Przepis na zupę krem z zielonej fasolki szparagowej krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
To będzie niezbędne
garnek, blender

Czosnek i cebulę obierz. Czosnek pokrój drobniej, cebulę w większą kostkę.

Ziemniaki, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Rozgrzej w garnku masło. Dodaj warzywa i podsmaż około 5 minut.

Zagotuj bulion. Gdy będzie gorący dodaj do warzyw.

Z fasolki usuń końcówki. Umyj ją i dodaj do gotujących się warzyw. Wszystko gotuj około 20 minut, aż fasolka będzie miękka. Wyłącz ogień. Dopraw solą i pieprzem.

W zimnej śmietance rozrób mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ją wymieszaj, tak by nie było grudek.

Do zupy wlewaj powoli rozmieszaną skrobię ze śmietanką i dokładnie cały czas mieszaj. Uważaj, by nie zrobiły się grudki.

Zblenduj całą zupę na krem.

Podawaj gotową zupę z natką pietruszki, koperkiem oraz grzankami.

Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej
Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej
Koszt przygotowania dania
30.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
135 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie krem z zielonej fasolki szparagowej

Pięknie wyglądająca, pyszna zielona zupa krem z zielonej fasolki szparagowej. Podana z chrupiącymi grzankami oraz natką pietruszki i koperkiem – pysznie i zdrowo. Przepis na tę zupę krem jest bezglutenowy (pamiętając o odpowiednich dodatkach w postaci np. grzanek). Zupa jest bardzo łatwa i zrobić ją można szybko. Ma świetną, gęstą konsystencję. Śliczny, zielony kolor wprawia w dobry nastrój. Jest to super zupa idealna na lato i na wiosnę. Taka zupa dla dziecka i nie tylko to samo dobro w postaci mnóstwa witamin.

Zupa złożona jest z prostych składników i prostych przypraw. Najprostsze przepisy mają swój urok – z łatwością i przyjemnością się je robi. Na rodzinny obiad podanie takiej zupy to super pomysł, więc jeśli jeszcze nie próbowałeś to polecam.

Konsystencję zupy możesz dowolnie kontrolować. Jeżeli uważasz, że zupa jest zbyt rzadka dodaj mniej płynu lub dodaj więcej skrobi. Natomiast gdy zupa będzie zbyt gęsta możesz dodać wodę lub bulion – w ten sposób zupa się rozrzedzi. Zupę możesz również zrobić z fasolki żółtej lub pomieszać oba kolory. Jeśli nie masz świeżej fasolki to nic straconego. Taką zupę krem bez problemu można zrobić na podstawie mrożonych warzyw. Dodatkowo zupa jest zabielana śmietanką. Można zastąpić ją dodaniem jogurtu naturalnego.

Pamiętaj, że sam przepis na zupę nie zawiera glutenu. Jeżeli chcesz podać zupę z grzankami koniecznie wymień je na dozwolone w nietolerancji glutenu lub celiakii. Jest to przepis, który ma wysoki indeks glikemiczny. Trzeba uważać, jeśli masz problemy z prawidłowym poziomem glukozy albo insuliny we krwi. Przepis ma sporą ilość błonnika i węglowodanów. Jest także trochę tłuszczu, który jest potrzebny do dobrego przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Białka jest małą ilość, która pochodzi głównie z fasolki szparagowej. Jeśli chciałbyś dodać więcej protein do potrawy dodaj mięso. Mięso najlepiej dodać dodatkowo, nie blendować. Blendowanie mięsa jest dobrym sposobem na „przemycanie” go w potrawach osób, które nie przepadają za mięsem.

Wartości odżywcze zupy krem z zielonej fasolki szparagowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kalorie)
43.16 kcal
135.96 kcal
Białko
1.25 g
3.94 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie krem z zielonej fasolki szparagowej

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany
5.99 g
18.87 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.89 g
15.41 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz
1.81 g
5.70 g
Tłuszcze nasycone
1.58 g
4.98 g
Tłuszcze nienasycone
0.23 g
0.72 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.17 g
0.53 g
Brak danych dla: ziemniaki młode, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.06 g
0.19 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę krem z zielonej fasolki szparagowej

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina E
0.15 mg
0.47 mg
Brak danych dla: seler korzeniowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.42 mg
1.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę krem z zielonej fasolki szparagowej

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód
188.78 mg
594.64 mg
Potas
138.01 mg
434.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
16.30 mg
51.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
23.40 mg
73.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
10.34 mg
32.57 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
0.38 mg
1.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.17 mg
0.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z zielonej fasolki szparagowej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie krem z zielonej fasolki szparagowej

Lista alergenów dla zupy krem z zielonej fasolki szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane

Cena przygotowania zupy krem z zielonej fasolki szparagowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
950 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
20.36
Za 950 g
Fasolka szparagowa
400 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Ziemniaki młode
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Seler korzeniowy
30 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Pietruszka
30 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 30 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Śmietanka kremowa 30%
70 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 70 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
73.50
Jak oceniasz przepis na zupę krem z zielonej fasolki szparagowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób