Zrazy z dzika

Opublikowano: 06.11.2022 r., 21:53 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zrazy
Zrazy z dzika
Poznaj przepis na pyszne zrazy z dzika z grzybowym farszem.
Przygotowanie 60 min
237 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab z dzika (600 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Suszone grzyby (30 g)
  • Bulion wołowy (150 ml)
  • Musztarda 10 łyżeczek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, jałowiec
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tłuczek do mięsa, wykałaczki

Przepis na zrazy z dzika krok po kroku

Grzyby opłucz, włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości, na małym ogniu. Odcedź i drobno posiekaj.

Cebulę drobno posiekaj i dodaj do grzybów.

Mięso pokrój na osobne kotlety i rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą i nakładaj porcje grzybów z cebulą.

Zawiń zrazy i zepnij je specjalną nitką lub wykałaczką.

Zrazy obsmażaj na patelni z niewielką ilością tłuszczu z każdej strony.

Podlej bulionem i gotuj na małym ogniu do miękkości, aż będą całkowicie ugotowane.

Jak oceniasz przepis na zrazy z dzika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat zrazów z dzika

Zrazy to jedno z najbardziej popularnych dań obiadowych w tradycyjnej polskiej. Z pewnością wielu osobom kojarzą się z domem rodzinnym, babcinymi obiadami, czy szkolną stołówką. Najczęściej przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, nic nie stoi jednak na przeszkodzie ku temu, aby przygotować bardziej oryginalne zrazy z dzika. To świetny pomysł na danie główne, który sprawdzi się zarówno na uroczyste okazje, jak i również na obiad w weekend. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zrazy z dzika, które będą smaczne i dobre na każdą okazję koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją. Mimo że jest on dość czasochłonny, efekt zdecydowanie jest tego wart. Sam przepis na zrazy z dzika nie jest skomplikowane ani nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Najlepiej zacząć od przygotowania mięsa farszu. Możesz wykorzystać zarówno suszone, jak i również świeże grzyby (na przykład pieczarki, borowiki, czy podgrzybki). Wystarczy drobno je posiekać i wymieszać z drobno pokrojoną, podsmażoną na patelni cebulką. Dodatkowo możesz dodać ogórki kiszone, częstym dodatkiem są również plastry boczku. Nie bój się eksperymentować w kuchni, farsz do zrazów z dzika możesz przygotować także ze świeżych warzyw, czy sera, możesz śmiało wykorzystać wszystkie swoje ulubione składniki. Rozbite tłuczkiem kawałki ze schabu wystarczy posmarować musztardą, nałożyć wybrane dodatki i szczelnie zawinąć, zawiązując nitką lub przekuwając wykałaczkami, tak się nie rozpadły. Przygotowana w ten sposób faszerowana dziczyzna jest gotowa do obsmażenia i duszenia na patelni. Do duszenia najlepiej wykorzystać bulion wołowy, zrazy można też podlać dodatkowo czerwonym winem. Zamiast dusić, obsmażone zrazy można też upiec w piekarniku – w obu wersjach będą bardzo smaczne. Zawijane, faszerowane musztardą, pieczarkami i cebulką zrazy z dzika to naprawdę pyszne danie. Najlepsze są podawane w sosie z leśnym grzybów oraz z kaszą. Pamiętaj, aby do obiadu zawsze dodać warzywa — do zrazów z dzika świetnie pasuje surówka z czerwonej lub białej kapusty, czy gotowane buraczki. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak przygotować najlepsze zrazy z dzika.

Alergeny w zrazach z dzika

Lista alergenów dla zrazów z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze zrazów z dzika

na 100g gotowej potrawy

Połączenie tłustego mięsa z musztardą, cebulą i grzybami jest dość ciężkostrawne, dlatego u osób z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego np. zgagą, czy refluksem mogą powodować ich nasilenie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
98.94
237.45
Białko (g)
15.32
36.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
3.14
7.53
Węglowodany przyswajalne (g)
1.80
4.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
3.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
2.38
5.70
Tłuszcze nasycone (g)
1.21
2.90
Tłuszcze nienasycone (g)
1.17
2.80
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
2.05
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
0.75
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
0.22
0.52
Witamina C (mg)
0.82
1.96
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.27
0.64
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.75
6.60
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Wapń (mg)
14.57
34.97
Fosfor (mg)
88.44
212.26
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów z dzika 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zrazów z dzika

Koszt składników
79.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab z dzika
600 g
45.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
45.00
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone grzyby
30 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 30 g
Bulion wołowy
150 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 ml
Musztarda
50 g
10 łyżeczek
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Koszt składników
79.00