Zupa francuska

Opublikowano: 22.10.2023 r., 16:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekane francuskie zupy w naczyniach
Zupa francuska
Francuska zupa cebulowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupę zapieka się z dodatkiem grzanek oraz sera. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
310 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cebula - 10 dużych sztuk (900 g)
  • Masło (30 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Wino białe wytrawne - 1 szklanka (250 ml)
  • Bulion wołowy - 4 szklanki (1000 ml)
  • Bagietka francuska (90 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Ser gruyère (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, kratka piekarnikowa, miseczka żaroodporna

Przepis na zupę francuską krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w piórka o grubości około 2 mm.

W garnku roztop masło i dodaj do niego oliwę z oliwek.

Do garnka dodaj cebulę i smaż ją na średniej mocy palnika przez około 25 minut. Cebulę przemieszaj od czasu do czasu, powinna się ona skarmelizować.

Po tym czasie zwiększ moc palnika i do garnka wlej wino białe. Składniki dokładnie wymieszaj (w razie potrzeby delikatnie zeskrob przypalenia z dnia garnka) i gotuj przez 3 minuty.

Następnie do cebuli dodaj wrzący bulion wołowy, zmniejsz moc palnika i gotuj zupę pod przykryciem przez około 25 minut.

Zupę dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Bagietkę pokrój na kromki i piecz ją w piekarniku nagrzanym do 220°C do zarumienienia.

Upieczone bagietki natrzyj z dwóch stron ząbkiem czosnku.

Zupę przelej do małych miseczek żaroodpornych, na wierzch ułóż grzanki i posyp je tartym serem gruyère.

Zupę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 5 min, aż ser się roztopi.

Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na zupę francuską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 68,0% osób

Więcej informacji na temat zupy francuskiej

Zupa francuska to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa cebulowa z grzankami świetnie sprawdzi się również jako ciepłe danie podane podczas wielu uroczystości. Sprawdzony przepis na zupę francuską jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, masło, oliwa z oliwek, białe wino wytrawne, bulion wołowy, bagietka francuska, czosnek, ser gruyère, sól oraz pieprz.

A jak zrobić zupę francuską? W garnku roztop masło i dodaj do niego oliwę z oliwek. Do garnka dodaj cebulę i smaż ją na średniej mocy palnika przez około 25 minut. Po tym czasie zwiększ moc palnika i do garnka wlej wino białe. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez 3 minuty. Następnie do cebuli dodaj wrzący bulion wołowy, zmniejsz moc palnika i gotuj zupę pod przykryciem przez około 25 minut. Zupę dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Bagietkę pokrój na kromki i piecz ją w piekarniku nagrzanym do 220°C do zarumienienia. Upieczone bagietki natrzyj z dwóch stron ząbkiem czosnku. Zupę przelej do małych miseczek żaroodpornych, na wierzch ułóż grzanki i posyp je tartym serem gruyère. Zupę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 5 min, aż ser się roztopi.

Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.

Podsumowując pyszna zupa cebulowa to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Przepis na francuską zupę cebulową jest bardzo prosty, dlatego wykonasz ją bez większego doświadczenia kulinarnego.

Alergeny w zupie francuskiej

Lista alergenów dla zupy francuskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • ser gruyère
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska

Wartości odżywcze zupy francuskiej

na 100g gotowej potrawy

Zupa francuska to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Cebula wykorzystana do przygotowania tradycyjnej zupy francuskiej stanowi bogactwo składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
77.65
310.62
Białko (g)
3.13
12.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
5.72
22.88
Węglowodany przyswajalne (g)
5.01
20.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
2.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
4.01
16.05
Tłuszcze nasycone (g)
2.19
8.75
Tłuszcze nienasycone (g)
1.82
7.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.55
6.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
1.09
Cholesterol (mg)
9.39
37.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
25.02
100.07
Witamina B6 (mg)
0.06
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.40
Witamina C (mg)
2.79
11.15
Brak danych dla: ser gruyère.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.15
Witamina E (mg)
0.18
0.71
Retinol (µg (mcg))
24.67
98.70
Tiamina (mg)
0.05
0.20
Ryboflawina (mg)
0.05
0.22
Niacyna (mg)
0.56
2.24
Foliany (µg (mcg))
13.10
52.39
Beta karoten (µg (mcg))
4.34
17.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
220.28
881.12
Potas (mg)
89.58
358.34
Wapń (mg)
76.39
305.56
Fosfor (mg)
59.42
237.69
Magnez (mg)
8.98
35.93
Żelazo (mg)
0.34
1.35
Cynk (mg)
0.36
1.42
Miedź (mg)
0.02
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy francuskiej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy francuskiej

Koszt składników
107.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
900 g
10 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 900 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Wino białe wytrawne
250 ml
1 szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 ml
Bulion wołowy
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Bagietka francuska
90 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 90 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Ser gruyère
150 g
23.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
17.25
Za 150 g
Koszt składników
107.00