Zupa koperkowa z pulpetami
- Bulion drobiowy - 10 szklanek (2500 g)
- Kasza manna - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Mięso mielone z kurczaka (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 3 średnie pęczki (100 g)
Przepis na zupa koperkowa z pulpetami krok po kroku
Wlej bulion do garnka.
W misce umieść mięso mielone, dodaj kasze manną, wlej 60 ml śmietany kremówki, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie.
Formuj pulpety i umieść w wodzie.
Gotuj przez 15 minut.
W misce wymieszaj mąkę pszenną, 150 ml wody i sól.
Łyżką nakładaj kluski do zupy.
Gotuj przez 3-4 minuty.
Posiekaj koper i dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Wlej 200 ml śmietany i gotuj jeszcze 3 minuty.
Zupę wlej do głębokich talerzy.
Więcej informacji na temat zupy koperkowej z pulpetami
Zupa koperkowa z pulpetami to bardzo dobry pomysł na bardzo aromatyczną zupę. Prosty przepis na pyszną zupę przygotować można z pomocą dzieci. Przepis na zupę koperkową z pulpetami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone drobiowe, kasza manna, bulion drobiowy, koper, śmietana kremówka, mąka pszenna, sól, pieprz.
Jak zrobić zupę koperkową z pulpetami? Wlej bulion do garnka. W misce umieść mięso mielone, dodaj kasze manną, wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie. Formuj pulpety i umieść w wodzie. Gotuj przez 15 minut. W misce wymieszaj mąkę pszenną, wodę i sól. Łyżką nakładaj kluski do zupy. Gotuj przez 3-4 minuty. Posiekaj koper i dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Wlej śmietanę i gotuj jeszcze 3 minuty. Zupę wlej do głębokich talerzy.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina odpowiada między innymi za transport glukozy do naszych tkanek. Bez niej nie jesteśmy w stanie wytwarzać energii potrzebnej do życia. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.
Podsumowując pyszna zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis można wykorzystać także jako zupę na bardziej wystawną okazję. Pulpety z mięsa mielonego wzbogacają zupę. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można przygotować także z ziemniakami zamiast klusek lanych.
Alergeny w zupie koperkowej z pulpetami
Lista alergenów dla zupy koperkowej z pulpetami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zupy koperkowej z pulpetami
Zupa koperkowa z pulpetami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera sporą ilość węglowodanów prostych, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.