Przepis na zrazy z dzika krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, jałowiec
To będzie niezbędne
patelnia duża, tłuczek do mięsa, wykałaczki

Grzyby opłucz, włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości, na małym ogniu. Odcedź i drobno posiekaj.

Cebulę drobno posiekaj i dodaj do grzybów.

Mięso pokrój na osobne kotlety i rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą i nakładaj porcje grzybów z cebulą.

Zawiń zrazy i zepnij je specjalną nitką lub wykałaczką.

Zrazy obsmażaj na patelni z niewielką ilością tłuszczu z każdej strony.

Podlej bulionem i gotuj na małym ogniu do miękkości, aż będą całkowicie ugotowane.

zrazy
zrazy z dzika
Koszt przygotowania dania
59.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
237 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Zrazy z dzika - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zrazach z dzika

Zrazy to jedno z najbardziej popularnych dań obiadowych w tradycyjnej polskiej. Z pewnością wielu osobom kojarzą się z domem rodzinnym, babcinymi obiadami, czy szkolną stołówką. Najczęściej przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, nic nie stoi jednak na przeszkodzie ku temu, aby przygotować bardziej oryginalne zrazy z dzika. To świetny pomysł na danie główne, który sprawdzi się zarówno na uroczyste okazje, jak i również na obiad w weekend. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zrazy z dzika, które będą smaczne i dobre na każdą okazję koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją. Mimo że jest on dość czasochłonny, efekt zdecydowanie jest tego wart. Sam przepis na zrazy z dzika nie jest skomplikowane ani nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Najlepiej zacząć od przygotowania mięsa farszu. Możesz wykorzystać zarówno suszone, jak i również świeże grzyby (na przykład pieczarki, borowiki, czy podgrzybki). Wystarczy drobno je posiekać i wymieszać z drobno pokrojoną, podsmażoną na patelni cebulką. Dodatkowo możesz dodać ogórki kiszone, częstym dodatkiem są również plastry boczku. Nie bój się eksperymentować w kuchni, farsz do zrazów z dzika możesz przygotować także ze świeżych warzyw, czy sera, możesz śmiało wykorzystać wszystkie swoje ulubione składniki. Rozbite tłuczkiem kawałki ze schabu wystarczy posmarować musztardą, nałożyć wybrane dodatki i szczelnie zawinąć, zawiązując nitką lub przekuwając wykałaczkami, tak się nie rozpadły. Przygotowana w ten sposób faszerowana dziczyzna jest gotowa do obsmażenia i duszenia na patelni. Do duszenia najlepiej wykorzystać bulion wołowy, zrazy można też podlać dodatkowo czerwonym winem. Zamiast dusić, obsmażone zrazy można też upiec w piekarniku – w obu wersjach będą bardzo smaczne. Zawijane, faszerowane musztardą, pieczarkami i cebulką zrazy z dzika to naprawdę pyszne danie. Najlepsze są podawane w sosie z leśnym grzybów oraz z kaszą. Pamiętaj, aby do obiadu zawsze dodać warzywa — do zrazów z dzika świetnie pasuje surówka z czerwonej lub białej kapusty, czy gotowane buraczki. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak przygotować najlepsze zrazy z dzika.

Wartości odżywcze zrazów z dzika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
98.94 kcal
237.45 kcal
Białko
15.32 g
36.78 g

Węglowodany w zrazach z dzika

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
3.14 g
7.53 g
Węglowodany przyswajalne
1.80 g
4.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.34 g
3.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
2.38 g
5.70 g
Tłuszcze nasycone
1.03 g
2.46 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.17 g
2.80 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.85 g
2.05 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.31 g
0.75 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zrazy z dzika

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A
0.22 µg (mcg)
0.52 µg (mcg)
Witamina C
0.82 mg
1.96 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.27 mg
0.64 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.19 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
2.75 mg
6.60 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zrazy z dzika

Na 100g
Na porcję
(240g)
Wapń
14.57 mg
34.97 mg
Fosfor
88.44 mg
212.26 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów z dzika 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zrazach z dzika

Lista alergenów dla zrazów z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania zrazów z dzika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab z dzika
600 g
45.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
45.00
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone grzyby
30 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 30 g
Bulion wołowy
150 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 ml
Musztarda
50 g
10 łyżeczek
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Koszt składników
79.00
Jak oceniasz przepis na zrazy z dzika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób