Zupa koperkowa z jajkiem
- Bulion warzywny (1200 ml)
- Ziemniaki późne (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Śmietana 18% (200 g)
- Koperek - pęczek (30 g)
- Szczypiorek - 1/2 pęczka (15 g)
Przepis na zupę koperkową z jajkiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupki.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Do garnka wlej bulion i doprowadź go do wrzenia.
Dodaj ziemniaki i gotuj całość przez 15 minut.
W tym czasie posiekaj koperek i szczypiorek.
Dodaj do zupy. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Do śmietany dodaj dwie łyżki bulionu i dobrze ją zahartuj, po czym dodaj do zupy.
Wymieszaj i podawaj zupę z przekrojonym na pół jajkiem.
Więcej informacji na temat zupy koperkowej z jajkiem
Zupa koperkowa z jajkiem to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Ta pyszna, pożywna, szybka w przygotowaniu zupa to idealne rozwiązanie na pierwsze danie na obiad.
Przepis na zupę koperkową z jajkiem na twardo wykonasz zaledwie w kilka chwil. Na początku jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupki. Jeśli nie wiesz, jak ugotować jajka na twardo, to wystarczy, że wrzucisz je do gotującej się wody na 8 minut, by były gotowe. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion i doprowadź go do wrzenia. Dodaj ziemniaki i gotuj całość przez 15 minut. W tym czasie posiekaj koperek i szczypiorek. Dodaj do zupy. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i cukrem. Do śmietany dodaj dwie łyżki bulionu i dobrze ją zahartuj, po czym dodaj do zupy. Wymieszaj i podawaj zupę z przekrojonym na pół jajkiem. Mam nadzieję, że wiesz już, jak zrobić zupę koperkową by była najlepsza.
Zupa koperkowa cieszy się szczególnym powodzeniem latem, gdy w każdym przydomowym ogródku można spotkać świeży, pachnący koper ogrodowy. Oprócz pięknego zapachu koperek jest również nie bez znaczenia dla zdrowia. Wskazuje się, że koperek powinien być przyjacielem szczególnie osób, które borykają się z problemami trawiennymi. Szczególnie z niestrawnością, wzdęciami, gazami, zatwardzeniem czy zgagą. Oprócz tego doceniany jest za duże bogactwo w witaminę C czy fitoskładniki. Taki świeży koperek świetnie sprawdzi się nie tylko w zupie koperkowej, ale również jako dodatek do kanapek, surówek, sałatek, past czy twarożków. Warto wzbogacać dania takim niepozornym dodatkiem, by jak najwięcej wartości odżywczych wyciągnąć ze spożywanych posiłków.
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań jak nasz przepis na faszerowane jajka na święta.
Szczypiorek to roślina bogata w wartości odżywcze. Jej walory smakowe znane były już w średniowieczu. Wtedy nie wiedziano za to, że to świetne źródło witaminy K, witaminy C oraz witaminy A. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na wzmocnienie kości, układu odpornościowego czy układu nerwowego.
Sami widzicie, że ta smaczna zupa będzie nie tylko pyszna, ale również dobra dla Waszego zdrowia.
Alergeny w zupie koperkowej z jajkiem
Lista alergenów dla zupy koperkowej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze zupy koperkowej z jajkiem
Wskazuje się, że koperek powinien być przyjacielem szczególnie osób, które borykają się z problemami trawiennymi. Szczególnie z niestrawnością, wzdęciami, gazami, zatwardzeniem czy zgagą.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.