Przepis na zupę fasolową ze śmietaną krok po kroku

Składniki
  • fasola biała jaś nasiona suche 200 g
  • Marchewka 100 g
  • Pietruszka 60 g
  • Seler korzeniowy 50 g
  • Por 100 g
  • Ziemniaki późne 300 g
  • Łopatka wieprzowa 500 g
  • Cukier 6 g 1 łyżeczka
  • Śmietana 18% 25 g 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
To będzie niezbędne
garnek

Fasolę należy uprzednio zalać zimną wodą i zostawić na noc w lodówce do moczenia. Po około 10 godzinach wodę z moczenia fasoli trzeba odlać, a fasolę przepłukać pod wodą. Wsyp do garnka.

Do fasoli dodaj mięso pokrojone w dużą kostkę. Zalej wszystko wodą tak, by było około 4 cm wody ponad składniki, wstaw do gotowania i gotuj pierwsze 15 minut bez przykrycia. Po tym czasie można przykryć.

W tym czasie obierz warzywa. Gdy fasola i mięso zacznie być miękka dodaj do zupy warzywa pokrojone w dużą kostkę. Gotuj wszystko około 30 minut do miękkości warzyw i mięsa.

Gdy wszystko będzie miękkie wyłącz ogień. Śmietanę umieść w misce, dodawaj stopniowo gorący wywar i zahartuj śmietanę. Dodaj zahartowaną śmietanę do nie gotującej się już zupy. Dodaj też 2 łyżki octu, cukier oraz przypraw do smaku.

Gotową zupę nakładaj do miseczki i podawaj z pieczywem.

Zupa fasolowa ze śmietaną
Zupa fasolowa ze śmietaną
Koszt przygotowania dania
19.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
548 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Zupa fasolowa ze śmietaną - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie fasolowej ze śmietaną

Prosty przepis na dobrą zupę fasolową zabielaną śmietaną. Klasyczna grochówka gotowana na łopatce na ziemniakach to pyszny posiłek na zimny dzień. Z pieczywem jest idealna. Ugotowanie zupy nie jest trudne. Jest jednak czasochłonne. Warto jednak przeznaczyć czas na ugotowanie zupy fasolowej, ponieważ jest przepyszna. Bardzo sycąca i rozgrzewająca. Nie używa się tu boczku ani kiełbasy, ale smak jest znakomity. Najlepiej smakuje oczywiście gdy jest gorąca, a jako dodatek podaje się pieczywo.

Łopatka wieprzowa może być zamieniona na inne mięso. Super sprawdziłaby się w tej roli karkówka. Można także zupę zrobić z użyciem żeberek świeżych albo wędzonych. Boczek wieprzowy jest równie dobrym produktem do tej zupy. Mógłby być on zarówno świeży jak i wędzony. Mięso drobiowe w każdej postaci także nada się, by zrobić dobry wywar na zupę. Mięso drobiowe gotuje się szybciej niż pozostałe mięsa.

Fasola w postaci suchych nasion musi być wcześniej moczona. W tym celu przełóż ją do miski i wlej wodę. Zostaw tak fasolę w lodówce na około 10 godzin. Gdy ten czasu płynie fasolę odcedź. Wypłukaj ją w świeżej wodzie. Gotowanie fasoli należy przeprowadzać w wodzie świeżej. Woda z moczenia nie będzie dobra, by ugotować zupę. Znajdują się w niej substancje, które mogą w nadmiarze powodować przykre objawy dla organizmu. Moczenie fasoli jest o tyle istotne, że fasola także się szybciej ugotuje. Można skorzystać z fasoli z puszki. Jeśli jej używasz wystarczy, że dodasz ją około 20 minut przed skończeniem gotowania zupy. Konserwową fasolę opłucz pod wodą. Ważne jest, by gotując fasolę przez pierwsze 10-15 minut nie używać przykrywki. Po tym czasie można już gotować z przykrywką.

Przepis nie zawiera glutenu. Do zupy nie trzeba dodawać mąki, by ją zagęścić. Jest ona z reguły zagęszczona sporą ilością warzyw oraz fasoli. Indeks glikemiczny jest na pograniczu niskiego a średniego. Taki posiłek zawiera białko pochodzące z fasoli i z mięsa. Fasola jest bogata też w błonnik i węglowodany. Tłuszcz pochodzi z mięsa i śmietany. Jeśli ograniczasz tłuszcz zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny. Pamiętaj o zahartowaniu!

Wartości odżywcze zupy fasolowej ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (330g)
Energia (kalorie)
166.11 kcal
548.18 kcal
Białko
10.04 g
33.14 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (330g)
Tłuszcz
7.53 g
24.85 g
Tłuszcze nasycone
3.42 g
11.27 g
Tłuszcze nienasycone
4.12 g
13.58 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
2.53 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę fasolową ze śmietaną

Na 100g
Na porcję (330g)
Witamina B6
0.24 mg
0.78 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, cukier.
czytaj dalej
Witamina C
7.08 mg
23.36 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
1.06 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.41 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Niacyna
1.83 mg
6.03 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, cukier.
czytaj dalej
Foliany
14.82 µg (mcg)
48.90 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę fasolową ze śmietaną

Na 100g
Na porcję (330g)
Sód
37.57 mg
123.98 mg
Potas
275.27 mg
908.39 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Wapń
20.24 mg
66.79 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Fosfor
94.71 mg
312.55 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, cukier.
czytaj dalej
Magnez
17.07 mg
56.33 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche, cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.81 mg
2.66 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cynk
1.15 mg
3.78 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.25 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy fasolowej ze śmietaną 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie fasolowej ze śmietaną

Lista alergenów dla zupy fasolowej ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, ocet spirytusowy.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania zupy fasolowej ze śmietaną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
fasola biała jaś nasiona suche
200 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
60 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Cukier
6 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Śmietana 18%
25 g
1 łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Liczba porcji:
Razem
45.70
Łączny koszt
19.67
Jak oceniasz przepis na zupę fasolową ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób