Zupa koperkowa z jajkiem

Opublikowano: 31.03.2023 r., 16:54 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa koperkowa z jajkiem podana na białym talerzu
Zupa koperkowa z jajkiem
Zupa koperkowa z jajkiem to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Ta pyszna, pożywna, szybka w przygotowaniu zupa to idealne rozwiązanie na pierwsze danie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
162 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Bulion warzywny (1200 ml)
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Koperek - pęczek (30 g)
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę koperkową z jajkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupki.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.

Do garnka wlej bulion i doprowadź go do wrzenia.

Dodaj ziemniaki i gotuj całość przez 15 minut.

W tym czasie posiekaj koperek i szczypiorek.

Dodaj do zupy. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Do śmietany dodaj dwie łyżki bulionu i dobrze ją zahartuj, po czym dodaj do zupy.

Wymieszaj i podawaj zupę z przekrojonym na pół jajkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę koperkową z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy koperkowej z jajkiem

Zupa koperkowa z jajkiem to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Ta pyszna, pożywna, szybka w przygotowaniu zupa to idealne rozwiązanie na pierwsze danie na obiad.

Przepis na zupę koperkową z jajkiem na twardo wykonasz zaledwie w kilka chwil. Na początku jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupki. Jeśli nie wiesz, jak ugotować jajka na twardo, to wystarczy, że wrzucisz je do gotującej się wody na 8 minut, by były gotowe. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion i doprowadź go do wrzenia. Dodaj ziemniaki i gotuj całość przez 15 minut. W tym czasie posiekaj koperek i szczypiorek. Dodaj do zupy. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i cukrem. Do śmietany dodaj dwie łyżki bulionu i dobrze ją zahartuj, po czym dodaj do zupy. Wymieszaj i podawaj zupę z przekrojonym na pół jajkiem. Mam nadzieję, że wiesz już, jak zrobić zupę koperkową by była najlepsza.

Zupa koperkowa cieszy się szczególnym powodzeniem latem, gdy w każdym przydomowym ogródku można spotkać świeży, pachnący koper ogrodowy. Oprócz pięknego zapachu koperek jest również nie bez znaczenia dla zdrowia. Wskazuje się, że koperek powinien być przyjacielem szczególnie osób, które borykają się z problemami trawiennymi. Szczególnie z niestrawnością, wzdęciami, gazami, zatwardzeniem czy zgagą. Oprócz tego doceniany jest za duże bogactwo w witaminę C czy fitoskładniki. Taki świeży koperek świetnie sprawdzi się nie tylko w zupie koperkowej, ale również jako dodatek do kanapek, surówek, sałatek, past czy twarożków. Warto wzbogacać dania takim niepozornym dodatkiem, by jak najwięcej wartości odżywczych wyciągnąć ze spożywanych posiłków.

Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań jak nasz przepis na faszerowane jajka na święta.

Szczypiorek to roślina bogata w wartości odżywcze. Jej walory smakowe znane były już w średniowieczu. Wtedy nie wiedziano za to, że to świetne źródło witaminy K, witaminy C oraz witaminy A. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na wzmocnienie kości, układu odpornościowego czy układu nerwowego.

Sami widzicie, że ta smaczna zupa będzie nie tylko pyszna, ale również dobra dla Waszego zdrowia.

Alergeny w zupie koperkowej z jajkiem

Lista alergenów dla zupy koperkowej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy koperkowej z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Wskazuje się, że koperek powinien być przyjacielem szczególnie osób, które borykają się z problemami trawiennymi. Szczególnie z niestrawnością, wzdęciami, gazami, zatwardzeniem czy zgagą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
54.18
162.54
Białko (g)
2.18
6.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.19
15.56
Węglowodany przyswajalne (g)
4.65
13.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
1.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.83
8.50
Tłuszcze nasycone (g)
1.74
5.22
Tłuszcze nienasycone (g)
1.09
3.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.81
2.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.84
Cholesterol (mg)
43.25
129.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
41.22
123.67
Witamina B6 (mg)
0.10
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.33
Witamina C (mg)
6.43
19.30
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.61
Witamina E (mg)
0.14
0.43
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.44
82.31
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Ryboflawina (mg)
0.09
0.26
Niacyna (mg)
0.35
1.05
Foliany (µg (mcg))
11.60
34.80
Beta karoten (µg (mcg))
82.15
246.44
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
183.61
550.83
Potas (mg)
146.53
439.59
Wapń (mg)
22.97
68.92
Fosfor (mg)
43.28
129.85
Magnez (mg)
9.06
27.19
Żelazo (mg)
0.51
1.52
Cynk (mg)
0.26
0.79
Miedź (mg)
0.04
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy koperkowej z jajkiem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy koperkowej z jajkiem

Koszt składników
44.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1200 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
25.71
Za 1200 ml
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koperek
30 g
pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Szczypiorek
15 g
1/2 pęczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koszt składników
44.20