Zupa porowa z pulpecikami
- Por - 2 sztuki (400 g)
- Masło (30 g)
- Serek topiony śmietankowy - 3 opakowania (300 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Mięso mielone z kurczaka (500 g)
- Bułka tarta (30 g)
- Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na zupę porową z pulpecikami krok po kroku
Pora umyj i drobno pokrój.
W garnku roztop masło i duś w nim pora na małej mocy palnika.
Gdy por zmięknie zalej go bulionem, dodaj pokrojone w kostkę serki topione i gotuj przez około 15 minut.
Do miski włóż mięso, dodaj do niego bułkę tartą, wybij jajko oraz wlej mleko.
Składniki na klopsiki dokładnie wyrabiaj ręką. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wyrabiaj.
Z masy mięsnej formuj małe pulpeciki przy pomocy zwilżonych dłoni.
Pulpeciki włóż do zupy i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut.
Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat zupy porowej z pulpecikami
Zupa porowa z pulpecikami i z serkiem topionym to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa serowo-porowa z klopsikami z mięsa mielonego świetnie sprawdzi się podczas imprez okolicznościowych. Przepis na zupę porową z pulpecikami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: por, masło, serek topiony, bulion warzywny, mięso mielone z kurczaka, bułka tarta, mleko, jajko, sól oraz pieprz.
A jak zrobić zupę porową z pulpecikami? W garnku roztop masło i duś w nim pora na małej mocy palnika. Gdy por zmięknie, zalej go bulionem, dodaj pokrojone w kostkę serki topione i gotuj przez około 15 minut. Do miski włóż mięso, dodaj do niego bułkę tartą, wybij jajko oraz wlej mleko. Składniki na klopsiki dokładnie wyrabiaj ręką. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wyrabiaj. Z masy mięsnej formuj małe pulpeciki przy pomocy zwilżonych dłoni. Pulpeciki włóż do zupy i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Por jest warzywem niskokalorycznym i stanowi doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Por stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, niektórych witamin z grupy B. Por jest tak, że doskonałym źródłem składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, potas, sód oraz cynk. Por stanowi dobre źródło związku o nazwie allicyna. Związek ten po uszkodzeniu tkanek pora uwalnia charakterystyczny, drażniący zapach. Dodatkowo allicyna ma korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Podsumowując: zupa porowa z pulpecikami świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Por, który stanowi główny składnik zupy, stanowi doskonałe źródło składników odżywczych. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w zupie porowej z pulpecikami
Lista alergenów dla zupy porowej z pulpecikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- serek topiony śmietankowy
- Mleko 2%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zupy porowej z pulpecikami
Zupa porowa z pulpecikami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Por jest warzywem ciężkostrawny, dlatego nie jest wskazany dla osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Energia i białka
(430g)
Węglowodany
(430g)
Tłuszcze
(430g)
Witaminy
(430g)
Składniki mineralne
(430g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.