Klasyczna zupa koperkowa

Opublikowano: 05.06.2023 r., 9:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa koperkowa w głębokim talerzu
Klasyczna zupa koperkowa
Klasyczna zupa koperkowa to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jest bardzo aromatyczna, a przy tym wykonasz ją w kilka minut z prostych składników.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 30 min
243 kcal
Kcal w porcji
403 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (375 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (70 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (60 ml)
  • Koperek (60 g)
  • Cebula (100 g)
  • Makaron w kształcie ryżu (45 g)
  • Bulion warzywny (720 ml)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na klasyczną zupę koperkową krok po kroku

W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.

Obierz marchewki, pietruszkę i seler i dołóż do cebuli. Dodaj do warzyw zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Smaż przez 5 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pozostałych warzyw. Smaż przez 3 minuty. Po tym czasie zalej warzywa bulionem.

Gotuj warzywa przez 20 minut, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj do zupy posiekany drobno koperek.

Odrobinę zupy zmieszaj w osobnej miseczce z jogurtem, tak by nie było grudek.

Całość wlej do garnka z zupą i zamieszaj.

Jak oceniasz przepis na klasyczną zupę koperkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klasycznej zupy koperkowej

Klasyczna zupa koperkowa to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jest bardzo aromatyczna, a przy tym wykonasz ją w kilka minut z prostych składników.

Przepis na klasyczną zupę koperkową to smaczna opcja na szybki posiłek. Zupę podaje się zwykle z ziemniakami, jeśli za nimi nie przepadasz, możesz wymienić je na ryż lub kaszę. Jeśli chcesz wykonać ją bardzo szybko najlepiej postawić na opcję na bulionie. Gotowe buliony warzywne, czy drobiowe bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Pamiętaj, by wybierać te o jak najmniejszej zawartości soli, także glutaminianu sodu, oraz konserwantów. Dzięki temu zadbasz o wysoką jakość w ekspresowym tempie. Jeśli masz więcej czasu, możesz również ugotować ją na rosole. Sprawdzi się również ten, który został z poprzedniego dnia. Zupa na wywarze ma zwykle większy aromat. Jest naprawdę łatwa, a dzięki ziemniakom staje się bardzo sycąca, więc świetnie nada się na obiad lub jako dobra kolacja. Całość dopełnia świeży, drobno posiekany koperek. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować zupę koperkową, by była pyszna, jednak całość nie zabrała zbyt dużo czasu, to jest to przepis idealnie dla ciebie. W zaledwie kilka chwil przygotujesz tą niezwykle smaczną potrawę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić klasyczną zupę koperkową, by była pyszna i dobra dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis to najlepsza opcja dla Ciebie. Zupa zawsze się udaje i choć jest naprawdę łatwa, to zaskakuje przepysznym smakiem. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować obiad, który spodoba się nie tylko dorosłym, ale też najmłodszym, ta zupa to strzał w dziesiątkę. Lekka, o delikatnym smaku, jednak syci na długo. Ta szybka zupa jest również bardzo fit. Zamiast śmietany zawiera jogurt naturalny, który jest świetnym źródłem białka. Będzie cudownym wyborem na diecie redukcyjnej, wegetariańskiej, czy bezglutenowej. To najlepsza zupa dla osób na diecie lekkostrawnej. Ze względu na zamianę śmietany na lekki jogurt nie będzie nadwyrężać układu pokarmowego. W dodatku jest pyszna i pięknie się prezentuje. Jest to też dobra opcja dla tych, którzy chcą jeść więcej warzyw, jednak nie wiedzą, jak wkomponować je w swoje menu.

Alergeny w klasycznej zupie koperkowej

Lista alergenów dla klasycznej zupy koperkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron w kształcie ryżu

Wartości odżywcze klasycznej zupy koperkowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy wiele niezbędnych witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(403g)
Energia (kcal)
60.53
243.93
Białko (g)
1.66
6.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(403g)
Węglowodany (g)
9.21
37.12
Węglowodany przyswajalne (g)
8.00
32.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
4.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(403g)
Tłuszcz (g)
2.05
8.27
Tłuszcze nasycone (g)
0.23
0.92
Tłuszcze nienasycone (g)
1.83
7.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.28
5.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
2.20
Cholesterol (mg)
0.22
0.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(403g)
Witamina A (µg (mcg))
66.43
267.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.45
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.76
39.34
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.18
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.52
2.10
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.04
60.61
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
513.07
2067.68
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(403g)
Sód (mg)
145.86
587.80
Potas (mg)
195.66
788.53
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.09
93.05
Fosfor (mg)
33.49
134.97
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.63
50.91
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
2.34
Cynk (mg)
0.22
0.88
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznej zupy koperkowej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klasycznej zupy koperkowej

Koszt składników
64.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
375 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
70 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
60 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 60 ml
Koperek
60 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 60 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Makaron w kształcie ryżu
45 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 45 g
Bulion warzywny
720 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
15.43
Za 720 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
64.20