Zupa jarzynowa z brukselką
- Por (80 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Marchewka (90 g)
- Ziemniaki późne (370 g)
- Brukselka (200 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Sok cytrynowy (15 ml)
Przepis na zupę jarzynową z brukselką krok po kroku
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekane pory i gotuj przez około 3 minuty, aż zmiękną. Dodaj obrane marchewki i pokrojony w kostkę seler i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.
Dodaj brukselkę i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej bulion, przykryj i gotuj przez około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą ugotowane.
Wlej śmietankę do miseczki i powoli dodaj trochę bulionu z zupy, aby zahartować śmietankę. Następnie wlej całość do garnka.
Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa wietnamska
-
Zupa koperkowa z ryżem
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa
Więcej informacji na temat zupy jarzynowej z brukselką
Zupa jarzynowa z brukselką to świetna opcja dl wszystkich miłośników zdrowych opcji. Całość jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę pełna dużej ilości witamin. To prawdziwa królowa wśród zup warzywnych, głównie ze względu na naprawdę duży dodatek różnych ziół i przypraw.
Przepis na zupę jarzynową z brukselką to wspaniała opcja na przygotowanie obiadu na bazie warzyw, który wspaniale syci i odżywia. Można ją podawać z ziemniakami, ale także ryżem czy makaronem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę jarzynową z brukselką, która będzie smaczna, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To wspaniała opcja, która pozwala nieco oczyścić lodówkę ze zbędnych produktów. Dlaczego? Gdyż do jej przygotowania można użyć wszystkich warzyw, które nieco straciły już świeżość, czy podwiędły. Jedynie te z pleśnią nie powinny się w niej znaleźć. Reszta jest jak najbardziej idealna.
To doskonały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Można do niego wykorzystać mrożone warzywa, dzięki czemu jej przygotowanie jest możliwe o każdej porze roku. Idealnie sprawdza się ze śmietaną lub jogurtem. Robi się ją z dodatkiem wielu warzyw, dzięki czemu ma niezwykle intensywny smak. Do zupy dodaje się sporo przypraw, to właśnie dzięki nim jest tak dobra, jednak w przypadku przygotowywania jej dla dzieci można niektóre z nich, zwłaszcza te pikantne pominąć. Zupa jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę łatwa. Do jej stworzenia przyda się tylko duży garnek. Jej gotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, gdyż warzywa najpierw lekko się podsmaża. Można to zrobić na maśle, jednak bardziej preferowaną opcją będzie użycie oliwy z oliwek, która jest zdrowsza i dostarcza więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspaniale działają na układ krwionośny i chronią go przed chorobami. Dzięki lekkiemu podsmażeniu warzywa są jędrne i nieco bardziej chrupiące. To dokonały sposób na to, by uczynić je nieco bardziej apetycznymi. Całość robi się w kilka minut i wystarczy do tego tylko duży garnek. Najlepiej od razu przygotować jej podwójną porcję ze względu na naprawdę wyjątkowy smak. Ta zupa warzywna wspaniale sprawdzi się na obiad. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób.
Alergeny w zupie jarzynowej z brukselką
Lista alergenów dla zupy jarzynowej z brukselką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy jarzynowej z brukselką
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(393g)
Węglowodany
(393g)
Tłuszcze
(393g)
Witaminy
(393g)
Składniki mineralne
(393g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.