Zrazy zawijane

Opublikowano: 26.06.2022 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zrazy zawijane w sosie podane na talerzu z dodatkiem klusek i ogórków kiszonych.
Zrazy zawijane
Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem to wspaniały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na to pyszne danie.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 45 min
476 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Musztarda 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Ogórek kiszony 3 średnie sztuki (200 g)
  • Cebula 2 małe sztuki (200 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia głęboka

Przepis na zrazy zawijane krok po kroku

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowy, pokrój na pięć plastrów i rozbij je na cienkie płaty.

Każdy płat oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem.

Ogórki kiszone boczek pokój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Następnie jedną stronę mięsa posmaruj musztardą, połóż na niej cebulę, boczek oraz ogórka.

Roladki zwiń i wbij w nie wykałaczki, aby się nie otworzyły.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim roladki z każdej strony.

Gdy roladki będą już zarumienione, zalej je dwoma szklankami wody, zawartość patelni duś pod przykryciem przez około 45 minut.

Gotowe roladki wyciągnij, a z pozostałej wody przygotuj sos.

Mąkę wymieszaj z pięcioma łyżkami zimnej wody, następnie do mąki dodaj odrobinę gorącego wywaru sosu, wymieszaj i wlej na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotowe zrazy podawaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na zrazy zawijane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat zrazów zawijanych

Zrazy zawijane ze schabu z ogórkiem i boczkiem to doskonały pomysł na pyszne domowe danie, które możesz podać jako dodatek mięsny na obiad. Zrazy wieprzowe w sosie własnym doskonale smakują dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek ze świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na zrazy zawijane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy bez kości, musztarda, ogórek kiszony, cebula, boczek wędzony bez kości, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól oraz pieprz.

Jak zrobić najlepsze zrazy zawijane? Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowy, pokrój na pięć plastrów i rozbij je na cienkie płaty. Każdy płat oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem. Ogórki kiszone boczek pokój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie jedną stronę mięsa posmaruj musztardą, połóż na niej cebulę, boczek oraz ogórka. Roladki zwiń i wbij w nie wykałaczki, aby się nie otworzyły. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim roladki z każdej strony. Gdy roladki będą już zarumienione, zalej je dwoma szklankami wody, zawartość patelni duś pod przykryciem przez około 45 minut. Gotowe roladki wyciągnij, a z pozostałej wody przygotuj sos. Mąkę wymieszaj z pięcioma łyżkami zimnej wody, następnie do mąki dodaj odrobinę gorącego wywaru sosu, wymieszaj i wlej na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe zrazy podawaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.

Cebula jest warzywem niskokalorycznym. Stanowi ona źródło siarki, żelaza, potasu, magnezu, manganu, fluoru, wapnia, fosforu, witaminy A, C, E, niektórych witamin z grupy B, flawonoidów oraz glukokininy. Znajdziemy w niej spore ilości witaminy C, która wspomaga działanie naszego układu odpornościowego. Wysoka zawartość potasu w cebuli pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz spożywanie tego składnika w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując prosty przepis na smaczne zrazy zawijane świetnie sprawdzi się jako dodatek mięsny do dania obiadowego. Zrazy w sosie własnym doskonale smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek.

Alergeny w zrazach zawijanych

Lista alergenów dla zrazów zawijanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze zrazów zawijanych

na 100g gotowej potrawy

Zrazy zawijane z dodatkiem ogórka to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe. Zrazy stanowią doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
173.35
476.71
Białko (g)
14.68
40.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
4.31
11.86
Węglowodany przyswajalne (g)
3.69
10.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
1.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
10.48
28.81
Tłuszcze nasycone (g)
3.47
9.54
Tłuszcze nienasycone (g)
7.01
19.27
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.09
13.99
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.92
5.27
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.41
116.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
3.75
10.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.42
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.48
4.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.14
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.89
5.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.41
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.09
14.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.51
20.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.20
41.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
484.64
1332.76
Potas (mg)
266.19
732.03
Wapń (mg)
10.71
29.45
Fosfor (mg)
163.82
450.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.15
55.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
1.76
Cynk (mg)
1.16
3.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów zawijanych 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zrazów zawijanych

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Musztarda
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Ogórek kiszony
200 g
3 średnie sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Cebula
200 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
48.00