Zupa koperkowa z lanymi kluskami

Opublikowano: 26.06.2022 r., 9:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa koperkowa z kluskami.
Zupa koperkowa z lanymi kluskami
Zupa koperkowa z lanymi kluskami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na smaczną zupę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
120 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion drobiowy - 6 szklanek (1500 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 4 pęczki (120 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 - 3 płaskie łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Kasza manna - 2 płaskie łyżki (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupę koperkową z lanymi kluskami krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę do uzyskania złotego koloru.

Cebule wystudź i wymieszaj z kaszą manną, mąką oraz jajkiem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Bulion drobiowy zagotuj.

Łyżeczką kładź porcje ciasta z jajek i mąki na wrzący rosół.

Koper opłucz pod bieżącą wodą, posiekaj i dodaj do zupy.

Śmietanę wymieszaj w szklance z odrobiną rosołu i dodaj do zupy.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj.

Gotową zupę koperkową z kluskami lanymi podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zupę koperkową z lanymi kluskami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy koperkowej z lanymi kluskami

Zupa koperkowa z lanymi kluskami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na zupę koperkową z lanymi kluskami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wykonanie zupy niezbędne będą następujące składniki: bulion drobiowy, koper ogrodowy, cebula, jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy, kasza manna, śmietana 30%, sól i pieprz. Produkty spożywcze do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić zupę koperkową z lanymi kluskami? Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę do uzyskania złotego koloru. Cebule wystudź i wymieszaj z kaszą manną, mąką oraz jajkiem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Bulion drobiowy zagotuj. Łyżeczką kładź porcje ciasta z jajek i mąki na wrzący rosół. Koper opłucz pod bieżącą woda, posiekaj i dodaj do zupy. Śmietanę wymieszaj w szklance z odrobiną rosołu i dodaj do zupy. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj. Gotową zupę koperkowa z kluskami lanymi podawaj na ciepło.

Koper to doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nim między innymi wapń, żelazo, fosfor, witaminę C, witaminę E oraz niektóre witaminy z grupy B. Koper stanowi również źródło przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesu starzenia się skóry. Cebula jest warzywem niskokalorycznym. Stanowi ona źródło siarki, żelaza, potasu, magnezu, manganu, fluoru, wapnia, fosforu, witaminy A, C, E, niektórych witamin z grupy B, flawonoidów oraz glukokininy.

Podsumowując pyszna zupa koperkowa z kluskami lanymi świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa jest dobra bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Zupę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, jednak przed podaniem warto ją odgrzać.

Alergeny w zupie koperkowej z lanymi kluskami

Lista alergenów dla zupy koperkowej z lanymi kluskami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupy koperkowej z lanymi kluskami

na 100g gotowej potrawy

Zupa koperkowa z lanymi kluskami to doskonały pomysł na smaczny obiad. Zupa stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
50.06
120.14
Białko (g)
1.59
3.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
3.31
7.95
Węglowodany przyswajalne (g)
3.06
7.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
3.45
8.29
Tłuszcze nasycone (g)
2.27
5.45
Tłuszcze nienasycone (g)
1.18
2.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.84
2.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
0.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.91
28.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina B6 (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.35
34.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
290.43
697.03
Potas (mg)
73.75
176.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.91
45.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
17.34
41.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.98
14.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
1.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.18
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy koperkowej z lanymi kluskami 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy koperkowej z lanymi kluskami

Koszt składników
81.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1500 g
6 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Koperek ogrodowy świeży
120 g
4 pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 5
12.00
Za 120 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 550
30 g
3 płaskie łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Kasza manna
20 g
2 płaskie łyżki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Koszt składników
81.50