Zupa z fasolką szparagową
- Udko kurczaka ze skórą - 2 sztuki (500 g)
- Fasolka szparagowa (500 g)
- Marchewka (120 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Pietruszka (50 g)
- Por (140 g)
- Ziemniaki młode (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Przepis na zupę z fasolką szparagową krok po kroku
Do garnka włożyć umyte mięso. Zalać 2,5 l wody i zagotować. Zebrać łyżką cedzakową szumowiny. Dodać obrane warzywa (z wyjątkiem ziemniaków i fasolki) oraz 4 ziarna angielskie, 5 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i pół łyżeczki lubczyku. Gotuj 60 minut na niewielkim ogniu.
W tym czasie fasolkę obierz z końcówek, umyj i pokrój na pół.
Obrane ziemniaki pokrój w kostkę.
Po 60 minutach wyjmij mięso i warzywa (zostaw tylko marchewkę). Odcedź wywar na sicie. Wywar przelej do czystego garnka. Dodaj do niego mięso oddzielone od kości i pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj też ziemniaki i fasolkę. Gotuj kolejne 30 minut bez przykrycia. Warzywa mają być miękkie.
Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyłącz już gaz, dodaj śmietankę, przypraw do smaku i wymieszaj.
Gotową zupę podawaj ze świeżym koperkiem i pieczywem.
- Fabada
- Ribollita
- Zupa fasolowa z makaronem
- Zupa krem z fasolki szparagowej
- Staropolska zupa fasolowa
- Zupa fasolowa na żeberkach
- Zupa fasolkowa
- Lobio po ormiańsku
- Zupa fasolowa tradycyjna
- Zupa z czerwonej fasoli
- Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym
- Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej
- Zupa fasolowa ze śmietaną
- Zupa fasolowa
Więcej informacji na temat zupy z fasolką szparagową
Zupa z zielonej fasolki szparagowej to jedno z wielu potraw, które chętnie robi się w okresie letnim. Fasolka szparagowa z ziemniakami, koperek i śmietanka - lekko i smacznie. Jest to dobra zupa, warto spróbować jak nadejdzie czas na fasolkę szparagową. Smaczna zupa z zielonej fasolki i dodatek pieczywa jest wyśmienitym posiłkiem kojarzącym się z wiosennymi smakami. Wykonanie zupy jest proste, wymaga jednak trochę czasu na ugotowanie mięsa. Koniecznie podawaj z pysznym pieczywem – przypomnij sobie smaki zup, które kiedyś gotowały babcie.
Jeśli nie masz akurat świeżej fasolki szparagowej, a jedynie mrożoną to nic nie szkodzi. Również mrożony produkt będzie dobrze się sprawdzał w zupie. Fasolka szparagowa świeża musi mieć usunięte końcówki, których się nie jada. Może to być żmudna praca, więc by przyspieszyć tę czynność od razu obcinaj końcówki z kilku sztuk. Gotową fasolkę przekrój na pół lub na kawałki, które będą odpowiadały Tobie i domownikom. Zbyt długie jej strączki są niewygodne do jedzenia.
Mięso z udka kurczaka może być wymienione na inne. Można również połączyć różne rodzaje mięsa. Odpowiednie rodzaje mięsa to mięso z podudzia, skrzydełek lub ud kurczaka albo indyka. Można dodać skrzydło lub inne ulubione. Drób ma to do siebie, że gotuje się zdecydowanie szybciej niż mięso wieprzowe lub wołowe.
Przepis jest zdrowy i warty polecenia każdemu. By odchudzić przepis i zmniejszyć kaloryczność potrawy dodaj zamiast śmietanki jogurt naturalny. By jogurt naturalny się nie zważył konieczne jest to, by jogurt zahartować. Ponadto, dodając jogurt nie gotuj już zupy. Rób to jak już zupa będzie gotowa. W miseczce umieść jogurt i zalej go niewielką ilością zupy. Wymieszaj trzepaczką do jajek, dokładnie by nie powstały grudki. Jest to ważne, by wszystko było dobrze wymieszane, a w zupie nie pływały grudki z jogurtu. Powtarzaj parę razy tę czynność, aż jogurt z zupą będą bardzo ciepłe. Dodaj wtedy całość do zupy i dobrze wymieszaj. Śmietanka jest kremowa. Gdy z niej korzystasz dodaj ją także dopiero gdy palnik jest już wyłączony. Jej nie trzeba jednak już hartować.
Alergeny w zupie z fasolką szparagową
Lista alergenów dla zupy z fasolką szparagową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zupy z fasolką szparagową
Lekki przepis, który jest fajny i zdrowy. Źródło białka i węglowodanów oraz tłuszczu. Nie zawiera zbyt dużej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.