Zupa pieczarkowa z pulpetami

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa pieczarkowa z pulpetami
Zupa pieczarkowa z pulpetami
Zupa pieczarkowa z pulpetami jest kremowa, ale także niezwykle sycąca. Wspaniale sprawdzi się na szybki posiłek dla całej rodziny. Jest też niezwykle odżywcza.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 45 min
249 kcal
Kcal w porcji
336 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Pieczarki (400 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Mięso mielone z kurczaka (300 g)
  • Makaron bezjajeczny (200 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, mielony czosnek, przyprawa do mięsa mielonego
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na zupę pieczarkową z pulpetami krok po kroku

Do i miski przełóż mięso, dodaj jajko i przyprawę do mięsa mielonego. Całość wymieszaj i wyrób w rękach małe kotleciki.

W garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę.

Pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię, podsmaż, a następnie zalej całość bulionem.

Do bulionu dodaj delikatnie pulpeciki. Całość gotuj przez 30 minut.

W osobnym garnku ugotuj makaron do miękkości. Odcedź i ostudź go.

Do zupy wlej śmietankę i dopraw ją do smaku.

Gotową zupę podawaj z makaronem.

Jak oceniasz przepis na zupę pieczarkową z pulpetami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat zupy pieczarkowej z pulpetami

Zupa pieczarkowa z pulpetami jest kremowa, ale także niezwykle sycąca. Wspaniale sprawdzi się na szybki posiłek dla całej rodziny. Jest też niezwykle odżywcza, gdyż podawana jest z pulpetami mięsnymi. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a dzięki kremowej formule rozpieszcza kubki smakowe i nie potrzebuje wielu dodatków. Zupa wspaniale komponuje się z grzankami, ale równie dobrze można ją zjadać bez niczego. Ma w sobie mnóstwo pysznych i miękkich pieczarek.

Przepis na zupę pieczarkową z pulpetami to doskonały pomysł na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, ale również na kolację. Jest pyszna, szybka i łatwa, a przy tym również dobra dla zdrowia. To pyszna opcja, która sprawdzi się na co dzień, ale również od święta. Danie jest sycące, odżywcze i naprawdę wspaniałe. Pulpety, które dodaje się do zupy, najlepiej robić z mięsa mielonego, które ma odpowiednią konsystencję. Najlepiej sprawdzi się kawałek bardzo drobno zmielony, który sprawi, że całość będzie łatwiejsza w formowaniu i nie będzie się rozpadać. W tym przepisie proponowane jest mięso z kurczaka, które jest niezwykle delikatne, a przy tym zawiera sporo białka. To opcja bardzo zdrowa i idealna na każdej diecie.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować zupę pieczarkową z pulpetami, to ten prosty przepis będzie idealną inspiracją. Stworzysz z niej zupę, która jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Najlepiej smakuje z makaronem, ale ze względu na dodatek mięsa można ją również podawać bez dodatków. Zupa z przepisu jest niezwykle aromatyczna i wyróżnia się idealną kompozycją smakową. Do zupy nie trzeba dodawać zbyt dużej ilości przypraw, gdyż to grzyby nadają jej wyrazistego smaku. Grzyby, choć bardzo często niedoceniane, są naprawdę wartościowe. Dostarczają składników mineralnych, które ciężko jest znaleźć w innym pożywieniu. Warto, by stanowiły dość sporą część diety, dzięki temu korzystnie wpłyną na organizm. Dodatkowo wpływają one niezwykle korzystnie na aromat całego dania, dlatego ich dodatek sprawi, że całość będzie na pewno bardzo smakowitą opcją.

Alergeny w zupie pieczarkowej z pulpetami

Lista alergenów dla zupy pieczarkowej z pulpetami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa mielonego

Wartości odżywcze zupy pieczarkowej z pulpetami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(336g)
Energia (kcal)
74.27
249.54
Białko (g)
3.88
13.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(336g)
Węglowodany (g)
7.05
23.69
Węglowodany przyswajalne (g)
6.60
22.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
1.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(336g)
Tłuszcz (g)
3.53
11.85
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
7.71
Tłuszcze nienasycone (g)
1.23
4.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.90
3.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
1.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.17
57.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(336g)
Witamina A (µg (mcg))
9.94
33.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.81
2.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.15
Brak danych dla: mięso mielone z kurczaka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.14
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.27
10.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.35
4.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.63
18.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
61.82
207.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(336g)
Sód (mg)
175.67
590.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
140.67
472.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.19
20.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
53.39
179.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.78
29.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
1.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.39
1.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pieczarkowej z pulpetami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pieczarkowej z pulpetami

Koszt składników
96.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Mięso mielone z kurczaka
300 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 300 g
Makaron bezjajeczny
200 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
96.00