Zupa francuska
- Cebula - 10 dużych sztuk (900 g)
- Masło (30 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Wino białe wytrawne - 1 szklanka (250 ml)
- Bulion wołowy - 4 szklanki (1000 ml)
- Bagietka francuska (90 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Ser gruyère (150 g)
Przepis na zupę francuską krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w piórka o grubości około 2 mm.
W garnku roztop masło i dodaj do niego oliwę z oliwek.
Do garnka dodaj cebulę i smaż ją na średniej mocy palnika przez około 25 minut. Cebulę przemieszaj od czasu do czasu, powinna się ona skarmelizować.
Po tym czasie zwiększ moc palnika i do garnka wlej wino białe. Składniki dokładnie wymieszaj (w razie potrzeby delikatnie zeskrob przypalenia z dnia garnka) i gotuj przez 3 minuty.
Następnie do cebuli dodaj wrzący bulion wołowy, zmniejsz moc palnika i gotuj zupę pod przykryciem przez około 25 minut.
Zupę dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Bagietkę pokrój na kromki i piecz ją w piekarniku nagrzanym do 220°C do zarumienienia.
Upieczone bagietki natrzyj z dwóch stron ząbkiem czosnku.
Zupę przelej do małych miseczek żaroodpornych, na wierzch ułóż grzanki i posyp je tartym serem gruyère.
Zupę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 5 min, aż ser się roztopi.
Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat zupy francuskiej
Zupa francuska to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa cebulowa z grzankami świetnie sprawdzi się również jako ciepłe danie podane podczas wielu uroczystości. Sprawdzony przepis na zupę francuską jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, masło, oliwa z oliwek, białe wino wytrawne, bulion wołowy, bagietka francuska, czosnek, ser gruyère, sól oraz pieprz.
A jak zrobić zupę francuską? W garnku roztop masło i dodaj do niego oliwę z oliwek. Do garnka dodaj cebulę i smaż ją na średniej mocy palnika przez około 25 minut. Po tym czasie zwiększ moc palnika i do garnka wlej wino białe. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez 3 minuty. Następnie do cebuli dodaj wrzący bulion wołowy, zmniejsz moc palnika i gotuj zupę pod przykryciem przez około 25 minut. Zupę dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Bagietkę pokrój na kromki i piecz ją w piekarniku nagrzanym do 220°C do zarumienienia. Upieczone bagietki natrzyj z dwóch stron ząbkiem czosnku. Zupę przelej do małych miseczek żaroodpornych, na wierzch ułóż grzanki i posyp je tartym serem gruyère. Zupę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 5 min, aż ser się roztopi.
Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.
Podsumowując pyszna zupa cebulowa to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Przepis na francuską zupę cebulową jest bardzo prosty, dlatego wykonasz ją bez większego doświadczenia kulinarnego.
Alergeny w zupie francuskiej
Lista alergenów dla zupy francuskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- ser gruyère
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
Wartości odżywcze zupy francuskiej
Zupa francuska to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Cebula wykorzystana do przygotowania tradycyjnej zupy francuskiej stanowi bogactwo składników odżywczych.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.