Zrazy z karkówki

Opublikowano: 14.09.2021 r., 21:47 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
mięsne zrazy z ziemniakami i surówką
Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki to przepyszny obiad dla całej rodziny. Soczyste, delikatne mięso podawane z aromatycznym, dobrze przyprawionym farszem z pieczarek, ogórków kiszonych i musztardy to świetne połączenie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
379 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Karkówka wieprzowa (400 g)
  • Pieczarki 20 sztuk (400 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Musztarda 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, wykałaczki

Przepis na zrazy z karkówki krok po kroku

Mięso rozbij na cienkie plastry za pomocą tłuczka i dopraw.

Cebulkę drobno posiekaj, pieczarki obierz i pokrój i podsmażaj na patelni na oliwie.

Każdy plaster posmaruj musztardą i nałóż posiekaną cebulkę z pieczarkami i pokrojonego ogórka kiszonego.

Roladki zawiń i zwiąż nitką lub zepnij wykałaczkami.

Na patelni rozgrzej oliwę i kilka minut obsmażaj zrazy z każdej strony.

Następnie umieść w naczyniu żaroopornym, przykryj folią i piecz ok. 20-30 minut.

Jak oceniasz przepis na zrazy z karkówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat zrazów z karkówki

Zrazy z karkówki to jednej z najbardziej popularnych dań obiadowych w polskiej kuchni. Zapewne większości z nas kojarzą się z domem rodzinnym, wspólnym grillowanie, babcinymi obiadami, czy szkolną stołówką. Przepis na zrazy z karkówki to pomysł na obiad w tygodniu bez większej okazji, ale sprawdzi się również na święta. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zrazy z karkówki, które będą smaczne i dobre koniecznie poznaj nasz przepis. Co prawda jest on dość czasochłonny, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart, a wbrew pozorom całe przygotowanie wcale nie jest bardzo skomplikowane, ani nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Najlepiej zacznij od przygotowania mięsa - wystarczy robić je tłuczkiem do mięs i doprawić. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie farszu. Najlepszy farsz powstaje z podsmażonych z cebulką pieczarek, drobno pokrojonych ogórków kiszonych i musztardy. Jednak nie bój się eksperymentować w kuchni, nadzienie do zrazów z karkówki wieprzowej możesz przygotować ze świeżych warzyw, czy sera. Nie istnieją żadne ograniczenia co do dodatków i możesz wykorzystać wszystkie swoje ulubione składniki. Rozbite tłuczkiem kotlety wystarczy posmarować musztardą, ułożyć wybrane dodatki i szczelnie zawinąć, zawiązując nitką lub przekuwając wykałaczkami, aby się nie rozpadły. Przygotowane w ten sposób zrazy wystarczy obsmażyć z każdej strony na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok. 40 minut - po upieczeniu są pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne. Zawijane, faszerowane pieczarkami, cebulką i ogórkami kiszonymi zrazy z karkówki wieprzowej są naprawdę pyszne, świetnie smakują zarówno w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków, jak i różnych rodzajów kaszy czy kopytek lub klusek śląskich. Pamiętaj, aby do obiadu zawsze dodać warzywa - do zrazów z karkówki świetnie pasuje surówka z czerwonej lub białej kapusty, gotowane buraczki, lub marchewka z groszkiem. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak przygotować najlepsze zrazy.

Alergeny w zrazach z karkówki

Lista alergenów dla zrazów z karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze zrazów z karkówki

na 100g gotowej potrawy

Farsz składający się z pieczarek, cebuli i czosnku, u osób u których występuje refluks lub zgaga, może powodować nasilenie tych dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
118.70
379.83
Białko (g)
12.31
39.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
2.50
7.99
Węglowodany przyswajalne (g)
1.77
5.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
2.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
6.70
21.44
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
6.42
Tłuszcze nienasycone (g)
4.69
15.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.74
11.97
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
3.04
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.33
90.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
0.54
1.73
Witamina B6 (mg)
0.21
0.67
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
1.31
Witamina C (mg)
1.66
5.31
Witamina D (µg (mcg))
0.43
1.36
Witamina E (mg)
0.58
1.87
Retinol (µg (mcg))
0.42
1.33
Tiamina (mg)
0.29
0.94
Ryboflawina (mg)
0.29
0.92
Niacyna (mg)
3.69
11.80
Foliany (µg (mcg))
10.95
35.03
Beta karoten (µg (mcg))
1.07
3.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
64.44
206.20
Potas (mg)
292.84
937.10
Wapń (mg)
11.05
35.37
Fosfor (mg)
145.56
465.80
Magnez (mg)
14.62
46.80
Żelazo (mg)
0.72
2.31
Cynk (mg)
1.56
5.00
Miedź (mg)
0.19
0.61
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów z karkówki 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zrazów z karkówki

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Karkówka wieprzowa
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Pieczarki
400 g
20 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
30 g
3 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Koszt składników
42.00