Zupa jarzynowa z brukselką

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa jarzynowa z brukselką podana w miseczce.
Zupa jarzynowa z brukselką
Zupa jarzynowa z brukselką to świetna opcja dl wszystkich miłośników zdrowych opcji. Całość jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę pełna dużej ilości witamin.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
113 kcal
Kcal w porcji
393 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Por (80 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Ziemniaki późne (370 g)
  • Brukselka (200 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Sok cytrynowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę jarzynową z brukselką krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekane pory i gotuj przez około 3 minuty, aż zmiękną. Dodaj obrane marchewki i pokrojony w kostkę seler i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.

Dodaj brukselkę i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej bulion, przykryj i gotuj przez około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą ugotowane.

Wlej śmietankę do miseczki i powoli dodaj trochę bulionu z zupy, aby zahartować śmietankę. Następnie wlej całość do garnka.

Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.

Jak oceniasz przepis na zupę jarzynową z brukselką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat zupy jarzynowej z brukselką

Zupa jarzynowa z brukselką to świetna opcja dl wszystkich miłośników zdrowych opcji. Całość jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę pełna dużej ilości witamin. To prawdziwa królowa wśród zup warzywnych, głównie ze względu na naprawdę duży dodatek różnych ziół i przypraw.

Przepis na zupę jarzynową z brukselką to wspaniała opcja na przygotowanie obiadu na bazie warzyw, który wspaniale syci i odżywia. Można ją podawać z ziemniakami, ale także ryżem czy makaronem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę jarzynową z brukselką, która będzie smaczna, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To wspaniała opcja, która pozwala nieco oczyścić lodówkę ze zbędnych produktów. Dlaczego? Gdyż do jej przygotowania można użyć wszystkich warzyw, które nieco straciły już świeżość, czy podwiędły. Jedynie te z pleśnią nie powinny się w niej znaleźć. Reszta jest jak najbardziej idealna.

To doskonały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Można do niego wykorzystać mrożone warzywa, dzięki czemu jej przygotowanie jest możliwe o każdej porze roku. Idealnie sprawdza się ze śmietaną lub jogurtem. Robi się ją z dodatkiem wielu warzyw, dzięki czemu ma niezwykle intensywny smak. Do zupy dodaje się sporo przypraw, to właśnie dzięki nim jest tak dobra, jednak w przypadku przygotowywania jej dla dzieci można niektóre z nich, zwłaszcza te pikantne pominąć. Zupa jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę łatwa. Do jej stworzenia przyda się tylko duży garnek. Jej gotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, gdyż warzywa najpierw lekko się podsmaża. Można to zrobić na maśle, jednak bardziej preferowaną opcją będzie użycie oliwy z oliwek, która jest zdrowsza i dostarcza więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspaniale działają na układ krwionośny i chronią go przed chorobami. Dzięki lekkiemu podsmażeniu warzywa są jędrne i nieco bardziej chrupiące. To dokonały sposób na to, by uczynić je nieco bardziej apetycznymi. Całość robi się w kilka minut i wystarczy do tego tylko duży garnek. Najlepiej od razu przygotować jej podwójną porcję ze względu na naprawdę wyjątkowy smak. Ta zupa warzywna wspaniale sprawdzi się na obiad. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób.

Alergeny w zupie jarzynowej z brukselką

Lista alergenów dla zupy jarzynowej z brukselką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy jarzynowej z brukselką

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(393g)
Energia (kcal)
28.92
113.65
Białko (g)
0.88
3.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(393g)
Węglowodany (g)
5.10
20.03
Węglowodany przyswajalne (g)
4.21
16.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
3.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(393g)
Tłuszcz (g)
0.75
2.94
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.45
Tłuszcze nienasycone (g)
0.63
2.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.43
1.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.80
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(393g)
Witamina A (µg (mcg))
46.34
182.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.54
45.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.14
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
1.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.92
46.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
469.00
1843.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(393g)
Sód (mg)
197.56
776.42
Potas (mg)
140.55
552.36
Wapń (mg)
12.17
47.83
Fosfor (mg)
20.18
79.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.06
31.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
1.47
Cynk (mg)
0.12
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy jarzynowej z brukselką 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy jarzynowej z brukselką

Koszt składników
78.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
80 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Seler naciowy
90 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Ziemniaki późne
370 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.48
Za 370 g
Brukselka
200 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Sok cytrynowy
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Koszt składników
78.50