Zupa porowa z pulpecikami

Opublikowano: 17.09.2023 r., 18:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Porowa zupa z pulpecikami
Zupa porowa z pulpecikami
Zupa porowa z pulpecikami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe, które możesz podać całej rodzinie. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
462 kcal
Kcal w porcji
430 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Por - 2 sztuki (400 g)
  • Masło (30 g)
  • Serek topiony śmietankowy - 3 opakowania (300 g)
  • Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
  • Mięso mielone z kurczaka (500 g)
  • Bułka tarta (30 g)
  • Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na zupę porową z pulpecikami krok po kroku

Pora umyj i drobno pokrój.

W garnku roztop masło i duś w nim pora na małej mocy palnika.

Gdy por zmięknie zalej go bulionem, dodaj pokrojone w kostkę serki topione i gotuj przez około 15 minut.

Do miski włóż mięso, dodaj do niego bułkę tartą, wybij jajko oraz wlej mleko.

Składniki na klopsiki dokładnie wyrabiaj ręką. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wyrabiaj.

Z masy mięsnej formuj małe pulpeciki przy pomocy zwilżonych dłoni.

Pulpeciki włóż do zupy i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut.

Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Gotowe danie podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zupę porową z pulpecikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,3% osób

Więcej informacji na temat zupy porowej z pulpecikami

Zupa porowa z pulpecikami i z serkiem topionym to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa serowo-porowa z klopsikami z mięsa mielonego świetnie sprawdzi się podczas imprez okolicznościowych. Przepis na zupę porową z pulpecikami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: por, masło, serek topiony, bulion warzywny, mięso mielone z kurczaka, bułka tarta, mleko, jajko, sól oraz pieprz.

A jak zrobić zupę porową z pulpecikami? W garnku roztop masło i duś w nim pora na małej mocy palnika. Gdy por zmięknie, zalej go bulionem, dodaj pokrojone w kostkę serki topione i gotuj przez około 15 minut. Do miski włóż mięso, dodaj do niego bułkę tartą, wybij jajko oraz wlej mleko. Składniki na klopsiki dokładnie wyrabiaj ręką. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wyrabiaj. Z masy mięsnej formuj małe pulpeciki przy pomocy zwilżonych dłoni. Pulpeciki włóż do zupy i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Por jest warzywem niskokalorycznym i stanowi doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Por stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, niektórych witamin z grupy B. Por jest tak, że doskonałym źródłem składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, potas, sód oraz cynk. Por stanowi dobre źródło związku o nazwie allicyna. Związek ten po uszkodzeniu tkanek pora uwalnia charakterystyczny, drażniący zapach. Dodatkowo allicyna ma korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Podsumowując: zupa porowa z pulpecikami świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Por, który stanowi główny składnik zupy, stanowi doskonałe źródło składników odżywczych. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie porowej z pulpecikami

Lista alergenów dla zupy porowej z pulpecikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • serek topiony śmietankowy
    • Mleko 2%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupy porowej z pulpecikami

na 100g gotowej potrawy

Zupa porowa z pulpecikami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Por jest warzywem ciężkostrawny, dlatego nie jest wskazany dla osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kcal)
107.59
462.64
Białko (g)
6.00
25.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany (g)
4.68
20.11
Węglowodany przyswajalne (g)
4.29
18.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
1.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz (g)
7.38
31.72
Tłuszcze nasycone (g)
4.36
18.73
Tłuszcze nienasycone (g)
3.02
12.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.38
10.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
2.74
Cholesterol (mg)
44.71
192.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A (µg (mcg))
78.76
338.69
Witamina B6 (mg)
0.18
0.76
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
1.05
Witamina C (mg)
2.34
10.06
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.78
Brak danych dla: mięso mielone z kurczaka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
1.75
Retinol (µg (mcg))
59.04
253.89
Tiamina (mg)
0.06
0.27
Ryboflawina (mg)
0.12
0.51
Niacyna (mg)
1.61
6.94
Foliany (µg (mcg))
16.36
70.36
Beta karoten (µg (mcg))
225.60
970.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód (mg)
194.42
836.00
Potas (mg)
189.46
814.67
Wapń (mg)
34.33
147.63
Fosfor (mg)
73.97
318.05
Magnez (mg)
12.68
54.51
Żelazo (mg)
0.86
3.68
Cynk (mg)
0.52
2.22
Miedź (mg)
0.05
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy porowej z pulpecikami 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy porowej z pulpecikami

Koszt składników
77.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
400 g
2 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.33
Za 400 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Serek topiony śmietankowy
300 g
3 opakowania
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 3
8.77
Za 300 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
77.70