Dania z brukselki

dania z brukselki

Brukselka to bardzo zdrowe, choć niezbyt często przyrządzane i jedzone warzywo. Ze względu na swój charakterystyczny smak i zapach często jest ona wymieniana jako jedno z najmniej lubianych i popularnych warzyw. Jednak jej wartość odżywcza i walory są tak wysokie, że po prostu szkoda z nich nie skorzystać, a jednocześnie możliwości jej podania jest bardzo wiele. Jeśli Ty również zastanawiasz się jak można smacznie, szybko i zdrowo przyrządzić brukselkę, nawet jeśli w tej chwili nie jesteś jej fanem/fanką koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Dowiesz się dlaczego warto jeść brukselkę i co pysznego możesz z niej zrobić.

Dania z brukselki - polecane przepisy

Dania z brukselki - pozostałe przepisy

Często zadawane pytania

Dania z brukselki - zbiór przepisów na dania z dodatkiem brukselki

Brukselka to ciekawe warzywo w kształcie małych, zielonych liściastych główek. Mimo tak małych rozmiarów jest ona naprawdę bardzo bogatym źródłem składników odżywczych.  Niestety jej smak i zapach są bardzo charakterystyczne przez co zdecydowanie nie jest ona wykorzystywana w kuchni zbyt często. Jednak jej niewątpliwą zaletą jest to, że można ją przygotować i podać na wiele różnych sposobów, wystarczy je wypróbować i znaleźć swój ulubiony. Brukselka to niezwykle zdrowe i uniwersalne warzywo, które naprawdę warto włączyć do swojej diety – Twoje zdrowie z pewnością Ci za to podziękuje.

Brukselka – charakterystyka, wartości odżywcze. Jak przyrządzić brukselkę?

Brukselka – krótki opis

Brukselka to warzywo zaliczane do rodziny roślin krzyżowych. Powstała w Belgii w wyniku skrzyżowania ze sobą jarmuży i kapusty głowiastej. Przyjmuje postać niewielkich, zielonych, liściastych główek, które na surowo są dość twarde i łykowate, zmienia się to jednak po ugotowaniu.

Historie upraw brukselki sięgają XVII wieku. Największe uprawy miały miejsce w Europie Zachodniej oraz Europie Północnej. Jej nazwa podchodzi od stolicy Belgii – Brukseli, ponieważ to tam cieszyła się największą popularnością.

Co ciekawe, na samym początku historii brukselki miała ona pełnić głównie funkcje dekoracyjną. Dopiero z czasem i rosnącą świadomością na temat jej wartości odżywczych, walorów zdrowotnych i możliwości wykorzystania znalazła również miejsce jako warzywo i roślina jadalna. Co raz częściej w książkach i portalach kulinarnych można znaleźć przepisy na pyszne potrawy z brukselką.

Wartość odżywcza brukselki. Czy brukselka jest zdrowa?

Brukselka to niskokaloryczne warzywo, a jednocześnie pełne witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych o szerokim, pozytywnym wpływie na funkcjonowanie całego organizmu. W 100 g brukselki znajduje się około 35-40 kilokalorii – to naprawdę niewiele.

Spośród wszystkich warzyw krzyżowych brukselka wyróżnia się stosunkowo wysoką zawartością białka. Dostarcza również błonnika pokarmowego, który jest niezwykle ważny dla prawidłowej pracy jelit i całego przewodu pokarmowego.

Brukselka jest fantastycznym źródłem witamin. Wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C, witaminy A, E, K oraz witamin z grupy B. Dostarcza również cynku, magnezu, potasu, selenu, wapnia oraz żelaza.

To nie koniec prozdrowotnych właściwości brukselki. Okazuje się, że jest ona źródłem tak zwanych glukozynolanów, czyli substancji bioaktywnych, które według niektórych badań mogą mieć działanie przeciwnowotworowe.

Brukselka a niedoczynność tarczycy

Brukselka, tak jak wszystkie warzywa krzyżowe, czyli również różne odmiany kapusty, brokuły, kalafiory, jarmuż zawiera związki goitrogenne, czyli tzw. substancje wolotwórcze. Ich negatywne działanie polega na wiązaniu jodu i utrudnianiu jego wchłaniania w organizmie. Dlatego u osób z niedoczynnością tarczycy, kiedy jod jest niezwykle ważnych składnikiem, substancje te są przeciwwskazane.

