Przepis na zupę z czerwonej fasoli krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, lubczyk
To będzie niezbędne
garnek, miska, metalowe sito

Udka umyj. Warzywa obierz. Cebulę obierz i zarumień nad ogniem palnika.

Do garnka wlej około 1,5 l wody (by zakryło mięso - ale mięsa nie dodawaj na razie). Zagotuj samą wodę do wrzenia i dopiero wrzuć umyte mięso. Zagotuj ponownie i jak zacznie wrzeć wyjmij mięso z wody, wylej wodę i umyj garnek.

Do czystego garnka dodaj mięso, obrane warzywa (oprócz ziemniaków) oraz 5 ziaren ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Zalej ponownie wszystko wodą tak, by zakryło wszystkie składniki około 2-3 cm ponad poziom składników. Zagotuj i jak zacznie się gotować zmniejsz moc palnika i dodaj łyżkę lubczyku i szczyptę kurkumy. Gotuj godzinę.

Po godzinie wyjmij mięso i warzywa z wywaru. Przecedź wywar na sicie. Zostaw tylko mięso oraz marchewkę.

Wywar ponownie przenieś do czystego garnka. Dodaj mięso oddzielone od kości podzielone na mniejsze części. Ziemniaki pokrój w większą kostkę i dodaj do mięsa i wywaru razem z odcedzoną z zalewy fasolą. Przypraw solą, pieprzem, papryką i chilli. Gotuj bez przykrycia około 20 minut do miękkości ziemniaków i fasoli.

Gotową miskę podawaj razem z pieczywem.

Zupa z czerwonej fasoli
Zupa z czerwonej fasoli
Koszt przygotowania dania
16.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
4 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
54

Zupa z czerwonej fasoli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie z czerwonej fasoli

Lekko pikantna, rozgrzewająca zupa z czerwonej fasoli po węgiersku. Świetny posiłek, który jest zdrowym pomysłem na obiad. Przepis jest prosty i warto go spróbować. Gorąca zupa jest genialnym sposobem na rozgrzanie w jesienny lub zimowy dzień. Zupa składa się z prostych składników, zrobienie jej nie jest trudne. Do przepisu wykorzystaj fasolę z puszki. Potrawa ta jest gotowana na mięsie drobiowym, nie zawiera tłustego mięsa. Smakuje wyśmienicie podana na gorąco z pysznym chlebem.

Zamiast ud kurczaka można użyć innego mięsa: podudzi, ud, skrzydełek, piersi z kurczaka lub indyka. Można mięso pomieszać i dodać różne rodzaje. Jeśli używasz piersi to warto dodać też mięso trochę bardziej tłuste jeśli masz taką potrzebę. Wywar gotowany na samej piersi byłby bardzo chudy i zawierałby znikomą ilość tłuszczu. Taki wywar jest dobry dla osób, które muszą korzystać z diety lekkostrawnej lub ograniczającej tłuszcz.

Cebulę do wywaru trzeba opalić. Oznacza to, że cebula powinna być przypalona z wierzchu. W ten sposób cebula nadaje piękny, złocisty kolor. By opalić cebulę można zrobić to na kilka sposobów. Najbardziej znanym jest opalanie nad ogniem palnika. Nabija się cebulę na widelec lub inny metalowy przyrząd (bez plastikowych rączek). Cebulę należy spalić na czarny kolor. Minusem jest to, że kuchenka może być zabrudzona. Cebula palona nad ogniem puszcza soki. Jeśli nie masz kuchenki gazowej a na przykład masz kuchnię indukcyjną (lub jeśli Ci wygodniej) cebulę można opalić na suchej patelni. Jest także sposób polegający na użyciu piekarnika. Należałoby upiec cebulę aż zacznie być przypalona.

Przepis jest zaliczany do przepisów o niskim indeksie glikemicznym. Przepis nie zawiera zbyt wysokiej ilości tłuszczu. Jest bogactwem białka, zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Fasola jest też źródłem węglowodanów złożonych i błonnika, które są korzystne dla zdrowia. By sprawić, żeby fasola nie powodowała wzdętego brzucha lub gazów gotuj ją bez przykrycia. W ten sposób strawność tej rośliny się poprawi i będzie lepiej trawiona.

Wartości odżywcze zupy z czerwonej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(4g)
Energia (kalorie)
111.33 kcal
4.45 kcal
Białko
6.67 g
0.27 g

Węglowodany w zupie z czerwonej fasoli

Na 100g
Na porcję
(4g)
Węglowodany
9.50 g
0.38 g
Węglowodany przyswajalne
7.58 g
0.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(4g)
Tłuszcz
5.25 g
0.21 g
Tłuszcze nasycone
1.97 g
0.08 g
Tłuszcze nienasycone
3.28 g
0.13 g
Tłuszcze jednonasycone
2.12 g
0.08 g
Brak danych dla: ziemniaki późne, por.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.16 g
0.05 g

Witaminy w przepisie na zupę z czerwonej fasoli

Na 100g
Na porcję
(4g)
Witamina B6
0.23 mg
0.01 mg
Witamina C
7.45 mg
0.30 mg
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.00 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.00 mg
Niacyna
1.93 mg
0.08 mg
Foliany
17.57 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę z czerwonej fasoli

Na 100g
Na porcję
(4g)
Sód
94.64 mg
3.79 mg
Potas
279.75 mg
11.19 mg
Wapń
23.78 mg
0.95 mg
Fosfor
92.55 mg
3.70 mg
Magnez
22.24 mg
0.89 mg
Żelazo
0.88 mg
0.04 mg
Cynk
0.71 mg
0.03 mg
Miedź
0.09 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z czerwonej fasoli 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z czerwonej fasoli

Lista alergenów dla zupy z czerwonej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania zupy z czerwonej fasoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
500 g
2 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Marchewka
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Fasola konserwowa
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Por
140 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Liczba porcji:
Koszt składników
33.50
Jak oceniasz przepis na zupę z czerwonej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób