Zupa z fasolką szparagową

Opublikowano: 28.06.2021 r., 11:58 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa fasolkowa w misce
Zupa z fasolką szparagową
Zupa z zielonej fasolki szparagowej to jedno z wielu potraw, które chętnie robi się w okresie letnim. Fasolka szparagowa z ziemniakami, koperek i śmietanka - lekko i smacznie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
404 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą - 2 sztuki (500 g)
  • Fasolka szparagowa (500 g)
  • Marchewka (120 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Pietruszka (50 g)
  • Por (140 g)
  • Ziemniaki młode (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, koper, lubczyk
Sprzęt kuchenny
garnek, łyżka cedzakowa

Przepis na zupę z fasolką szparagową krok po kroku

Do garnka włożyć umyte mięso. Zalać 2,5 l wody i zagotować. Zebrać łyżką cedzakową szumowiny. Dodać obrane warzywa (z wyjątkiem ziemniaków i fasolki) oraz 4 ziarna angielskie, 5 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i pół łyżeczki lubczyku. Gotuj 60 minut na niewielkim ogniu.

W tym czasie fasolkę obierz z końcówek, umyj i pokrój na pół.

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę.

Po 60 minutach wyjmij mięso i warzywa (zostaw tylko marchewkę). Odcedź wywar na sicie. Wywar przelej do czystego garnka. Dodaj do niego mięso oddzielone od kości i pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj też ziemniaki i fasolkę. Gotuj kolejne 30 minut bez przykrycia. Warzywa mają być miękkie.

Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyłącz już gaz, dodaj śmietankę, przypraw do smaku i wymieszaj.

Gotową zupę podawaj ze świeżym koperkiem i pieczywem.

Jak oceniasz przepis na zupę z fasolką szparagową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat zupy z fasolką szparagową

Zupa z zielonej fasolki szparagowej to jedno z wielu potraw, które chętnie robi się w okresie letnim. Fasolka szparagowa z ziemniakami, koperek i śmietanka - lekko i smacznie. Jest to dobra zupa, warto spróbować jak nadejdzie czas na fasolkę szparagową. Smaczna zupa z zielonej fasolki i dodatek pieczywa jest wyśmienitym posiłkiem kojarzącym się z wiosennymi smakami. Wykonanie zupy jest proste, wymaga jednak trochę czasu na ugotowanie mięsa. Koniecznie podawaj z pysznym pieczywem – przypomnij sobie smaki zup, które kiedyś gotowały babcie.

Jeśli nie masz akurat świeżej fasolki szparagowej, a jedynie mrożoną to nic nie szkodzi. Również mrożony produkt będzie dobrze się sprawdzał w zupie. Fasolka szparagowa świeża musi mieć usunięte końcówki, których się nie jada. Może to być żmudna praca, więc by przyspieszyć tę czynność od razu obcinaj końcówki z kilku sztuk. Gotową fasolkę przekrój na pół lub na kawałki, które będą odpowiadały Tobie i domownikom. Zbyt długie jej strączki są niewygodne do jedzenia.

Mięso z udka kurczaka może być wymienione na inne. Można również połączyć różne rodzaje mięsa. Odpowiednie rodzaje mięsa to mięso z podudzia, skrzydełek lub ud kurczaka albo indyka. Można dodać skrzydło lub inne ulubione. Drób ma to do siebie, że gotuje się zdecydowanie szybciej niż mięso wieprzowe lub wołowe.

Przepis jest zdrowy i warty polecenia każdemu. By odchudzić przepis i zmniejszyć kaloryczność potrawy dodaj zamiast śmietanki jogurt naturalny. By jogurt naturalny się nie zważył konieczne jest to, by jogurt zahartować. Ponadto, dodając jogurt nie gotuj już zupy. Rób to jak już zupa będzie gotowa. W miseczce umieść jogurt i zalej go niewielką ilością zupy. Wymieszaj trzepaczką do jajek, dokładnie by nie powstały grudki. Jest to ważne, by wszystko było dobrze wymieszane, a w zupie nie pływały grudki z jogurtu. Powtarzaj parę razy tę czynność, aż jogurt z zupą będą bardzo ciepłe. Dodaj wtedy całość do zupy i dobrze wymieszaj. Śmietanka jest kremowa. Gdy z niej korzystasz dodaj ją także dopiero gdy palnik jest już wyłączony. Jej nie trzeba jednak już hartować.

Alergeny w zupie z fasolką szparagową

Lista alergenów dla zupy z fasolką szparagową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupy z fasolką szparagową

na 100g gotowej potrawy

Lekki przepis, który jest fajny i zdrowy. Źródło białka i węglowodanów oraz tłuszczu. Nie zawiera zbyt dużej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
101.03
404.10
Białko (g)
5.49
21.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.04
36.16
Węglowodany przyswajalne (g)
7.33
29.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
6.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
4.98
19.93
Tłuszcze nasycone (g)
2.36
9.46
Tłuszcze nienasycone (g)
2.62
10.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.70
6.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
3.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.72
94.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
71.08
284.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
1.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.43
41.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
1.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.14
28.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.75
6.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.53
66.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
653.42
2613.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
34.74
138.94
Potas (mg)
264.97
1059.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.42
101.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
74.57
298.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.82
83.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
3.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.57
2.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z fasolką szparagową 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z fasolką szparagową

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
500 g
2 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Fasolka szparagowa
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Marchewka
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Por
140 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Ziemniaki młode
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
36.00