Przepis na zupa koperkowa z pulpetami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Wlej bulion do garnka.

W misce umieść mięso mielone, dodaj kasze manną, wlej 60 ml śmietany kremówki, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie.

Formuj pulpety i umieść w wodzie.

Gotuj przez 15 minut.

W misce wymieszaj mąkę pszenną, 150 ml wody i sól.

Łyżką nakładaj kluski do zupy.

Gotuj przez 3-4 minuty.

Posiekaj koper i dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Wlej 200 ml śmietany i gotuj jeszcze 3 minuty.

Zupę wlej do głębokich talerzy.

Zupa koperkowa z pulpetami podana w białej miseczce.
Zupa koperkowa z pulpetami
Koszt przygotowania dania
70.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
167 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Zupa koperkowa z pulpetami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie koperkowej z pulpetami

Zupa koperkowa z pulpetami to bardzo dobry pomysł na bardzo aromatyczną zupę. Prosty przepis na pyszną zupę przygotować można z pomocą dzieci. Przepis na zupę koperkową z pulpetami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone drobiowe, kasza manna, bulion drobiowy, koper, śmietana kremówka, mąka pszenna, sól, pieprz.

Jak zrobić zupę koperkową z pulpetami? Wlej bulion do garnka. W misce umieść mięso mielone, dodaj kasze manną, wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie. Formuj pulpety i umieść w wodzie. Gotuj przez 15 minut. W misce wymieszaj mąkę pszenną, wodę i sól. Łyżką nakładaj kluski do zupy. Gotuj przez 3-4 minuty. Posiekaj koper i dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Wlej śmietanę i gotuj jeszcze 3 minuty. Zupę wlej do głębokich talerzy.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina odpowiada między innymi za transport glukozy do naszych tkanek. Bez niej nie jesteśmy w stanie wytwarzać energii potrzebnej do życia. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując pyszna zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis można wykorzystać także jako zupę na bardziej wystawną okazję. Pulpety z mięsa mielonego wzbogacają zupę. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można przygotować także z ziemniakami zamiast klusek lanych.

Wartości odżywcze zupy koperkowej z pulpetami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kalorie)
51.42 kcal
167.10 kcal
Białko
3.82 g
12.40 g

Węglowodany w zupie koperkowej z pulpetami

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany
6.16 g
20.02 g
Węglowodany przyswajalne
6.03 g
19.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.12 g
0.41 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz
1.31 g
4.26 g
Tłuszcze nasycone
0.62 g
2.02 g
Tłuszcze nienasycone
0.69 g
2.24 g
Tłuszcze jednonasycone
0.49 g
1.58 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.20 g
0.66 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
12.12 mg
39.40 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupa koperkowa z pulpetami

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A
11.88 µg (mcg)
38.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
2.62 mg
8.50 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.37 mg
Niacyna
1.36 mg
4.42 mg
Foliany
14.77 µg (mcg)
48.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupa koperkowa z pulpetami

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód
294.85 mg
958.25 mg
Potas
111.48 mg
362.30 mg
Wapń
11.65 mg
37.85 mg
Fosfor
36.74 mg
119.40 mg
Magnez
7.98 mg
25.93 mg
Żelazo
0.72 mg
2.33 mg
Cynk
0.34 mg
1.12 mg
Miedź
0.04 mg
0.14 mg
Mangan
0.11 mg
0.36 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy koperkowej z pulpetami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie koperkowej z pulpetami

Lista alergenów dla zupy koperkowej z pulpetami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania zupy koperkowej z pulpetami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2500 g
10 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 g
Kasza manna
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Mięso mielone z kurczaka
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
100 g
3 średnie pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 100 g
Koszt składników
81.00
Jak oceniasz przepis na zupa koperkowa z pulpetami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób