ciecierzycy. Ciecierzyca w naszym przepisie będzie dobrą alternatywą mięsa, dlatego warto dodawać ją do przepisów wegetariańskich, jako źródło białka.

Dodatkowo zapewni ona gęstą konsystencję kremu.

Zupa może powstać też z ziemniakami, pamiętaj jednak, że pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Skoro już znasz mój przepis na zupę z topinamburu, wykorzystaj go i przekonaj się, jak smaczna jest to zupa. Będzie to dobry pomysł na szybkie i pożywne danie dla całej Twojej rodziny.

Alergeny w zupie z topinamburu

Lista alergenów dla zupy z topinamburu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z topinamburu

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj o obraniu topinamburu, skórka nada mocny ziemisty posmak.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
61.16
152.90
Białko (g)
2.08
5.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.59
16.47
Węglowodany przyswajalne (g)
5.74
14.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
2.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.31
8.28
Tłuszcze nasycone (g)
1.59
3.97
Tłuszcze nienasycone (g)
1.73
4.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.97
2.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
1.90
Cholesterol (mg)
3.99
9.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
25.48
63.69
Witamina B6 (mg)
0.06
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
2.20
5.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.17
0.41
Retinol (µg (mcg))
12.46
31.16
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Niacyna (mg)
0.41
1.04
Foliany (µg (mcg))
12.30
30.76
Beta karoten (µg (mcg))
136.40
341.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
205.17
512.93
Potas (mg)
122.15
305.39
Wapń (mg)
15.33
38.32
Fosfor (mg)
59.80
149.50
Magnez (mg)
24.31
60.77
Żelazo (mg)
0.94
2.36
Cynk (mg)
0.30
0.75
Miedź (mg)
0.09
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z topinamburu 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z topinamburu

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Topinambur
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Ciecierzyca konserwowa
125 g
1/2 szklanki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 125 g
Pestki dyni
50 g
5 łyżek
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 50 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
64.00