Nie oznacza to jednak, że trzeba radykalnie i całkowicie rezygnować z jedzenie brukselek i innych, wymienionych wcześniej warzyw krzyżowych. Podczas gotowania, pod wpływem wody, pary wodnej i wysokiej temperatury dochodzi do znacznego dezaktywowania związków goitrogennych. Dlatego w brukselka gotowana zawiera ich znacznie mniej niż surowe warzywa.

Z tego względu nie ma potrzeby rezygnowania z brukselki ani innych warzyw krzyżowych przez osoby z niedoczynnością tarczycy, jeśli warzywo to zostanie poddane odpowiedniej obróbce termicznej, na przykład gotowaniu w wodzie lub na parze.

Jak gotować brukselkę? Zastosowanie brukselki w kuchni, przepisy z brukselką

Mimo, że brukselka nadaje się do jedzenia na surowo, wiesz już, że najlepiej poddać ją obróbce termicznej, aby pozbyć się substancji goitrogennych. Gotowanie brukselki, czy to w wodzie, czy na parze trwa zaledwie kilka minut, więc nie jest to proces ani skomplikowany, ani czasochłonny.

Niektóre książki kucharskie sugerują dodatek mleka, odrobiny cukru lub cynamonu do wody, w której gotuje się brukselka. Ma to sprawić, że warzywo będzie pozbawiona charakterystycznego, gorzkiego posmaku.

Gotowanie to nie jest jedyny sposób na przygotowanie brukselki. Świetnie sprawdzi się również brukselka zapiekana, pieczona, duszona lub grillowana. Możesz podawać ją samodzielnie jako przekąskę, na przykład z masłem i bułką tartą. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dań głównych, sałatek, zup, czy puree warzywnych.

Smaczne i pyszne przepisy na dania z brukselki. Co zrobić z brukselką?

Gotowana brukselka z masłem i bułką tartą

Brukselka z masłem i bułką tartą to najszybszy i najprostszy przepis na brukselkę. Przygotujesz ją w ten sam sposób co zdecydowanie popularniejszą i częściej przygotowywaną fasolkę szparagową z masełkiem i tartą bułką.

Wystarczy, że brukselką umyjesz, ugotujesz w wodzie lub na parze, a w niewielkim rondelku rozpuścisz odrobinę masła i wymieszasz je z bułką tartą. Tak przygotowanym masłem polewasz ugotowaną brukselkę i gotowe!

Brukselka z masłem i bułką tartą świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań głównych, przekąska między posiłkami lub kolacja. Bułkę tartą możesz przygotować samodzielnie lub kupić już gotową, dla oszczędności czasu. To świetna propozycja również dla dzieci.

Zupa jarzynowa z brukselką

Kto nie jest fanem tradycyjnej, polskiej, domowej zupy jarzynowej? Zapewne ile rodzin tyle przepisów, jednak niewątpliwą jej zaletą jest to, że można przygotować ją z dowolnych, ulubionych warzyw. Dlaczego więc nie dodać do niej tak zdrowej brukselki?

Zupę jarzynową możesz przygotować na bazie bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego z dodatkiem ulubionych warzyw. Świetnie sprawdzi się marchewka, pietruszka, ziemniaki, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa i oczywiście brukselka.

Najczęściej zupę jarzynową zabiela się śmietaną, jednak jeśli zależy Ci na mniej kalorycznej wersji fit zastąp śmietanę jogurtem naturalnym lub chociaż wykorzystaj tą o najmniejszej możliwej procentowej zawartości tłuszczu.

Zupa jarzynowa z brukselką świetnie sprawdzi się jako danie na obiad lub kolację. Za jednym razem dobrze jest przygotować jej większą ilość dzięki czemu w kolejnych dniach można cieszyć się jej smakiem bez konieczności stania w kuchni.

Ryba z duszoną brukselką

Duszona brukselka to fantastyczny dodatek do pieczonej ryby. Jest delikatna w smaku i wręcz rozpływa się w ustach, a jednocześnie pięknie się prezentuje na talerzu. Rybę z duszoną brukselką możesz podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, w zależności od tego, który dodatek lubisz najbardziej.

Brukselkę możesz podać samodzielnie lub z niewielką ilością oliwy lub masła. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki możesz również doprawić ją ulubionymi przyprawami, na przykład mieloną słodką lub ostrą papryką.

Ryba z duszoną brukselką to pyszne, szybkie i zdrowe danie na obiad, idealne dla całej rodziny, również dla dzieci.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto