Przepis na zrazy wołowe zawijane krok po kroku
- Udziec wołowy 600 g
- Musztarda 90 g 6 łyżek
- Boczek wędzony bez kości 120 g 6 plastrów
- Ogórek kiszony 120 g 2 sztuki
- Papryka czerwona 120 g
- Cebula 300 g 2 sztuki
Mięso umyj, osusz i pokrój na 56 podobnej wielkości plastrów.
Plastry mięsa przypraw przyprawą do wołowiny, solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką.
Rozbij mięso tłuczkiem na cienkie kotlety.
Każdego kotleta posmaruj musztardą, a na środek połóż plaster boczku, cebuli oraz kawałek ogórka i papryki.
Zwiń kotlety z roladki i zepnij wykałaczkami.
Przełóż mięso na dużą patelnię, dodaj pokrojoną resztę cebuli, podlej wodą i duś do miękkości.
Powstający sos dopraw, w razie potrzeby podlewaj wodą, całość duś ok. 1,5 godziny.

(liczba kalorii)
Zrazy wołowe zawijane - cechy przepisu
Więcej o Zrazach wołowych zawijanych
Zrazy wołowe zawijane to wspomnienie z dzieciństwa. Na każdej rodzinnej uroczystości czy podczas Świąt, babcia serwowała zrazy w sosie nadziewane ogórkiem. Podawała je najczęściej z kluskami śląskimi, ewentualnie ziemniakami oraz kapustą modrą. Jest to idealny pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny. Nie jest to co prawda dietetyczny przepis, ale starałam się do maksymalnie odchudzić poprzez niedodawanie tłuszczu do smażenia. Zdecydowanie lepiej jest dusić z dodatkiem wody.
Do przygotowania zrazów wybieram mięso z wołowego udźca. Co prawda długo się gotuje, ale z tej części można wykroić naprawdę duże kotlety.
Jak zrobić zrazy wołowe zawijane? Poniżej przedstawię swój sprawdzony przepis, który pojawia się w domu podczas ważnych uroczystości. Najpopularniejsze są roladki z ogórkiem w środku, ale warto je trochę urozmaicić.
Przepis na zrazy wołowe zawijane w wielu kuchniach pozostaje niezmienny od pokoleń. Mięso kroimy w grube plastry, następnie zbite tłuczkiem kotlety smarujemy musztardą, do środka dodajemy duży plaster wędzonego boczku albo dobrej jakości wędlinę, kawałek ogórka, kawałek papryki i cebulę. Niektórzy związują zrazy nitką, inni radzą sobie wykałaczkami, by mięso pozostało w kształcie idealnej roladki. Jest to konieczne, inaczej podczas duszenia zrazy rozwijają się i cały farsz może wydostać się na zewnątrz. Roladki dusimy w dużym garnku pod przykryciem z dodatkiem wody. Do powstającego sosu dodajemy przyprawę do wołowiny (taką, która nie zawiera glutaminianu sodu), liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz w razie konieczności sól. Zrazy, aby były miękkie, powinny się gotować ok. 1,5 godziny. Powstały sos, można zaprawić śmietaną oraz zagęścić mąką.
Jako dziecko nie znosiłam zrazów, a szczególnie zawartej w środku zawartości. Mój opór malał z wiekiem i z przyjemnością oraz nostalgią wracam do przepisu. Choć coraz rzadziej udaje mi się kupić wołowinę dobrej jakości, taką, jakiej smak zapamiętałam.
Mam nadzieję, że pomysł na te roladki przypadł Ci do gustu.
Wartości odżywcze Zrazów wołowych zawijanych
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w zrazach wołowych zawijanych
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na zrazy wołowe zawijane
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na zrazy wołowe zawijane
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Zrazach wołowych zawijanych
Lista alergenów dla Zrazów wołowych zawijanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- przyprawa do mięsa