Zupa pieczarkowa z pulpetami
- Pieczarki (400 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Mięso mielone z kurczaka (300 g)
- Makaron bezjajeczny (200 g)
- Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Cebula (100 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na zupę pieczarkową z pulpetami krok po kroku
Do i miski przełóż mięso, dodaj jajko i przyprawę do mięsa mielonego. Całość wymieszaj i wyrób w rękach małe kotleciki.
W garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę.
Pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię, podsmaż, a następnie zalej całość bulionem.
Do bulionu dodaj delikatnie pulpeciki. Całość gotuj przez 30 minut.
W osobnym garnku ugotuj makaron do miękkości. Odcedź i ostudź go.
Do zupy wlej śmietankę i dopraw ją do smaku.
Gotową zupę podawaj z makaronem.
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa grzybowa
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa gulaszowa z pieczarkami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Zupa z pulpetami
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa pieczarkowa na rosole
-
Tradycyjna zupa pieczarkowa
-
Szybka zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa fit
-
Zupa pieczarkowa z klopsikami
-
Zupa pieczarkowa
Więcej informacji na temat zupy pieczarkowej z pulpetami
Zupa pieczarkowa z pulpetami jest kremowa, ale także niezwykle sycąca. Wspaniale sprawdzi się na szybki posiłek dla całej rodziny. Jest też niezwykle odżywcza, gdyż podawana jest z pulpetami mięsnymi. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a dzięki kremowej formule rozpieszcza kubki smakowe i nie potrzebuje wielu dodatków. Zupa wspaniale komponuje się z grzankami, ale równie dobrze można ją zjadać bez niczego. Ma w sobie mnóstwo pysznych i miękkich pieczarek.
Przepis na zupę pieczarkową z pulpetami to doskonały pomysł na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, ale również na kolację. Jest pyszna, szybka i łatwa, a przy tym również dobra dla zdrowia. To pyszna opcja, która sprawdzi się na co dzień, ale również od święta. Danie jest sycące, odżywcze i naprawdę wspaniałe. Pulpety, które dodaje się do zupy, najlepiej robić z mięsa mielonego, które ma odpowiednią konsystencję. Najlepiej sprawdzi się kawałek bardzo drobno zmielony, który sprawi, że całość będzie łatwiejsza w formowaniu i nie będzie się rozpadać. W tym przepisie proponowane jest mięso z kurczaka, które jest niezwykle delikatne, a przy tym zawiera sporo białka. To opcja bardzo zdrowa i idealna na każdej diecie.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować zupę pieczarkową z pulpetami, to ten prosty przepis będzie idealną inspiracją. Stworzysz z niej zupę, która jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Najlepiej smakuje z makaronem, ale ze względu na dodatek mięsa można ją również podawać bez dodatków. Zupa z przepisu jest niezwykle aromatyczna i wyróżnia się idealną kompozycją smakową. Do zupy nie trzeba dodawać zbyt dużej ilości przypraw, gdyż to grzyby nadają jej wyrazistego smaku. Grzyby, choć bardzo często niedoceniane, są naprawdę wartościowe. Dostarczają składników mineralnych, które ciężko jest znaleźć w innym pożywieniu. Warto, by stanowiły dość sporą część diety, dzięki temu korzystnie wpłyną na organizm. Dodatkowo wpływają one niezwykle korzystnie na aromat całego dania, dlatego ich dodatek sprawi, że całość będzie na pewno bardzo smakowitą opcją.
Alergeny w zupie pieczarkowej z pulpetami
Lista alergenów dla zupy pieczarkowej z pulpetami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa mielonego
Wartości odżywcze zupy pieczarkowej z pulpetami
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(336g)
Węglowodany
(336g)
Tłuszcze
(336g)
Witaminy
(336g)
Składniki mineralne
(336g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.