Przepis na zupę fasolową tradycyjną krok po kroku

Składniki
  • fasola biała jaś nasiona suche 200 g
  • Żeberka wieprzowe 600 g
  • Boczek wędzony bez kości 200 g
  • Kiełbasa podwawelska 300 g
  • Marchewka 100 g 2 sztuki
  • Pietruszka 50 g
  • Seler korzeniowy 100 g
  • Cebula 130 g
  • Czosnek 10 g
  • Ziemniaki późne 250 g
  • Koncentrat pomidorowy 25 g 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, metalowe sito

Przed rozpoczęciem gotowania fasolę trzeba wymoczyć. Najlepiej jest na noc zalać nasiona fasoli zimną wodą i moczyć je przez około 10 godzin.

Po upływie tego czasu fasolę opłucz na sicie. Odstaw na bok.

Do dużego garnka wlej 2 litry wody i zagotuj. Jak woda zacznie wrzeć wrzuć pokrojone wzdłuż kości żeberka. Ponownie poczekaj aż woda zacznie wrzeć. Wyjmij żeberka, wylej wodę, umyj garnek i włóż ponownie żeberka, dodaj 3 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego. Dodaj także nasiona fasoli. Zalej wszystko zimną wodą i zagotuj. Nie przykrywaj przez pierwsze 15 minut. Po 15 minutach można przykryć. Jak zacznie ie gotować ustaw niewielki ogień, by całość bardzo lekko się gotowała. Całość gotuj około 1,5 godziny - mięso ma być miękkie.

W międzyczasie dodaj niecałą łyżkę soli, trochę pieprzu.

Jak mięso będzie miękkie wyciągnij je z zupy. Jak się ochłodzi spróbuj oddzielić mięso od kości - je na koniec dodasz do zupy.

Obierz selera, cebulę, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Pokrój marchewkę, cebulę, selera i pietruszkę w małą kostkę, a ziemniaki w nieco większą.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż je na patelni. Dodaj na patelnię: cebulę, ziemniaki, marchewkę, selera oraz pietruszkę. Pokrój także kiełbasę w pół plastry i smaż wszystko razem kilka minut do zarumienienia.

Pod koniec dodaj na patelnię czosnek. Mieszaj aż całość będzie przyrumieniona.

Zawartość patelni wrzuć do garnka i zamieszaj. Dodaj łyżkę majeranku i koncentratu, dopraw jeśli trzeba i gotuj jeszcze około 30 minut. Na końcu dodaj mięso.

Gotową zupę wyłóż do miseczki i podawaj z pieczywem.

Zupa fasolowa tradycyjna
Zupa fasolowa tradycyjna
Koszt przygotowania dania
36.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1002 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
62

Zupa fasolowa tradycyjna - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie fasolowej tradycyjnej

Pyszna tradycyjna zupa fasolowa – przepis z boczkiem wędzonym i ziemniakami. Bardzo syty posiłek, który jest niesamowicie smaczny. Sprawdzony przepis, który warto znać. Ta zupa będzie smakować wyśmienicie na gorąco podana z chlebem. Przepis na zupę fasolową zawiera dużą ilość mięsa – mięsożercy będą zachwyceni. Taka właśnie jest zupa fasolowa: treściwa, z dużą ilością mięsa i pyszna. Zupa jest gotowana na wywarze z żeberek. Wykonanie zupy jest czasochłonne, ponieważ przepis wymaga gotowania mięsa i fasoli. Te składniki długo się gotują. Dobrze jest gotować tak długo mięso, aż będzie z łatwością odchodziło od kości. W zależności od wielkości i ilości mięsa może się ono ugotować później lub wcześniej. Żeberka można gotować w całości, ale szybciej ugotują się pokrojone wzdłuż kości. Przepis na zupę fasolową zawiera dużą ilość mięsa – mięsożercy będą zachwyceni. Taka właśnie jest zupa fasolowa: treściwa, z dużą ilością mięsa i pyszna.

Tę zupę możesz ugotować używając fasoli z puszki. Wystarczy nasiona wypłukać wcześniej w wodzie i dodać zamiast suchych nasion. Fasolka z puszki to wersja szybsza. Nie trzeba jej moczyć kilka godzin oraz jej ugotowanie zajmie około 20 minut, a nie ponad godzinę (tak jak w przypadku nasion suchych). Ważne jest, by nasiona moczone nie były gotowane w wodzie z moczenia. Do gotowania fasoli moczonej należy użyć świeżej wody. Moczenie jest istotne, by usunąć toksyczny związek będący częścią surowej rośliny. Także gotowanie powinno być przeprowadzone w odpowiedni sposób. Pamiętaj, by nie gotować fasoli przez pierwsze 10-15 minut pod przykryciem. Podczas gotowania z parą usuwane są toksyczne substancje. Później można już nałożyć pokrywkę. Jeżeli podczas gotowania Twoja zupa będzie dla Ciebie zbyt gęsta dodaj do niej więcej wody albo bulionu.

Zupa jest przepisem wysokokalorycznym. Ponadto przepis ma średni indeks glikemiczny. Zawiera wszystkie składniki odżywcze. Fasola jest źródłem białka roślinnego oraz węglowodanów złożonych. Mięso to źródło tłuszczu i białka. Niestety zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, które w nadmiarze nie sprzyjają zdrowiu. Jeśli potrzebujesz lżejszej wersji przepisu polecam użyć mięsa chudego.

Wartości odżywcze zupy fasolowej tradycyjnej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (490g)
Energia (kalorie)
204.65 kcal
1002.79 kcal
Białko
13.50 g
66.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (490g)
Tłuszcz
12.01 g
58.85 g
Tłuszcze nasycone
5.78 g
28.33 g
Tłuszcze nienasycone
6.23 g
30.52 g
Tłuszcze jednonasycone
4.29 g
21.04 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, ziemniaki późne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.75 g
8.58 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę fasolową tradycyjną

Na 100g
Na porcję (490g)
Witamina B6
0.31 mg
1.51 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
1.08 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.69 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Niacyna
2.77 mg
13.60 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę fasolową tradycyjną

Na 100g
Na porcję (490g)
Sód
343.44 mg
1682.87 mg
Potas
300.73 mg
1473.59 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Wapń
20.71 mg
101.49 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Fosfor
144.52 mg
708.13 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Magnez
18.32 mg
89.77 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Żelazo
0.70 mg
3.43 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cynk
1.46 mg
7.18 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.38 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy fasolowej tradycyjnej 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie fasolowej tradycyjnej

Lista alergenów dla zupy fasolowej tradycyjnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania zupy fasolowej tradycyjnej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
fasola biała jaś nasiona suche
200 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Żeberka wieprzowe
600 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 600 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Kiełbasa podwawelska
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ziemniaki późne
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Liczba porcji:
Razem
63.50
Łączny koszt
36.88
Jak oceniasz przepis na zupę fasolową tradycyjną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób