Przepis na zupę fasolową ze śmietaną krok po kroku
- Fasola biała jaś nasiona suche 200 g
- Marchewka 100 g
- Pietruszka 60 g
- Seler korzeniowy 50 g
- Por 100 g
- Ziemniaki późne 300 g
- Łopatka wieprzowa 500 g
- Cukier 6 g 1 łyżeczka
- Śmietana 18% 25 g 1 łyżka
Fasolę należy uprzednio zalać zimną wodą i zostawić na noc w lodówce do moczenia. Po około 10 godzinach wodę z moczenia fasoli trzeba odlać, a fasolę przepłukać pod wodą. Wsyp do garnka.
Do fasoli dodaj mięso pokrojone w dużą kostkę. Zalej wszystko wodą tak, by było około 4 cm wody ponad składniki, wstaw do gotowania i gotuj pierwsze 15 minut bez przykrycia. Po tym czasie można przykryć.
W tym czasie obierz warzywa. Gdy fasola i mięso zacznie być miękka dodaj do zupy warzywa pokrojone w dużą kostkę. Gotuj wszystko około 30 minut do miękkości warzyw i mięsa.
Gdy wszystko będzie miękkie wyłącz ogień. Śmietanę umieść w misce, dodawaj stopniowo gorący wywar i zahartuj śmietanę. Dodaj zahartowaną śmietanę do nie gotującej się już zupy. Dodaj też 2 łyżki octu, cukier oraz przypraw do smaku.
Gotową zupę nakładaj do miseczki i podawaj z pieczywem.
Często zadawane pytania
-
Ribollita
-
Zupa fasolowa z makaronem
-
Zupa krem z fasolki szparagowej
-
Staropolska zupa fasolowa
-
Zupa fasolowa na żeberkach
-
Zupa fasolkowa
-
Zupa fasolowa tradycyjna
-
Zupa z czerwonej fasoli
-
Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym
-
Zupa z żółtej fasolki szparagowej
-
Zupa z fasolką szparagową
-
Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej
-
Lobio po ormiańsku
-
Zupa fasolowa

(liczba kalorii)
Zupa fasolowa ze śmietaną - cechy przepisu
Więcej o zupie fasolowej ze śmietaną
Prosty przepis na dobrą zupę fasolową zabielaną śmietaną. Klasyczna grochówka gotowana na łopatce na ziemniakach to pyszny posiłek na zimny dzień. Z pieczywem jest idealna. Ugotowanie zupy nie jest trudne. Jest jednak czasochłonne. Warto jednak przeznaczyć czas na ugotowanie zupy fasolowej, ponieważ jest przepyszna. Bardzo sycąca i rozgrzewająca. Nie używa się tu boczku ani kiełbasy, ale smak jest znakomity. Najlepiej smakuje oczywiście gdy jest gorąca, a jako dodatek podaje się pieczywo.
Łopatka wieprzowa może być zamieniona na inne mięso. Super sprawdziłaby się w tej roli karkówka. Można także zupę zrobić z użyciem żeberek świeżych albo wędzonych. Boczek wieprzowy jest równie dobrym produktem do tej zupy. Mógłby być on zarówno świeży jak i wędzony. Mięso drobiowe w każdej postaci także nada się, by zrobić dobry wywar na zupę. Mięso drobiowe gotuje się szybciej niż pozostałe mięsa.
Fasola w postaci suchych nasion musi być wcześniej moczona. W tym celu przełóż ją do miski i wlej wodę. Zostaw tak fasolę w lodówce na około 10 godzin. Gdy ten czasu płynie fasolę odcedź. Wypłukaj ją w świeżej wodzie. Gotowanie fasoli należy przeprowadzać w wodzie świeżej. Woda z moczenia nie będzie dobra, by ugotować zupę. Znajdują się w niej substancje, które mogą w nadmiarze powodować przykre objawy dla organizmu. Moczenie fasoli jest o tyle istotne, że fasola także się szybciej ugotuje. Można skorzystać z fasoli z puszki. Jeśli jej używasz wystarczy, że dodasz ją około 20 minut przed skończeniem gotowania zupy. Konserwową fasolę opłucz pod wodą. Ważne jest, by gotując fasolę przez pierwsze 10-15 minut nie używać przykrywki. Po tym czasie można już gotować z przykrywką.
Przepis nie zawiera glutenu. Do zupy nie trzeba dodawać mąki, by ją zagęścić. Jest ona z reguły zagęszczona sporą ilością warzyw oraz fasoli. Indeks glikemiczny jest na pograniczu niskiego a średniego. Taki posiłek zawiera białko pochodzące z fasoli i z mięsa. Fasola jest bogata też w błonnik i węglowodany. Tłuszcz pochodzi z mięsa i śmietany. Jeśli ograniczasz tłuszcz zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny. Pamiętaj o zahartowaniu!
Wartości odżywcze zupy fasolowej ze śmietaną
Energia i białka
(330g)
Węglowodany w zupie fasolowej ze śmietaną
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy w przepisie na zupę fasolową ze śmietaną
(330g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę fasolową ze śmietaną
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie fasolowej ze śmietaną
Lista alergenów dla zupy fasolowej ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%