Zrazy w sosie

Opublikowano: 09.06.2022 r., 9:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zrazy w sosie podane z buraczkami.
Zrazy w sosie
Zrazy w sosie to doskonała opcja na naprawdę pyszny obiad. Są miękkie, delikatne i niezwykle smaczne. Mięso tak przygotowane jest też bardzo aromatyczne.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 45 min
278 kcal
Kcal w porcji
214 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Musztarda (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Ogórek kiszony (60 g)
  • Bulion drobiowy (325 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (40 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, wykałaczki

Przepis na zrazów w sosie krok po kroku

Plastry schabu porządnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Obsyp solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

Ogórka i cebulę pokrój na 5 części.

Środek każdego kotleta wysmaruj 1 łyżeczką musztardy. Włóż do środka 1 kawałek cebuli i ogórka. Boki kotleta schowaj do środka, a całość zroluj. Wetknij w środek po 2 wykałaczki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej roladki. Następnie całość zalej bulionem. Mięso duś przez godzinę do pełnej miękkości.

Przelej do szklanki odrobinę sosu i zmieszaj z mąką, by nie było grudek.

Całość wlej do garnka i dokładnie zamieszaj. Doprowadź do zagotowania.

Dopraw sosem sojowym i mielonym czosnkiem.

Jak oceniasz przepis na zrazów w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat zrazów w sosie

Zrazy w sosie to doskonała opcja na naprawdę pyszny obiad. Są miękkie, delikatne i niezwykle smaczne. Mięso tak przygotowane jest też bardzo aromatyczne.

Przepis na zrazy w sosie to pomysł na pyszne mięsne danie ze schabu. Najlepiej smakują w sosie własnym. Głównym składnikiem w tym daniu jest oczywiście mięso. Choć w większości przepisów zwykle pojawia się wołowina, to jednak dobrze jest skorzystać z wieprzowiny, która jest bardziej miękka, delikatna i chudsza. Dzięki czemu roladki potrzebują mniej czasu na dojście. Przy wyborze mięsa warto zwrócić uwagę na to, by kawałki miały jak najmniej ścięgien. Dzięki temu już po obróbce mięso będzie świetne. Jednak warto, by kawałki posiadały, choć odrobinę tłuszczu, który podczas obróbki termicznej, a jego obecność wpływa pozytywnie na jakość całego dania. Roladki, które z niego powstają, są bardzo pyszne i delikatne. Całość jest pyszna i bardzo aromatyczna. W tym daniu, mięso, najpierw należy podsmażyć, by było soczyste.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zrazy w sosie, które będą smaczne, proste i szybkie, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałą opcją. To najlepsze bitki, które są nadziewane musztardą połączoną z ogórkiem. Całość jest bardzo nieskomplikowana, ale również niesamowicie pyszna. Te kotlety stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnego schabowego. Mięso jest bardzo cienkie i delikatne, dzięki temu szybko się gotuje. Świetnie komponuje się z kluskami śląskimi, a także ziemniakami. W wersji fit można całość połączyć z kaszą i warzywami z wody. To danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Ten sprawdzony przepis na rolady ze schabu pozwala przygotować wspaniały mięsny dodatek do obiadu. To najbardziej tradycyjny przepis na te kotlety w sosie, które świetnie sprawdzają się na co dzień, ale również od święta. W połączeniu z surówką i skrobiowym dodatkiem stworzy zbilansowany posiłek, który świetnie sprawdzi się w każdej diecie, nawet redukcyjnej. Mięso dostarcza sporo białka, więc syci na długo. Jest dobrze rozbite, więc kawałki są naprawdę spore. Naje się nimi nawet największy łasuch.

Alergeny w zrazach w sosie

Lista alergenów dla zrazów w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze zrazów w sosie

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(214g)
Energia (kcal)
130.11
278.44
Białko (g)
10.81
23.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(214g)
Węglowodany (g)
4.05
8.67
Węglowodany przyswajalne (g)
3.48
7.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(214g)
Tłuszcz (g)
7.70
16.48
Tłuszcze nasycone (g)
2.36
5.06
Tłuszcze nienasycone (g)
5.34
11.42
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.47
9.56
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
1.86
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.92
68.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(214g)
Witamina A (µg (mcg))
1.21
2.60
Witamina B6 (mg)
0.38
0.81
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.54
Witamina C (mg)
0.56
1.20
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.40
Witamina E (mg)
0.71
1.52
Retinol (µg (mcg))
0.47
1.00
Tiamina (mg)
0.34
0.73
Ryboflawina (mg)
0.11
0.24
Niacyna (mg)
3.96
8.48
Foliany (µg (mcg))
2.21
4.72
Beta karoten (µg (mcg))
6.34
13.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(214g)
Sód (mg)
256.70
549.33
Potas (mg)
232.31
497.15
Wapń (mg)
10.98
23.49
Fosfor (mg)
120.29
257.42
Magnez (mg)
17.82
38.13
Żelazo (mg)
0.44
0.93
Cynk (mg)
0.80
1.72
Miedź (mg)
0.05
0.11
Mangan (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: musztarda, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów w sosie 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zrazów w sosie

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ogórek kiszony
60 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 60 g
Bulion drobiowy
325 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
6.96
Za 325 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
69.00