Zupa fasolowa

zupa fasolowa

Zupa fasolowa jest pożywnym i pełnowartościowym posiłkiem. Przedstawiamy aż pięć różnych przepisów na zupę fasolową. Tradycyjna zupa z fasoli jaś z ziemniakami oraz gotowana na żeberkach to doskonałe pomysły na sycący obiad. Lekko pikantna, rozgrzewająca zupa z czerwonej fasoli idealnie pasuje na zimniejszy dzień. Dla miłośników lekkich i letnich dań przepis na zupę z zielonej fasolki szparagowej będzie jak znalazł. Jest także przepis na zabielaną zupę z fasoli jaś. Poznaj ciekawe przepisy, które przypominają kuchnię babci.

Zupa fasolowa - pozostałe przepisy

Zupa fasolowa - 5 przepisów na doskonałe danie obiadowe

Zupa fasolowa jest pożywnym i pełnowartościowym posiłkiem. Przedstawiamy aż pięć różnych przepisów na zupę fasolową. Tradycyjna zupa z fasoli jaś z ziemniakami oraz gotowana na żeberkach to doskonałe pomysły na sycący obiad. Lekko pikantna, rozgrzewająca zupa z czerwonej fasoli idealnie pasuje na zimniejszy dzień. Dla miłośników lekkich i letnich dań przepis na zupę z zielonej fasolki szparagowej będzie jak znalazł. Jest także przepis na zabielaną zupę z fasoli jaś. Poznaj ciekawe przepisy, które przypominają kuchnię babci.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.

Zupa fasolowa tradycyjna

Pyszna tradycyjna zupa fasolowa – przepis z boczkiem wędzonym i ziemniakami. Bardzo syty posiłek, który jest niesamowicie smaczny. Sprawdzony przepis, który warto znać. Ta zupa będzie smakować wyśmienicie na gorąco podana z chlebem. Przepis na zupę fasolową zawiera dużą ilość mięsa – mięsożercy będą zachwyceni. Taka właśnie jest zupa fasolowa: treściwa, z dużą ilością mięsa i pyszna. Zupa jest gotowana na wywarze z żeberek. Wykonanie zupy jest czasochłonne, ponieważ przepis wymaga gotowania mięsa i fasoli. Te składniki długo się gotują.

Zupa fasolowa na żeberkach

Bardzo dobra i aromatyczna zupa grochowa na żeberkach wędzonych i na boczku. Szybsza alternatywa na zupę fasolową, ponieważ z użyciem fasoli z puszki. Pysznie i sycąco. Jest to przepis, który nie wymaga zbyt wielu składników, nie dodaje się do niej także koncentratu pomidorowego. Przepis jest bardzo łatwo zrobić. By ugotować zupę z tego przepisu, potrzebujesz domowego bulionu. Zupa jest najpyszniejsza, gdy jest podana gorąca w towarzystwie świeżego pieczywa. Gorącą zupę posyp świeżą natką pietruszki. Ta zupa jest rozgrzewająca i zapewnia sytość. Jest to treściwy posiłek, po którym każdy będzie najedzony.

Zupa z czerwonej fasoli

Lekko pikantna, rozgrzewająca zupa z czerwonej fasoli po węgiersku. Świetny posiłek, który jest zdrowym pomysłem na obiad. Przepis jest prosty i warto go spróbować. Gorąca zupa jest genialnym sposobem na rozgrzanie w jesienny lub zimowy dzień. Zupa składa się z prostych składników, zrobienie jej nie jest trudne. Do przepisu wykorzystaj fasolę z puszki. Potrawa ta jest gotowana na mięsie drobiowym, nie zawiera tłustego mięsa. Smakuje wyśmienicie podana na gorąco z pysznym chlebem.

Zupa z fasolką szparagową

Zupa z zielonej fasolki szparagowej to jedno z wielu potraw, które chętnie robi się w okresie letnim. Fasolka szparagowa z ziemniakami, koperek i śmietanka - lekko i smacznie. Jest to dobra zupa, warto spróbować, jak nadejdzie czas na fasolkę szparagową. Smaczna zupa z zielonej fasolki i dodatek pieczywa jest wyśmienitym posiłkiem kojarzącym się z wiosennymi smakami. Wykonanie zupy jest proste, wymaga jednak trochę czasu na ugotowanie mięsa. Koniecznie podawaj z pysznym pieczywem – przypomnij sobie smaki zup, które kiedyś gotowały babcie.

Zupa fasolowa ze śmietaną

Prosty przepis na dobrą zupę fasolową zabielaną śmietaną. Klasyczna grochówka gotowana na łopatce i na ziemniakach to pyszny posiłek na zimny dzień. Z pieczywem jest idealna. Ugotowanie zupy nie jest trudne. Jest jednak czasochłonne. Warto jednak przeznaczyć czas na ugotowanie zupy fasolowej, ponieważ jest przepyszna. Bardzo sycąca i rozgrzewająca. Nie używa się tu boczku ani kiełbasy, ale smak jest znakomity. Najlepiej smakuje oczywiście, gdy jest gorąca, a jako dodatek podaje się pieczywo.

Zupa fasolowa – polska, sycąca zupa

Zupa fasolowa (inaczej nazywana także zupą grochową lub grochówką) jest tradycyjnym polskim daniem. Potrawa ta składa się z fasoli, warzyw (z ziemniakami, marchewką) oraz mięsa. Tego dania nie ma potrzeby zaprawiać mąką. Warzywa dają dużej gęstości, więc jest to zbędne. Klasycznie zupa grochowa jest gotowana na tłustym mięsie: na boczku lub na żeberkach. Zupę warto ugotować dzień przed podaniem. Jeśli zupa postoi będzie mogła połączyć swoje smaki. Gdy smaki składników przegryzą się, zupa staje się bardziej wyrazista i lepsza. Zupa nadaje się do wekowania lub zamrożenia. Jeśli potrzebujesz przedłużyć trwałość potrawy, śmiało korzystaj z tych sposobów. Zrobienie zupy fasolowej będzie możliwe zarówno z suchych nasion tej rośliny, jak i fasoli w puszce. Nie ma większego znaczenia, który rodzaj wybierzesz.

Z zupą fasolową wyśmienicie komponuje się pieczywo. Świeże lub przypieczone albo w formie grzanek – każda forma jest przepyszna. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ciecierzycę po bretońsku?

Czy można zrobić dietetyczną zupę fasolową? Praktyczne porady przy gotowaniu

Dzięki pewnym zabiegom można odchudzić danie i sprawić, by miało mniej kilokalorii oraz więcej wartości odżywczych lub witamin. Zupa z boczkiem lub z żeberkami gotowana w tradycyjny sposób jest to potrawa, która ma wiele kilokalorii i kwasów tłuszczowych nasyconych. Dzięki boczkowi czy żeberkom świeżym lub wędzonym albo innemu tłustemu mięsu zupa jest bardzo smaczna. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Potrawy mające dużą ilość tłuszczu są lepsze w smaku. Jest to jednak z drugiej strony niekorzystne, gdy spożywa się regularnie nadmiar niekorzystnego dla zdrowia tłuszczu. Można więc mięso bardzo tłuste wymienić na mięso, które zawiera mniej kwasów tłuszczowych nasyconych. Mięsem bardziej zalecanym jest mięso drobiowe, chuda wieprzowina lub wołowina.

Jeżeli zupa zabielana jest śmietaną lub śmietanką, warto wykorzystać w tym celu jogurt naturalny. By zupa nie miała grudek, zabielać śmietaną lub jogurtem trzeba w odpowiedni sposób. Nie można zupy gotować, jeżeli dodaje się śmietanę lub jogurt. Gdy zupa będzie się gotować, te składniki mogą przekształcić się w grudki. Przed dodaniem do zupy jogurtu bądź śmietany wyłącz palnik i nie gotuj potrawy. Grudki powstają też, jeśli wcześniej jogurtu czy śmietany nie zahartujesz. Hartowanie jest to ocieplanie tych produktów przed dodaniem do zupy. Wystarczy jogurt lub śmietanę wymieszać ze stopniowo dodawaną do nich zupą i dokładnie wymieszać trzepaczką do jajek. Dzięki temu nie powinno być grudek.

Z fasoli można zrobić znakomite przepisy. Niektóre są bardzo zaskakujące, jak na przykład ciasto fasolowe. Nie domyśliłbyś się, że ciasto z fasoli może być zrobione z tej rośliny. Jego smak jest naprawdę dobry. Jeśli jeszcze nie robiłeś ciasta fasolowego, to serdecznie polecam. Ciasto z fasoli jest bardzo zdrowe. Dużym plusem jest to, że nie trzeba do niego dodawać mąki. Ciasto fasolowe ma fajną konsystencję, która przypomina brownie. Indeks glikemiczny ciasta z fasoli jest niski, więc jest to idealny przepis na wypiek dla cukrzyka lub osoby dbającej o swoje zdrowie.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto