Zupa z maślaków

Opublikowano: 20.10.2021 r., 12:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z maślaków podana w eleganckiej miseczce i udekorowana kawałkiem grzyba.
Zupa z maślaków
Zupa z maślaków to świetna opcja na pyszne danie, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom prostych potraw o niezwykłym aromacie i wspaniałym smaku.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Blendowanie 10 min
74 kcal
Kcal w porcji
328 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Świeże leśne grzyby maślaki (600 g)
  • Ziemniaki późne 3 szt (210 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Bulion warzywny 4 szklanki (1000 ml)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 2 łyżki (50 ml)
  • Masło (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę z maślaków krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj do niej opłukane i podzielone na mniejsze kawałki maślaki. Następnie wrzuć na patelnię obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Całość zalej bulionem. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Gotuj zupę przez 30 minut do pełnej miękkości ziemniaków.

Odrobinę zupy przelej do miseczki i dodaj do niej jogurt. Całość wymieszaj i wlej do garnka z zupą.

Poczekaj aż zupa zagotuje się.

Zupę dokładnie zblenduj, żeby powstał gęsty krem.

Jak oceniasz przepis na zupę z maślaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat zupy z maślaków

Zupa z maślaków to świetny pomysł na naprawdę smaczny i aromatyczny posiłek, który świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i zaskakuje głębokim smakiem świeżych grzybów. Dodatek jogurtu wpływa na jej gęstą konsystencję i dodaje jej lekkości. Świetnie smakuje podawana z domowymi grzankami z chleba.

Przepis na zupę z maślaków jest niezwykle prosty i zajmuje niezbyt dużo czasu. To świetna opcja dla osób zapracowanych, a także tych, które nie przepadają za długim siedzeniem w kuchni. Do jej przygotowania wystarczy tylko garnek i blender. Zupę można podawać również w wersji niezblendowanej, jednak w formie kremu prezentuje się lepiej.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej sprawdzą się świeże maślaki, które bez problemu można kupić w sezonie jesiennym. Są tak wspaniałe i pyszne, że zupa z ich dodatkiem ma dużo lepszy smak. Poza sezonem można również wykorzystać grzyby mrożone. W tej opcji suszone nie będą zbyt dobrym wyborem.

Grzyby leśne są zwykle cenione tylko ze względu na swój wspaniały smak, a pomijany jest ich wpływ na zdrowie. To bardzo niesprawiedliwe, gdyż mają one naprawdę fantastyczny potencjał. To źródło witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dostarczają również sporo selenu i witaminy D, oba związki są niezbędne do utrzymania zdrowia, a także dobrego funkcjonowania układu odpornościowego.

To pyszna opcja na naprawdę szybki posiłek, który pięknie się prezentuje. Będzie idealną opcją na sycący obiad czy kolację. Całość ze względu na prostotę nada się świetnie nawet dla osób, które zabierają się za przygotowanie zupy grzybowej dopiero po raz pierwszy. To dobra na pyszny i rozgrzewający jesienny posiłek. Można również przygotować ją na święta. W wielu domach to właśnie zupa grzybowa jest tą, która pojawia się na stołach.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić zupę z maślaków, by była naprawdę smaczna i sycąca, a przy tym nieskomplikowana, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość jest również zdrowsza. Zwykle zupa grzybowa podawana jest ze śmietaną, w tym wypadku zamieniona została ona na jogurt, który ma mniejszą zawartość tłuszczu, a dużo większą białka.

Alergeny w zupie z maślaków

Lista alergenów dla zupy z maślaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Masło

Wartości odżywcze zupy z maślaków

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa zupa, która dostarcza sporo białka, a także cennych składników mineralnych i prozdrowotnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(328g)
Energia (kcal)
22.73
74.54
Białko (g)
1.59
5.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(328g)
Węglowodany (g)
3.90
12.80
Węglowodany przyswajalne (g)
3.28
10.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
2.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(328g)
Tłuszcz (g)
0.37
1.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.24
0.78
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.07
0.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.20
Cholesterol (mg)
0.70
2.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(328g)
Witamina A (µg (mcg))
7.85
25.74
Witamina B6 (mg)
0.07
0.24
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.04
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.33
10.91
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.20
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.04
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.71
5.60
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.45
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.28
4.19
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.77
25.48
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
57.05
187.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(328g)
Sód (mg)
153.98
505.04
Potas (mg)
159.68
523.75
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.81
25.61
Fosfor (mg)
35.41
116.16
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.23
20.43
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.92
Cynk (mg)
0.21
0.71
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.38
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z maślaków 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z maślaków

Koszt składników
91.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
600 g
maślaki
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 600 g
Ziemniaki późne
210 g
3 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 210 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
50 ml
2 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 ml
Masło
5 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Koszt składników
91.20