Zupa z grzybów leśnych

Opublikowano: 06.04.2022 r., 8:03 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa z lasu
Zupa z grzybów leśnych
Bardzo prosta, pyszna, najlepsza na obiad zupa z grzybów leśnych ze śmietaną to dobry pomysł na wykorzystanie świeżych grzybów. Idealna w sezonie letnim i jesiennym.
Przygotowanie 45 min
87 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bulion drobiowy (1250 g)
  • Świeże leśne grzyby (600 g)
  • Cebula (100 g)
  • Masło (25 g)
  • Śmietana 12% (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na zupę z grzybów leśnych krok po kroku

W garnku zagotuj bulion.

Grzyby dokładnie umyj i oczyść.

Na dużej patelni rozgrzej masło.

Cebulę pokrój w kostkę i chwilę podsmażaj ze szczyptą soli.

Umyte grzyby pokrój na mniejsze kawałki i dodaj je do cebuli. Smaż około 7 minut, by wszystko się zarumieniło.

Podsmażone składniki przełóż do garnka z gorącym bulionem.

Gotuj przez około 15 minut.

Do szklanki odlej trochę zupy, dodaj śmietanę, wymieszaj i dodaj zawartość szklanki do zupy. Dopraw do smaku.

Posyp zupę natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę z grzybów leśnych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat zupy z grzybów leśnych

Bardzo prosta, pyszna, najlepsza na obiad zupa z grzybów leśnych ze śmietaną to dobry pomysł na wykorzystanie świeżych grzybów. Idealna w sezonie letnim i jesiennym. Przepis na zupę z grzybów leśnych to zaledwie kilka składników, a w dodatku szybkie wykonanie. Gdy masz świeże grzyby leśne, ten przepis na zupę bardzo dobrze się sprawdzi. Zupa jest pyszna, ma naprawdę godny polecenia smak. Zobacz, jak zrobić zupę z grzybów leśnych. Najlepszym pomysłem na dodatek do zupy w takim wydaniu jest makaron. Spróbuj koniecznie takiej propozycji na obiad.

Zupa z grzybów leśnych to szybka propozycja na pyszną zupę. Kojarzy się z jesienią, gdy pojawiają się grzyby w lesie. Wykonanie jej jest bardzo łatwe. Zupa złożona jest tylko z bulionu oraz z cebuli i grzybów podsmażonych na maśle. Zabielona jest śmietaną. Do smaku wystarczy sól i pieprz. Pasuje także świeża natka pietruszki. Świetnie w zupie sprawdzą się kurki, prawdziwki (borowiki), maślaki albo podgrzybki. Przepis na zupę z grzybów leśnych nie jest odpowiedni dla dzieci. Nie podawaj jej, zwłaszcza niemowlakom. Zaleca się nawet, by grzyby nie były podawane do 12 roku życia. Jak zrobisz zupę z grzybów leśnych, oprócz makaronu bardzo dobrze pasuje do niej pieczywo.

Pomysł na grzyby leśne? Zupa z grzybów leśnych ze śmietaną to najlepsza inspiracja. Jest szybka, smaczna i bardzo prosta. Jak zrobić zupę z grzybów leśnych? Przygotuj sobie domowy bulion. Należy go zagotować. Podczas gdy bulion się gotuje, kontynuuj robienie przepisu. Ważne jest dobre oczyszczenie grzybów. Należy usunąć wszystkie nieczystości oraz bardzo porządnie je umyć. Świeże grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Jak grzyby są nie za duże, nie krój ich. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle. Do cebuli dorzuć przygotowane grzyby. Smaż wszystko przez kilka minut. Gdy już bulion się zagotuje, dodaj do niego podsmażone wcześniej składniki. Gotuj całość około 15 minut. Teraz czas na ważny krok – zahartowanie śmietany. Trzeba zrobić to dobrze, by śmietana w zupie się nie zważyła. Gdy już zupa jest ugotowana, wyłącz ogień. Śmietanę rozmieszaj w szklance lub miseczce z gorącym wywarem (łyżka wazowa). Gdy mieszanina ze śmietany i wywaru jest jednolita, dodaj ją do garnka. Dokładnie zamieszaj i dopraw do smaku. Na końcu posyp zupę natką pietruszki.

*Zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny – wykonanie jest podobne. Koniecznie trzeba zahartować jogurt. Poza jogurtem jeszcze lepsza jest rzadka śmietanka. Ona bardzo ładnie rozprowadza się w zupie i nie powstaną w niej grudki.

Alergeny w zupie z grzybów leśnych

Lista alergenów dla zupy z grzybów leśnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze zupy z grzybów leśnych

na 100g gotowej potrawy

Zupa z grzybów leśnych nie jest polecana dla małych dzieci. Grzyby leśne mogą powodować zatrucie. Zupa jest ciężkostrawna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
25.77
87.61
Białko (g)
1.49
5.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
1.94
6.59
Węglowodany przyswajalne (g)
1.56
5.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
1.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
1.61
5.47
Tłuszcze nasycone (g)
1.09
3.71
Tłuszcze nienasycone (g)
0.52
1.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.41
1.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.36
Cholesterol (mg)
5.12
17.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
11.63
39.56
Witamina B6 (mg)
0.04
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.14
Witamina C (mg)
1.01
3.43
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.22
Witamina E (mg)
0.07
0.23
Retinol (µg (mcg))
11.40
38.77
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Ryboflawina (mg)
0.16
0.54
Niacyna (mg)
1.20
4.08
Foliany (µg (mcg))
6.34
21.56
Beta karoten (µg (mcg))
3.35
11.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
231.05
785.57
Potas (mg)
119.22
405.35
Wapń (mg)
9.89
33.63
Fosfor (mg)
31.91
108.51
Magnez (mg)
4.45
15.13
Żelazo (mg)
0.20
0.69
Cynk (mg)
0.22
0.76
Miedź (mg)
0.11
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z grzybów leśnych 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z grzybów leśnych

Koszt składników
90.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1250 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
26.79
Za 1250 g
Świeże leśne grzyby
600 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Śmietana 12%
75 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Koszt składników
90.20